4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Papaya. Ce beneficii are fructul exotic in tratamentul bolilor

Papaya (Carica papya) este fructul papaierului, arbore din America tropicala (Mexic). Acesta are o inaltime de 2-5 metri, seamana cu un palmier, iar fructele sale cresc in buchete si au forma de para. Coaja de papaya se aseamana cu cea a pepenului, iar fructul se ingalbeneste la maturitate, fiind foarte parfumat si dulce.

Foarte bogata in vitamine, papaya are proprietati digestive incontestabile. Papaya contine 212 aminoacizi si mai multe enzime, inclusiv papaina, o enzima proteolitica care are un efect anti-inflamator asupra stomacului, inclusiv in edem si febra. Papaina este foarte folosita in medicina pentru tratamentul bolilor digestive – ajuta digestia proteinelor mai rapid, ceea ce descurajeaza refluxul acid si si-a demonstrat eficacitatea sa in tratarea ulcerelor si in sindromul colonului iritabil. Vezi si articolul: Ceaiuri indicate pentru colon iritabil

O alta enzima ce intra in componenta fructului este chimopapaina, care, la fel ca si papaina, ajuta organismul sa absoarba mai usor proteinele.

Din sucul fructului, brazilienii fac un sirop sedativ, iar semintele le folosesc pe post de vermifug. Totodata, pentru a fragezi o bucata de carne tare o infasoara in frunzele papaierului si o lasa asa cateva ore.

Ce efecte are papaya in tratamentul bolilor

-Papaya este recomandata in tratamentul herniilor de disc, datorita chimopapainei

Se stie ca papaina este folosita de multa vreme ca fragezitor al unor bucati de carne tari si ca agent limpezitor al berii. Dupa dr. Negri, medic chirurg ortoped, papaina, „miracol comercial” este pa cale de a obtine un loc printre miracolele medicale.

Intr-adevar, injectand chimopapaina (principiul purificat al papainei) in discul intervertebral caruia i se datorau durerile, procedam in acelasi fel ca pentru fragezirea carnii, dizolvand nucleul, care comprima nervii. La trezire, bolnavul poate fi total vindecat.”

Experienta lui Negri si a colaboratorilor sai fusese verificata, pana in 1970 in peste 2000 de cazuri. El admite ca interventia chirurgicala, care urmarea sa decomprime nervii sectionand lamele vertebrale, se soldeaza in 70% din cazuri cu succes. Injectiile cu chimopapaina inregistreaza 88%.

O noua metoda de tratament a herniei de disc este propovaduita de catre ortopezii de la Massachusetts General Hospital (Boston), unul dintre spitalele de cercetare cele mai reputate de dincolo de Atlantic, in 1974: injectia in discul deteriorat cu o enzima, chimopapaina, care provoaca resorbtia herniei.

Injectia enzimatica ar putea reprezenta, dupa specialistii din Boston, o adevarata revolutie in tratamentul herniei de disc, caci ea permite, in majoritatea cazurilor, excluderea interventiei chirurgicale. Enzima este injectata in discul vatamat de hernie si ataca in mod selectiv o parte a corpului acestuia. Hernia se resoarbe, iar substanta dizolvata de catre enzima este treptat resorbita de organism.

Iata ce spune Jean Valnet in lucrarea sa „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„, intr-un studiu facut pe 5000 de pacienti:

Injectia este facuta mereu in sala de operatie, dupa ce pacientul a fost anesteziat si intubat. Aceste precautii sunt necesare, deoarece un bolnav din o suta este alergic la chimopapaina. Radioscopia permite plasarea precisa a acului in disc.

Interventia, supranumita chimonucleoliza a si fost realizata pe circa 5000 de persoane, timp de 2 ani si 6 luni. In 80% din cazuri, hernia si durerea dispar. Dupa dr. James Huddleston, de la Massachusetts General Hospital, interventia este mult mai simpla, mai rapida, mai putin traumatizanta si mai putin costisitoare ca laminectomia. Cand chimonucleoliza nu reuseste, lasa locul interventiei chirurgicale.

Modul de actiune al chimopapainei nu este in intregime cunoscut. Dupa dr. Huddleston, chimonucleoliza poate fi adaptata la pacientii tineri, atinsi de un lumbago sau de o sciatica rebela, atunci cand se ezita in fata interventiei chirurgicale.

Compozitia substantei discale se modifica, dupa cum se stie, odata cu imbatranirea si dr. Huddleston a observat ca, la persoane sub 30 de ani, durerea post-operatorie este mai intensa decat la cei invarsta. Pacientul ramane la pat 4-5 zile cel mult.”

Reduce riscul de aparitie a cancerului

Datorita continutului sau bogat in antioxidanti, fructul este un remediu eficient impotriva diferitor tipuri de cancer si, probabil, chiar progresia lenta a cancerului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari inainte de a se putea formula recomandari.

Papaya imbunatateste sanatatea inimii

Datorita proprietatilor sale, acest fruct ajuta la mentinerea buna a functionarii activitatii cardiace si stimuleaza bataile inimii, fiind esential in dieta pacientilor care se confrunta deja cu probleme cardiace (hipertensiunea arteriala, aritmia sau insuficienta cardiaca). Vezi si: Paducelul, o planta miraculoasa pentru sanatatea inimii

Papaya este un remediu eficient in lupta impotriva inflamatiei

Acest fruct contine enzime anti-inflamatorii (papaina si chimopapaima) care ajuta la ameliorarea durerii in cazul persoanelor care se confrunta cu artrita, osteoporoza sau edem. In urma unui studiu, s-a constatat ca barbatii care si-au crescut aportul cu aceste fructe au avut o scadere semnificativa a CRP, un marker inflamator particular.

Papaina este foarte folosita in medicina pentru tratamentul bolilor digestive

-Papaya este eficienta in caz de: insuficienta digestiva, gastrica si pancreatica, hipoclorhidrie sau fermentatii gastrice, gastrite cronice, fermentatii intestinale, gastroenterite ale sugarilor si copiilor.

Ce trebuie sa mai stii despre acest fruct ca uz alimentar:

-Aperitiv (ca la pepenele galben sau in salata de fructe amestecate).
-Papaya este consumata ca desert in Tahiti, amestecata cu amidonul de manioc si coapta in cuptor. Papaya verde se consuma coapta, intre legume, in Noua-Guinee. Pe alte meleaguri se mananca in genere fructul copt, care constituie una dintre excelentele surse de vitamine A si C si de calciu. Fructul este putin fad si se recomanda sa-l consumam in ghiveci de legume, sau amestecat cu fructe acide (carambol, citrice), felii de mango sau de alte fructe. Se prepara, de asemenea, o excelenta cruditate cu papaie verde data pe razatoare, condimentata cu putin otet sau cu ulei si cu suc de lamaie.

-Latexul extras din papaiele verzi serveste la fabricarea gumei de mestecat.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole