1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Henna – beneficiile nestiute ale unei plante medicinale excelente

Henna cunoscuta stiintific ca Lawsonia inermis este de fapt o planta cu flori apartinand Lythraceae (familia Loosestrife – o familie de plante cu flori care include 620 de specii). Este singura specie de plante din genul Lawsonia. Planta este originara din sud-vestul Asiei, Africa de Nord si India, dar a devenit naturalizata si in partile mai calde din America de Sud si de Nord, Australia si Indiile de Vest.

In ciuda faptului ca henna a fost utilizata in principal ca planta coloranta, este cunoscuta si pentru proprietatile sale medicinale. Frunzele sunt utilizate in medicina populara traditionala din India, multe tari musulmane si Africa de Nord. Planta este utilizata in medicina ayurvedica ca gargara pentru gatul dureros si extracte sau decoct au fost folosite ca remedii pe baza de plante pentru diaree, dizenterie amibiana, ulcere, tenii si febra.

Beneficii mai putin stiute ale hennei

Proprietati anti-imbatranire

Desi capacitatea antioxidanta a hennei nu a fost cercetata pe scara larga, uleiul s-a dovedit a fi un astringent, ceea ce a determinat multi oameni sa-i foloseasca sucul si uleiul pe piele pentru a reduce semnele imbatranirii si ridurilor, precum si cele neatractive aparitia cicatricilor si a altor pete. Acest lucru este completat de efectele antivirale si antibacteriene care pot proteja cel mai mare organ – pielea!

Calitate imbunatatita a unghiilor

Oamenii uita adesea despre mentinerea unghiilor sanatoase, iar cuticulele si spatiul de sub unghii sunt locuri primare pentru infectie si prezenta bacteriana. Prin urmare, tratarea unghiilor cu henna este considerata o alegere inteleapta. Consumul de apa in care frunzele au fost imbibate ajuta la prevenirea craparii unghiilor si la reducerea inflamatiei. Aplicarea unei cataplasme direct pe paturile de unghii poate elimina iritarea, durerea si infectia din unghii.

Vindecarea ranilor

Henna este considerata destul de benefica pentru protejarea pielii impotriva infectiilor si eliminarea inflamatiei. A fost aplicata arsurilor, ranilor si zgarieturilor de generatii, nu numai pentru ca poate adauga un strat protector impotriva agentilor patogeni si a substantelor straine, ci si pentru ca are abilitati naturale de racire care absoarbe cu precizie caldura de pe piele. Acest lucru o face foarte utila pentru arsurile solare, intr-o capacitate similara cu cea a gelului de aloe vera.

Vindeca febra

Conform traditiilor ayurvedice, henna ajuta si la scaderea febrei. Cand oamenii sufera de febra foarte mare ca un simptom secundar al unei alte afectiuni care creste temperatura in tot corpul poate fi periculos pentru functia organelor si procesele metabolice. Reducerea temperaturii generale a corpului este vitala, iar henna poate face acest lucru fie prin inducerea transpiratiei si ruperea eficienta a febrei, fie prin simpla racire a corpului si oferind o usurare.

Probleme de somn reduse

Uleiul de henna a fost direct legat de ameliorarea anumitor tulburari de somn, deci daca suferiti de insomnie sau neliniste cronica, adaugarea unor picaturi din acest ulei pe baza de plante va poate readuce intr-un program de somn regulat si odihnitor, calmand corpul si mintea, facilitand-o intr-o stare relaxata inainte de somn.

Creste rezistenta parului si ajuta in probleme legate de chelire

Culoarea parului

Desi majoritatea oamenilor asociaza efectul hennei asupra parului cu moartea culorii sale, acesta joaca de fapt un rol important in ceea ce priveste sanatatea parului. S-a dovedit ca henna creste rezistenta parului si, prin urmare, reprezinta o vopsea sigura care nu afecteaza permanent sanatatea foliculilor.

Detoxifiere

Consumul lichidului rezultat obtinut prin inmuierea scoartei sau frunzelor plantei de henna in apa a fost asociat cu imbunatatirea starii splinei si a ficatului. Ficatul functioneaza ca un nivel crucial de protectie pentru organism si ajuta la eliminarea toxinelor care se acumuleaza in organism. Optimizandu-i functia si asigurandu-i sanatatea, puteti evita o serie intreaga de afectiuni de sanatate.

Ameliorarea durerii de cap

Sucul plantei de henna nu este intotdeauna laudat ca fiind deosebit de benefic, dar, de fapt, sucul plantei poate fi aplicat direct pe piele pentru ameliorarea rapida a durerilor de cap. Efectele antiinflamatorii ale compusilor gasiti in henna il ajuta sa reduca tensiunea si sa promoveze un flux sanguin sanatos in capilare, care este o cauza comuna a durerilor de cap si a migrenelor.

Capacitate antiinflamatoare

Uleiul de henna poate fi utilizat local pentru durerile artritice si reumatice. Pe masura ce imbatranim, articulatiile noastre devin mai dureroase pe masura ce cartilajul si muschii se inrautatesc. Acest lucru poate duce la inflamatii dureroase in multe parti diferite ale corpului. Prin aplicarea uleiului de henna pe zonele inflamate sau afectate, puteti avea o libertate de miscare mai larga pentru a mentine o viata activa si fericita.

Reglarea tensiunii arteriale

Daca consumati apa de henna sau seminte, va puteti bucura de un efect hipotensiv care amelioreaza stresul asupra sistemului cardiovascular si scade eficient tensiunea arteriala. Acest lucru poate ajuta la prevenirea acumularii placii si a trombocitelor in inima si artere, evitand atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.

Artrita

Uleiul de henna este considerat benefic pentru durerile reumatice si artritice. Frunzele de pamant sunt aplicate pe partile dureroase pentru a usura reumatismul. Sucul plantei medicinale poate fi aplicat pe piele pentru dureri de cap, iar uleiul de henna se aplica pe par pentru a preveni caderea.

Disenteria

Coaja plantei este foarte eficienta in tratamentul dizenteriei. Semintele sunt pudrate, amestecate cu ghee si rulate in bile mici si apoi luate cu apa.

Chelie

Utilizarea uleiului de mustar fiert cu frunze de Henna incurajeaza cresterea sanatoasa a parului. 250 de grame de ulei de mustar se fierb intr-o tigaie. Aproximativ 50 pana la 60 de grame de frunze de Henna sunt adaugate treptat la ulei si incalzite. Uleiul este apoi filtrat printr-o carpa si depozitat intr-o sticla. Masajul regulat cu acest ulei produce par abundent.

Vezi si: Ulei din seminte de curmale. Previne caruntirea prematura a parului

Sursa poza: wiki.nurserylive.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole