Lumea moderna isi pune amprenta atat pe corp, cat si pe minte. Lipite de calculatoare si bombardate de telefoane inteligente, creierele par sa devina mai agitate cu fiecare zi care trece, iar listele de activitati devin din ce in ce mai lungi. Aceasta stimulare nesfarsita poate fi extrem de frustranta pentru creier. Din fericire, o multime de alimente sunt incarcate cu substante nutritive cheie pentru a va imbunatati sanatatea creierului.
Pe langa dieta sanatoasa, creierul are nevoie de odihna si relaxare. Asta inseamna pauze lungi de calculator, telefon si televizor, mai multe carti de citit, plimbari in zone cat mai putin aglomerate. Creierul se reface cu liniste si cat mai putine activitati stresante.
Peste gras
Daca vorbim despre alimentele sanatoase pentru creier, pestele gras este probabil mentionat cel putin o data. Se datoreaza faptului ca sunt bogate in acizi grasi omega-3 – un element nutritiv cheie legat de multe aspecte ale sanatatii generale. Grasimile Omega-3 sunt folosite de corp pentru a construi celulele creierului si nervilor. De fapt, studiile recente arata ca oamenii care mananca peste au adesea mai multa materie cenusie in creier – o substanta folosita pentru memorie si luarea deciziilor.
O cana de cafea
O ceasca aburitoare de cafea este cea mai buna parte a diminetii pentru multi. Pentru perioade scurte, imbunatateste starea de spirit si vigilenta si accentueaza concentrarea. Cafeaua este, de asemenea, bogata in antioxidanti, care va pot ajuta sa va protejati creierul de stresul oxidativ. Luati-l usor atunci cand este implicata cofeina. Prea multa cafea va poate lasa destul de ametiti si fara prea multa vlaga.
Afinele
Antocianinele sunt un grup de compusi ai plantelor care au efecte antiinflamatorii si antioxidante si ofera unor fructe si legume o colorare bogata albastru sau rosu. Asadar, nu este de mirare de ce aceste fructe de un albastru puternic sunt pline de antocianine sanatoase. In general, antioxidantii va pot proteja creierul de radicalii liberi si de stresul oxidativ, astfel incat acesta imbatraneste sanatos.
Broccoli si toate legumele verzi
Asa este, adevaratele legume verzi preferate de toata lumea sunt de fapt o mancare uimitoare pentru creier. Broccoli este plin de antioxidanti si vitamina K, care ajuta la mentinerea unui echilibru adecvat de calciu, atat in oase, cat si in creier. Vitamina K sustine, de asemenea, formarea sfingolipidelor, un tip de grasime prezenta in membranele celulelor creierului, importanta pentru multe functii celulare.
Cereale integrale
Fiecare organ din corp – inclusiv creierul – se bazeaza pe un flux de sange regulat si sanatos. O dieta bogata in cereale integrale poate ajuta la scaderea colesterolului si la sustinerea sanatatii cardiovasculare generale. In plus, va sprijiniti microflora intestinala cu fibra dietetica adaugata. Imbratisarea cerealelor integrale ca parte a dietei zilnice este un castig total pentru creier si nu numai.
Nucile
Vitamina E este un element nutritiv cheie pentru a sprijini sanatatea creierului. Apara membranele celulare de radicalii liberi si poate chiar incetini declinul mental. Iar nucile sunt incarcate cu ea. Vitamina E poate sustine, de asemenea, sanatatea inimii si functia cardiovasculara generala. Asta inseamna un flux de sange mai bun catre creier. Pentru a stimula sanatatea creierului, nucile sunt o modalitate excelenta, iar gustarile nesanatoase de zi cu zi pot fi inlocuite cu gustari excelente cu toate soiurile de nuci.
Apa
Sigur, apa nu este tehnic un aliment, dar aceasta nu poate lipsi din liasta noastra. La urma urmei, creier contine aproximativ 75% apa. Si multe studii arata ca oamenii care raman hidratati sunt capabili sa gandeasca mai repede si cu mai multa claritate decat cei care sunt deshidratati. Apa este esentiala pentru a furniza nutrienti creierului si pentru a elimina toxinele din ficat. Asadar, nu uitati sa luati cateo gura de apa cand si cand pentru a va pastra creierul si organismul hidratate.
Exista multe alte alimente pentru a va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea creierului. Chiar si suplimentele alimentare pot completa golurile nutritionale atunci cand vine vorba de sanatate cognitiva. Viata moderna este incarcata, dar cu accent pe alimentele si nutrientii potriviti, puteti sa evitati dezordinea si sa urmariti ceea ce este cu adevarat important.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: