Antibioticul natural – Originar din Europa de Sud-Est si Asia de Vest, este bine cunoscut in intreaga lume. Este cultivat pe scara larga pentru radacina sa alba, mare si conica. Insa beneficiile pentru sanatate ale hreanului au facut din acest condiment unul dintre cel mai puternic antibiotic natural.
Utilizarile sunt similare cu mustarul si wasabi-ul datorita radacinii groase si albe care este taiata in felii. Distrugerea acelor celule vegetale elibereaza enzime care descompun sinigrina prezenta in radacina. Elibereaza ulei de mustar care contine substante chimice iritante si intepatoare, care afecteaza sinusurile si ochii cand este inhalat.
Datorita acestui fapt, este utilizat pe scara larga pentru aroma picanta in diverse feluri de mancare si folosit ca si condiment in friptura. Importanta radacinii este cunoscuta de mii de ani si acum este disponibila pe scara larga in intreaga lume. Pe langa utilizarile culinare, este utilizat si in scopuri medicinale.
Hreanul consta din doua glucozinolate, cum ar fi gluconasturtiina si sinigrina, care sunt responsabile pentru gustul intepator. Contine calciu, potasiu, fosfor si magneziu, precum si uleiuri volatile, cum ar fi uleiul de mustar, care poseda proprietati antibacteriene.
Antibioticul natural – Beneficiile hreanului
Previne cancerul
Hreanul are compusi glucozinolati care ofera aroma picanta si contracareaza cancerul. Contine glucosinolati de 10 ori mai multi comparativ cu broccoli. Studiile arata ca hreanul face ca organismul sa reziste impotriva cancerului. Alte studii arata ca hreanul este capabil sa apeleze la moartea celulelor la nivelul celulelor canceroase ale sanului si al colonului si sa previna daunele oxidative asociate cu radicalii liberi. Un studiu arata ca prepararea si procesarea radacinii creste proprietatile anticancerului.
Activitate antioxidanta
Radicalii liberi afecteaza organismul, astfel incat aportul de alimente bogate in antioxidanti ajuta la eliminarea acestei daune. Radacina contine fitocompusi care actioneaza ca antioxidanti si este utila pentru mentinerea starii generale de sanatate. Fiind antimutagen, protejeaza organismul de mutagenii care le-ar putea deteriora. Mutatiile provoaca boli de inima si tulburari degenerative. Extractele de hrean reduc daunele ADN cauzate de zeocina, care este un antibiotic cunoscut pentru scaderea stresului oxidativ.
Antibacterian si antimicrobian
Hreanul are izotiocianatul de alil care ofera un gust intepator. Acest ulei ofera proprietati antimicrobiene impotriva diferitilor agenti patogeni. Studiile au evaluat activitatile antibacteriene si antimicrobiene din radacina de hrean. Studiul a fost realizat prin utilizarea uleiului esential de hrean pentru pastrarea carnii de vita si prevenirea stricarii acesteia. Carnea de vita pastrata in hrean impiedica dezvoltarea bacteriilor care o determina sa se strice. Radacina ofera efecte pozitive ale fagocitelor, care este un tip de celule din organism care absoarbe bacteriile. Studiul realizat la soareci a rezultat ca hreanul a promovat activitati antimicrobiene ale fagocitelor care contracareaza boala si infectia. Vezi si: Beneficiile unei plante cu puteri antibiotice extraordinare: goldenseal
Sanatate respiratorie
Hreanul are proprietati antibiotice care au fost folosite de mai multi ani pentru tratamentul sinuzitei, bronsitei, racelii comune si tusei. Un studiul german arata ca radacina de hrean trateaza bronsita si sinuzita acuta. Tratamentele cu antibiotice provoaca diverse reactii adverse, astfel incat utilizarea antibioticelor este in scadere si sunt cercetate leziunile naturale, deoarece antibioticele trateaza bolile respiratorii prin suprimarea simptomelor bolii. Mirosul intepator ajuta la expulzarea mucusului din sistemul respirator superior care ajuta la prevenirea sanselor de infectie.
Previne infectiile tractului urinar
Proprietatile antibiotice gasite in radacina de hrean trateaza cu succes infectiile acute ale tractului urinar, care sunt mai bune in comparatie cu tratamentele cu antibiotice care ofera diverse efecte secundare. Hreanul contine sinigrina glicozidica care impiedica retinerea apei. Fiind diuretic ajuta la prevenirea infectiilor urinare si renale.
Sanatate digestiva
O enzima gasita in hrean stimuleaza digestia, scade constipatia si regleaza miscarile intestinale. Actioneaza ca un colagog care este o substanta care stimuleaza crearea de bila in vezica biliara. Sustine digestia. Contine continut mic de fibre esentiale pentru o digestie adecvata.
Dureri
In Grecia Antica, oamenii foloseau hreanul pentru a vindeca durerile de spate, iar in sudul Americii este folosit pentru a trata durerile de cap. Se datoreaza proprietatilor antiinflamatorii prezente in hrean. Ofera alinarea durerii prin stimularea fluxului de sange catre piele. Poate fi aplicat pe muschii si articulatiile umflate pentru ameliorarea durerii.
Vindeca infectiile sinusale
Infectia sinusurilor este cauzata de acumularea de mucus in sinusuri care creeaza un mediu adecvat pentru ca bacteriile sa prospere, ceea ce ar putea fi dureros. Hreanul are un compus volatil care impiedica acumularea prin subtierea mucusului vechi. Pacientii care sunt predispusi la infectii ale sinusului si ale cailor respiratorii superioare trebuie sa consume jumatate de lingurita de sos de hrean dimineata si la pranz si sa ramana 10 minute dupa utilizare, fara sa bea si sa manance. Hreanul asigura scutire de raceli, gripa si congestie. Aplicati pasta de faina de Hrean pe piept pentru a trata congestia.
Consolidarea imunitatii
Hreanul este incarcat cu substante nutritive benefice, cum ar fi fitochimice si minerale esentiale. Hreanul are compusi care actioneaza ca antioxidanti care ajuta la stimularea furnizarii de celule albe din sange in organism care previne imbolnavirea. Are un continut ridicat de vitamina C care promoveaza functia imunitara. Un sistem imunitar sanatos impiedica dezvoltarea bolilor. Antioxidantii impiedica celulele sa se deterioreze si asigura un efect anti-imbatranire. Consumati hrean ras cu miere.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Antibioticul din natura care trateaza problemele respiratorii si nu numai […]
[…] Cercetarile au ajuns la concluzia ca goldenseal are proprietati antibacteriene puternice, care sunt eficiente impotriva MRSA. Datorita acestor calitati antibacteriene, goldenseal se poate dovedi eficient in tratarea ranilor minore, a taieturilor si a anumitor afectiuni ale pielii. Vezi si: Antibioticul din natura care trateaza problemele respiratorii si nu numai […]
[…] Un ulei mai putin cunoscut si folosit la noi in tara, uleiul de tamaie, are numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta este benefic la fel ca un antiseptic si, de asemenea, fumul sau chiar fumul extras din arderea acestuia au ucis germeni. In plus, are calitati dezinfectante care indeparteaza germenii din spatiul in care fumul se filtreaza. Poate fi aplicat pe rani fara efecte negative recunoscute pentru a le proteja de tetanos si de a deveni septice. Este intr-adevar la fel de grozav pe ranile interne, pe care le protejeaza impotriva infectiilor. Vezi si: Antibioticul natural care trateaza problemele respiratorii si nu numai […]