Simptomele diabetului pot aparea atunci cand nivelul zaharului din sange in organism devine anormal de ridicat. O persoana din 3 nu afla ca are diabet decat intr-o faza destul de avansata. Iata care sunt simptomele obisnuite ale acestei boli.
Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat includ
- sete crescuta
- foame crescuta
- oboseala excesiva
- urinare crescuta, mai ales noaptea
- vedere incetosata
Simptomele pot varia de la o persoana la alta. De asemenea, depind de tipul de diabet care se dezvolta.
Simptomele diabetului de tip 1 tind sa inceapa brusc si dramatic. Diabetul de tip 1 este cel mai adesea observat la copii, adolescenti si adulti tineri. Cu toate acestea, diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice varsta. In plus fata de simptomele enumerate mai sus, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot observa o scadere rapida si brusca in greutate.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip. Desi se dezvolta in primul rand la adulti, incepe sa fie vazut mai frecvent la persoanele mai tinere. Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ supraponderabilitatea, sedentarismul si antecedente familiale de diabet de tip 2. Multe persoane cu diabet de tip 2 nu prezinta niciun simptom. Uneori, aceste simptome se dezvolta lent.
Adesea, simptomele pot parea inofensive. Cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi sete persistenta si oboseala, sunt adesea vagi. Atunci cand experimentati simptome precum acestea pot sa nu va ingrijoreze, insa este bine sa faceti un control amanuntit.
“Diabetul este o boala extrem de perfida pentru ca o lunga perioada evolueaza fara niciun semn. Cand apare setea, urinarea, boala este deja intr- o faza extrem de avansata”, avertizeaza medicul Nicolae Hancu, informeaza doctorulzilei.ro.
Daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, mergeti la medic
Sete frecventa
Ati baut pahar dupa pahar de apa, dar totusi simtiti ca aveti nevoie de mai mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca muschii si alte tesuturi sunt deshidratate. Cand nivelul zaharului din sange creste, corpul incearca sa extraga lichid din alte tesuturi pentru a dilua zaharul din fluxul sanguin. Acest proces poate determina deshidratarea corpului, determinand setea frecventa.
Urinare frecventa
Consumul de cantitati excesive de apa va poate determina sa urinati mai mult. Acest lucru va poate determina sa beti mai multe lichide, ceea ce agraveaza problema. De asemenea, corpul poate incerca sa elimine excesul de zahar prin urinare.
Foame extrema
Este posibil sa simtiti in continuu senzatie de foame chiar si dupa ce ati mancat ceva. Acest lucru se datoreaza faptului ca tesuturile nu primesc suficienta energie din alimentele pe care le-ati mancat. Daca corpul este rezistent la insulina sau daca organismul nu produce suficienta insulina, este posibil ca zaharul din alimente sa nu poata patrunde in tesuturile pentru a furniza energie. Acest lucru va poate determina muschii si alte tesuturi sa ridice „steagul foamei” in incercarea de a va determina sa mancati mai multe alimente.
Pierderea inexplicabila in greutate
Este posibil sa mancati normal si sa va simtiti in mod constant infometati, totusi sa continuati sa slabiti. Acest lucru poate fi observat in cazul diabetului de tip 1. Daca corpul nu obtine suficienta energie din alimentele pe care le consumati, acesta va descompune alte surse de energie disponibile in corp. Aceasta include depozitele de grasimi si proteine. Cand se intampla acest lucru, va poate determina sa slabiti.
Oboseala
Zaharul este una dintre principalele surse de energie ale corpului. Daca aveti diabet, incapacitatea corpului de a transforma zaharul in energie poate duce la oboseala. Aceasta poate varia de la o senzatie generala de uzura pana la epuizare extrema.
Vedere incetosata
Nivelurile anormal de ridicate de zahar din sange pot duce, de asemenea, la o vedere neclara. Acest lucru se datoreaza faptului ca fluidul se poate deplasa in canalul ocular. Acest lucru se rezolva de obicei dupa ce nivelul zaharului din sange este normalizat. Acest lucru nu este acelasi cu retinopatia diabetica, care apare in timp la persoanele cu un nivel crescut de zahar din sange.
Potrivit National Eye Institute (NEI), retinopatia diabetica este principala cauza de orbire la adultii americani. Persoanele cu diabet sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de cataracta si glaucom.
Infectii sau rani care se vindeca lent
Daca aveti diabet zaharat de tip 2, corpul poate avea dificultati in combaterea infectiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca bacteriile pot prospera atunci cand nivelul zaharului din sange este prea mare. Femeile, in special, pot prezenta infectii vaginale frecvente sau infectii ale vezicii urinare.
Nivelurile ridicate de zahar din sange pot impiedica, de asemenea, capacitatea organismului de a vindeca taieturi si zgarieturi. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelurile ridicate de zahar din sange pot avea un impact negativ asupra globulelor albe din sange. Celulele albe din sange sunt responsabile pentru vindecarea ranilor.
“Diabetul este insotit chiar de la debut de foarte multe complicatii, de aceea el trebuie prevenit. Daca e depistat prediabetul se poate preveni convertirea acestuia in diabet”, mai explica domnul doctor Hancu.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: