3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Gem si compot de prune. 2 delicatese ce nu trebuie sa iti lipseasca iarna asta

Prunele sunt fructe extrem de sanatoase si delicioase. Gemul si compotul din prune sunt doua dintre cele mai la indemana dulciuri de casa. Sunt rapid de facut si au numeroase beneficii.

Prunele contin vitamina C din plin, care s-a dovedit benefica in intarirea apararii imune a corpului. Ajuta la promovarea rezistentei organismului impotriva diferitelor infectii si inflamatii.

Prunele sunt o sursa buna de fibre dietetice, impreuna cu componentele sorbitol si izatina, care ajuta la reglarea sistemului digestiv. Sorbitolul si isatinul au un efect laxativ si incurajeaza secretia de lichide in intestine si promoveaza spalarea eficienta a deseurilor prin colon.

Prunele constau din vitamina B-6, care ajuta la transmiterea semnalelor nervoase si ajuta la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, ajuta la cresterea normala a creierului si ajuta la formarea hormonilor care influenteaza starea de spirit. Triptofanul, un aminoacid prezent in ele, ajuta la producerea neurotransmitatorului serotonina, care joaca un rol important in somn, apetit si concentrare.

Reteta rapida de gem de prune

  • 5 borcane de 400 de grame
  • 2 kilograme de prune fara samburi
  • 1 kg de zahar sau mai putin daca va place mai acrisor
  • zeama de la 1 lamaie
  • 2 fiole esenta de rom

Prunele se spala bine, apoi se curata de samburi. Peste ele se adauga zaharul si zeama de la lamaie. Le puteti lasa la macerat peste noapte sau cateva ore bune. Zeama de la prune se va lasa si la fierbere nu va mai fi nevoie sa puneti apa. Prunele se lasa intregi dupa ce ati scos samburii.

Prunele se pun intr-o oala suficient de spatioasa si se pune la foc mediu. Spuma care se formeaza se poate inlatura daca va ganditi la cum va arata gemul la final. Nu este neaparata nevoie, aceasta nu este toxica si nici nu dauneaza, in general.

Cand fierbe, este bine sa stati langa gem, sa va asigurati ca nu se prinde de cratita. Gemul nu trebuie sa fiarba foarte mult, la aceasta cantitate, 40-45 de minute de fierbere la foc mediu este suficient. Daca vreti sa faceti o cantitate dubla, de exemplu, va trebui sa fierbeti gemul timp de 80-90 de minute si tot asa. Vezi si: Cum sa faci prune deshidratate acasa si ce beneficii au

Se ia de pe foc si se lasa la odihnit aproximativ 10 minute, apoi se adauga si esenta de rom sau 50 de ml de rom de calitate superioara. Gemul va avea o aroma deosebita, unica.

Borcanele se sterilizeaza in cuptor, cu tot cu capace, iar gemul se adauga fierbinte in borcane. Acestea se intorc pentru 30 de minute cu fundul in sus. Gemul se pastreaza la loc racoros si intunecat pentru iarna.

Reteta compot de prune

  • 2 kilograme de prune intregi
  • 5 borcane de 400 de grame
  • 160 de grame de zahar
  • scortisoara, baton sau pudra
  • 1.250 de ml de apa

Intr-o oala potrivita se pun zaharul, scortisoara si apa. Se lasa la fiert aproximativ 5 minute la foc mic. Zaharul poate fi inlocuit cu alternative mai sanatoase, precum stevia. Siropul se lasa la odihnit cam 10 minute, timp in care prunele pot fi asezate frumose in borcane.

Prunele se pun intregi, puneti prunele tari, sanatoase, nu le puneti pe cele moi. Sterilizati borcanele si capacele inainte de a pune prunele in ele. Pe o tava puneti borcanele, iar peste ele turnati cu grija siropul. Sigilati cu atentie borcanele, apoi fierbeti compotul la bain-marie timp de 25-30 de minute. Se pune apa 3/4 din inaltimea borcanelor si lasati la fiert pe aragaz sau la cuptor, apoi lasati la racit in acelasi recipient.

Cand borcanele s-au racit complet, se pun in camara sau beci, ele rezista si 2 ani fara probleme.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole