Dudele albe. Morus alba, cunoscut in mod obisnuit ca dud alb este un arbore cu crestere rapida, de dimensiuni mici pana la medii, apartinand genului Morus si din familia Moraceae, care consta din 10-16 specii de arbori de foioase care sunt distribuite in intreaga lume. Planta este originara din China Centrala si de Est. Acum este cultivat in plantatii si din motive ornamentale in gradini si parcuri din intreaga lume temperata calda si este naturalizat atat in Europa, cat si in America de Nord. Este, in general, un copac de scurta durata, cu o durata de viata comparabila cu cea a oamenilor, desi exista unele exemplare cunoscute a avea peste 250 de ani.
Dudele albe sunt originare din China, unde au fost cultivate pentru frunzele si fructele de padure ca sursa de hrana pentru viermii de matase. Relatia dintre dudul alb si viermele de matase dateaza de 4000 de ani. Copacii au fost naturalizati in Europa odata cu extinderea spre vest a „Drumului Matasii” si ulterior introdusi in America in timpurile coloniale.
Generalul Oglethorpe a importat 500 de copaci albi in Fort Frederica din Georgia in 1733. El a vrut sa incurajeze productia de matase la colonia engleza din Georgia, dar nu a reusit. Azi dudele albe pot fi gasite in crestere in regiunea mediteraneana, in tarile de la granitele Marii Caspice si Negre. De asemenea, sunt cultivate de cativa fermieri din California, in special pentru restaurantele fermierilor.
Utilizari traditionale si beneficii ale dudelor albe
- Dudul alb are o istorie lunga de utilizare medicamentoasa in medicina chineza; aproape toate partile plantei sunt folosite intr-un fel sau altul.
- Cercetari recente au aratat imbunatatiri ale elefantiazei atunci cand sunt tratate cu injectii cu extract de frunze de dud alb si tetanos in urma dozelor orale de seva amestecate cu zahar.
- Frunzele sunt antibacteriene, astringente, diaforetice, hipoglicemice, odontalgice si oftalmice.
- Acestea sunt luate intern in tratamentul racelilor, gripei, infectiilor oculare si al sangelui.
- Extractul de frunze injectat poate fi utilizat in tratamentul elefantiazei si a fistulelor purulente.
- Frunzele sunt colectate dupa primele ingheturi ale toamnei si pot fi folosite in stare proaspata, dar sunt in general uscate.
- Tulpinile sunt antireumatice, antispasmodice, diuretice, hipotensive si pectorale.
- Sunt utilizate in tratamentul durerilor reumatice si a spasmelor, in special a jumatatii superioare a corpului, hipertensiunii arteriale.
- Tinctura scoartei este folosita pentru ameliorarea durerilor de dinti.
- Ramurile se recolteaza la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii si se usuca pentru utilizare ulterioara.
- Fructele au un efect tonic asupra energiei renale.
- Este utilizat in tratamentul incontinentei urinare, ameteli, tinitus, insomnie datorata anemiei, neurasteniei, hipertensiunii arteriale, diabetului, ingrasarii premature a parului si constipatiei la varstnici.
- Scoarta radiculara este anti-astmatica, anti-tusiva, diuretica, expectoranta, hipotensiva si sedativa.
- Este utilizat intern in tratamentul astmului, tusei, bronsitei, edemelor, hipertensiunii arteriale si diabetului.
- Coaja este antihelmintica si purgativa; este folosita pentru a elimina viermii.
- Extractele plantei au activitate antibacteriana si fungicida.
- In medicina traditionala chineza, fructul este folosit pentru a trata parul albit prematur, pentru a „tonifica” sangele si pentru a trata constipatia si diabetul.
- Coaja este folosita pentru a trata tusea, respiratie suieratoare, edem si pentru a promova urinarea.
- De asemenea, este utilizat pentru a trata febra, durerile de cap, ochii rosii uscati si durerosi.
- Coaja de dud alb a fost folosita ca medicament traditional in tarile asiatice si prezinta activitate antibacteriana impotriva microorganismelor de intoxicatie alimentara.
- Coaja radacinii plantei este folosita in medicina traditionala pentru vindecarea cariilor dentare.
- De asemenea, se considera ca are unele proprietati anti-venin.
- Frunzele de dud alb au proprietati expectorante si pot fi de ajutor in expulzarea mucusului cauzat de infectiile tractului respirator.
- Frunzele sunt utilizate in mod traditional pentru a trata febra, durerile de gat, tuse, raceli, gripa, infectii ale ochilor, naparlit, dureri de cap si ameteli.
- Ramurile sunt adesea utilizate pentru a reduce retentia de apa (edem) si pentru durerile reumatice si spasmul la membrele superioare.
- Coaja este considerata a avea proprietati antihelmintice si purgative si este utilizata pentru a elimina viermi.
- Radacina este adesea folosita in medicina traditionala chineza pentru tratarea astmului, bronsitei, edemelor si diabetului.
- Coaja radacinii s-a dovedit, de asemenea, ca scade tensiunea arteriala si o tinctura a scoartei este folosita pentru ameliorarea durerilor de dinti.
- Se crede ca fructele au un efect tonic asupra energiei rinichilor si sunt utilizate ca remediu pentru incontinenta urinara, constipatie la varstnici, ameteli, tinitus, insomnie cauzate de anemie si pentru a preveni ingrasarea prematura a parului.
Frasinul, un copac cu multe intrebuintari si beneficii pentru sanatate
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Dudele albe vindeca incontinenta urinara, ametelile, insomnia, neurastenia, hipertensiunea arteriala… […]
[…] Dudele albe vindeca incontinenta urinara, ametelile, insomnia, neurastenia, hipertensiunea arteriala… […]
[…] Dudele albe vindeca incontinenta urinara, ametelile, insomnia, neurastenia, hipertensiunea arteriala… […]
[…] bogatiei de substante active, fructele dudului alb confera proprietati antiinflamatorii, ajutand astfel pacientii cu artrita, precum si cei care […]