6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

10 semne ale cancerului de ficat si factori de risc

A avea unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos nu inseamna ca aveti cancer la ficat. De fapt, multe dintre aceste simptome sunt mai susceptibile de a fi cauzate de alte afectiuni. Totusi, daca aveti oricare dintre aceste simptome, este important sa le verificati la un medic, astfel incat cauza sa poata fi gasita si tratata, daca este necesar. Semnele si simptomele cancerului hepatic nu apar adesea pana in etapele ulterioare ale bolii, dar uneori pot aparea mai devreme.

La fel ca multe tipuri de cancer, simptomele cancerului hepatic nu apar prea des in stadiile incipiente. Ca urmare, tumorile hepatice tind sa fie diagnosticate intr-un stadiu mai avansat. Deoarece nu s-au dezvoltat teste de screening de rutina recomandate pe scara larga pentru cancerul hepatic, persoanele cu antecedente familiale ale bolii sau alti factori de risc ar trebui sa discute cu medicul lor despre masurile pe care le pot lua pentru a le monitoriza sau reduce riscul.

Cancerul de ficat este in general clasificat ca primar sau secundar. Cancerul hepatic primar incepe in celulele ficatului. Cancerul hepatic secundar se dezvolta atunci cand celulele canceroase dintr-un alt organ se raspandesc in ficat. Spre deosebire de alte celule din corp, celulele canceroase se pot desprinde de locul primar sau de unde a inceput cancerul. Celulele se deplaseaza catre alte zone ale corpului prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic. Celulele canceroase se colecteaza in cele din urma intr-un alt organ al corpului si incep sa creasca acolo.

Semne de avertizare timpurie ale cancerului hepatic

Simptomele cancerului hepatic pot diferi pentru fiecare persoana si oricare dintre aceste simptome poate fi cauzata de alte afectiuni. Unele semne de avertizare timpurie frecvente ale cancerului hepatic includ:

  • Durere in abdomenul superior pe partea dreapta sau langa omoplatul drept
  • Ficatul marit (hepatomegalie) simtit ca o masa sub coaste pe partea dreapta
  • Umflare abdominala (ascita) sau balonare in abdomen care se dezvolta dupa masa
  • Icter, care apare ca ingalbenirea pielii si a ochilor si apare atunci cand ficatul nu functioneaza corect.

Alte semne si simptome ale cancerului hepatic includ:

  • Pierderea in greutate, care nu este asociata cu modificari ale dietei
  • Scaderea poftei de mancare sau senzatia de plenitudine dupa o masa mica
  • Greata si varsaturi care nu sunt asociate cu alte afectiuni cunoscute
  • Slabiciune generala si / sau oboseala persistenta, slabiciune sau oboseala continua
  • Febra care nu are legatura cu alte conditii
  • Splina marita, care se simte sub coastele din partea stanga

Multe simptome ale tumorilor hepatice pot fi similare cu semnele altor tipuri de infectii sau boli hepatice benigne. In cazul cancerului de ficat, simptomele vor continua sa evolueze si sa se agraveze pe masura ce tumora creste si boala avanseaza. Este important sa consultati un medic pentru un diagnostic precis daca aveti oricare dintre semnele de mai sus ale cancerului hepatic.

In cazuri rare, se pot dezvolta alte tulburari ca urmare a cancerului de ficat, in special in stadiile incipiente ale bolii. Sindroamele paraneoplazice provoaca simptome in alte parti ale corpului. Constientizarea acestor simptome poate ajuta la diagnosticarea cancerului hepatic. Unele sindroame paraneoplazice legate de cancerul hepatic includ:

  • Hipercalcemie: niveluri ridicate de calciu din sange
  • Hipoglicemie: niveluri scazute de zahar din sange
  • Eritrocitoza: numar mare de celule rosii din sange
  • Hipercolesterolemie: niveluri ridicate de colesterol
  • Ginecomastie: marirea sanilor
  • Micsorarea testiculelor la barbati

Factori care influenteaza aparitia cancerului la ficat

Medicii nu sunt siguri de ce unii oameni fac cancer la ficat. Cu toate acestea, exista anumiti factori despre care se stie ca cresc riscul de a dezvolta cancer la ficat:

  • Cancerul de ficat este mai frecvent la persoanele cu varsta peste 50 de ani.
  • O infectie pe termen lung cu hepatita B sau C va poate afecta grav ficatul. Hepatita se raspandeste de la persoana la persoana prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi sangele sau materialul seminal al acestora. De asemenea, poate fi transmis de la mama la copil in timpul nasterii. Va puteti reduce riscul de hepatita B si C utilizand protectie in timpul actului sexual. Exista, de asemenea, un vaccin care va poate proteja impotriva hepatitei B.
  • Consumul a doua sau mai multe bauturi alcoolice in fiecare zi pe parcursul mai multor ani creste riscul de cancer la ficat.
  • Ciroza este o forma de boala a ficatului in care tesutul sanatos este inlocuit cu tesut cicatricial. Un ficat cu cicatrice nu poate functiona corect si poate duce in cele din urma la numeroase complicatii, inclusiv cancer la ficat. Abuzul de alcool pe termen lung si hepatita C sunt cele mai frecvente cauze ale cirozei in Statele Unite. Majoritatea americanilor cu cancer hepatic au ciroza inainte de a dezvolta cancer hepatic.
  • Expunerea la aflatoxina este un factor de risc. Aflatoxina este o substanta toxica produsa de un tip de mucegai care poate creste pe arahide, cereale si porumb. In Statele Unite, legile privind manipularea alimentelor limiteaza expunerea pe scara larga la aflatoxina. Cu toate acestea, in afara tarii, expunerea la aflatoxine poate fi mare.
  • Diabetul si obezitatea sunt, de asemenea, factori de risc. Persoanele cu diabet tind sa fie supraponderale sau obeze, ceea ce poate provoca probleme hepatice si creste riscul de cancer hepatic.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] Unul dintre studii a aratat ca includerea avocado intr-o dieta vegetariana cu continut scazut de grasimi a dus la imbunatatiri ale profilului colesterolului. Din pacate, toate studiile la om au fost mici (13-37 subiecti) si pe termen scurt (1-4 saptamani), dar rezultatele au fost impresionante. Vezi si: 10 semne ale cancerului de ficat si factori de risc […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole