Avand in vedere ca pandemia de coronavirus schimba lumea asa cum o cunoastem, tema sanatatii si imunitatii este una din ce in ce mai importanta pentru multi dintre noi.
Din fericire, exista lucruri pe care le putem face pentru a ne imbunatati sistemul imunitar, deci este mai putin probabil sa ne imbolnavim si sa ne simtim rau. De exemplu, putem manca sanatos, reduce stresul, putem face exercitii fizice des si putem lua suplimente naturale pentru sprijin imunitar. Acesti pasi simpli pot fi drumul spre un sistem imunitar mai puternic.
Toata lumea ar trebui sa recunoasca semnele cheie care indica un sistem imunitar slabit, astfel incat sa puteti lua masuri din timp pentru a rezolva problemele.
Va imbolnaviti des si nu va reveniti rapid
Una dintre primele indicatii ca sistemul imunitar este compromis este atunci cand descoperiti ca luati fiecare raceala care circula sau pareti in continuu bolnavi. Daca va imbolnaviti de cateva ori pe an, nu va faceti griji. Acest nivel este normal. Cu toate acestea, daca simtiti ca aveti adesea cateo problema de rezolvat, faceti un control.
De asemenea, s-ar putea sa descoperiti ca nu va reveniti rapid atunci cand va imbolnaviti. Pentru majoritatea racelilor, de exemplu, ar trebui sa va vindecati in aproximativ o saptamana pana la zece zile daca sunteti sanatos. Daca aveti nevoie de mai mult timp pentru a va recupera, acest lucru arata ca organismul se lupta inca impotriva bolii, iar imunitatea este probabil scazuta.
Mare atentie la alte probleme, cum ar fi infectarea cu numeroase infectii pe tot parcursul anului. Aceasta se refera la orice tip de infectie, cum ar fi sinusul, urechea, fungii, bacteriile sau virusul. De asemenea, observati rani care dureaza mult timp sa se vindece, deoarece acestea indica faptul ca sistemul imunitar nu este la fel de bun pe cat ar parea.
Nivelurile de stres sunt peste limita
Persoanele aflate intr-o stare constanta de stres si care se confrunta permanent cu situatii limita sunt mai susceptibile sa aiba imunitate compromisa. Daca organismul si mintea sunt supuse in mod regulat intr-o stare de stres, va va reduce capacitatea de a monta raspunsurile necesare la anticorpi atunci cand aveti nevoie. Veti avea probabil mai putine celule imune disponibile pentru a intra in actiune. In special, stresul cronic poate reduce limfocitele corpului, care sunt celulele albe din sange care ajuta la combaterea infectiilor.
O alta problema legata de stresul excesiv este ca, atunci cand duceti acest tip de viata, veti elimina mai mult cortizol, unul dintre primii hormoni ai stresului. Aceasta situatie tinde sa va slabeasca sistemul imunitar prin compromiterea barierei intestinale a tractului digestiv, care actioneaza ca una dintre primele linii de protectie a sanatatii. Cortizolul poate duce la infectarea cu virusi care va invadeaza mai usor corpul prin captuseala tractului intestinal.
Acordati atentie momentelor de imbolnavire, chiar si cu o simpla raceala. Daca va imbolnaviti imediat dupa ce ati terminat un proiect greu la locul de munca sau ati avut de-a face cu o situatie emotionala dificila in viata personala, acest lucru arata ca sunteti stresati. Vezi si: Alimente care prelungesc viata si zonele unde oamenii sunt cei mai longevivi
Nu dormiti bine sau va simtiti obositi in mod constant
Daca va straduiti sa adormiti, sa dormiti fara sa va treziti sau daca faceti eforturi sa pareti odihnit dupa somn, probabil ca nu aveti un sistem imunitar optim. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care constatati ca sunteti obositi in mod constant, indiferent de cat de mult ati dormi.
Desi exista multe motive pentru care este posibil sa nu dormiti bine sau sa va simtiti energici, un sistem imunitar slabit este unul dintre ele. Fara un somn suficient de profund, veti pierde raspunsurile viguroase ale anticorpilor de care va veti bucura in mod normal. Cel mai bun somn este intre orele 22:00 si 00:00, profitati de acest interval pentru a va reface neuronii.
Probleme de piele
Un alt indiciu ca sistemul imunitar s-a slabit este daca aveti probleme cu pielea mereu. De exemplu, s-ar putea sa observati ca pielea va mananca sau ca este inflamata, se vindeca lent, are infectii regulate de tip bacterian, fungic sau viral (cum ar fi herpesul) sau se confrunta cu eczeme. In plus, pielea poate prezenta semne de reactii alergice. Retineti, de asemenea, ca problemele de pe piele pot fi raspandite sau localizate intr-un singur loc mic. Oricare dintre scenarii poate proveni din imunitatea slabita.
Din nou, aceste lucruri pot aparea din tot felul de motive. Retineti, pielea este una dintre ferestrele noastre in ceea ce se intampla la nivel intern, nu doar extern. In special, sistemul nostru imunitar actioneaza pentru reglarea inflamatiei si este implicat in bariera si nivelurile de microbiomi ale pielii. Se crede ca microorganismele care traiesc pe piele sunt influentate semnificativ de sistemul imunitar.
Intestinul va face probleme
In ultimii ani, legatura dintre sanatatea intestinului si imunitate a devenit mai studiata si discutata. Daca pareti sa aveti un intestin nefericit si probleme continue cu diaree, constipatie, balonare, gaze, greata etc., acesta poate fi un semn ca sistemul imunitar nu functioneaza corect.
Cu atat de mult din tesutul sistemului imunitar asezat in tractul digestiv, simptomele intestinale pot indica faptul ca lucrurile sunt gresite. Dezechilibrele nesanatoase din intestin, o zona atat de importanta pentru bunastarea generala, pot avea efecte reverberante asupra imunitatii generale.
Daca ati observat unul sau mai multe semne din cele de mai sus, nu ar strica o vizita la doctor. Un test de sange si un control general ar trebui sa ajute la determinarea a ceea ce se intampla sau cel putin sa excluda potentialele probleme de sanatate.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: