Cornul este o specie de arbori din familia Cornaceae. In lume exista aproape 50 de specii de corn. Este originar din regiunile sud-vestice ale Asiei si sudul Europei. Creste in padurile de foioase de deal si de munte, dar poate fi intalnit si ca planta ornamentala in gradini sau parcuri.
Cornul este originar din zonele temperate ale Eurasiei, cu o distributie pontica si mediteraneana. Apare din Europa centrala si de sud (Pirinei, Franta, Italia si Peninsula Balcanica) pana in Asia Mica (Turcia, Caucaz). Cu toate ca, de asemenea, poate fi gasit in toata Europa in afara gamei sale naturale, deoarece a fost exportat timp de secole mai intai ca fructe si plante medicinale, apoi ca arbust ornamental si este acum naturalizat in unele tari.
Desi limitele sale naturale din nord sunt Belgia si Germania, acesta a fost plantat in regiuni mai reci: de exemplu in Oslo, copacii cu cornuri sunt in parcuri si gradini si fac fructe in fiecare an. A fost, de asemenea, exportat in America de Nord ca planta ornamentala, iar in China ca arbore ornamental si pentru uz medical.
Utilizari traditionale si beneficii ale cornului
- Coaja si fructele sunt astringente, febrifuge si nutritive.
- Fructul astringent este un bun tratament pentru afectiunile intestinale si febrile, in timp ce este utilizat si in tratamentul holerei.
- Florile sunt utilizate in tratamentul diareei.
- A fost folosit in mod traditional pentru vindecarea diareei si dizenteriei.
- Consumul acestor fructe de padure si extractele terapeutice din ele ajuta la recuperarea rapida din numeroase afectiuni si la refacerea sanatatii normale dupa imbolnaviri.
- Consumul de suc extras din fructele de cires cornelian poate favoriza, de asemenea, recuperarea dupa o aparitie a diareei severe.
- Consumul acestor fructe de padure in mod regulat ajuta la stimularea functionarii ficatului prin exercitarea unei actiuni puternice de protectie impotriva hepatului. Vezi si: Coacazele negre, fructe incredibil de benefice pentru sanatate
- Mancarea cornurilor promoveaza, de asemenea, functionarea rinichilor.
- Consumul acestui fruct ajuta la promovarea productiei de urina, sprijinind astfel functionarea normala a rinichilor.
- Cornul ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale si este benefic pentru persoanele care sufera de hipertensiune.
- Acest fruct asemanator cu fructele de padure incurajeaza, de asemenea, detoxifierea intregului corp.
- Este perfect pentru prevenirea racelii si gripei comune, deoarece contine in niveluri ridicate de vitamina C.
- Fructele sunt utilizate pentru a trata o varietate de afectiuni de sanatate, inclusiv febra si diverse dureri legate de intestin.
- Aceste fructe sunt folosite si pentru tratarea holerei.
- Consumul coarnelor ajuta, de asemenea, la ameliorarea mucoaselor din tractul gastrointestinal (GI), la curatarea corpului de infectii si, de asemenea, la refacerea sanatatii dupa boli.
- O cantitate mica de ulei comestibil poate fi extrasa din seminte.
- Semintele sunt prajite, macinate intr-o pulbere si folosite ca substitut de cafea.
Cornul – Utilizari culinare
- Fructele pot fi consumate crude, uscate sau utilizate in conserve.
- Fructele coapte complet au o aroma si o textura oarecum asemanatoare prunelor si sunt foarte frumoase, dar fructele necoapte sunt destul de astringente.
- Este destul de sarac in pectina si deci trebuie utilizat impreuna cu alte fructe atunci cand faceti gem.
- La un moment dat, fructele erau pastrate in saramura si folosite ca masline.
- O cantitate mica de ulei comestibil poate fi extrasa din seminte.
- Semintele sunt prajite, macinate intr-o pulbere si folosite ca substitut de cafea.
- In Azerbaidjan si Armenia, fructul este folosit pentru obtinerea votcai, in Austria si Alpii germani sunt folositi pentru distilarea Dirndlbrand.
- In Albania si Bosnia si Hertegovina este distilat pentru obtinerea Rakia.
- In Turcia si Iran, fructul este consumat cu sare sub forma de gustare in timpul verii si, in mod traditional, se transforma intr-o bautura rece numita kızılcık serbeti.
- Cornus mas este, de asemenea, o componenta traditionala a lichiorurilor, gemurilor, a produselor alimentare si a altor produse pe baza de fructe.
- Frunzele pot fi folosite ca inlocuitor de ceai.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: