7 C
București
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Riscurile si efectele secundare ale suplimentelor

Oamenii fara niciun interes pentru sanatate si bunastare intra in industria de sanatate si fitness, cu presupunerea ca toti oamenii sunt la fel de usor de pacalit. Tot mai multi oameni vor sa economiseasca energie, sa obtina un aspect corporal cat mai suplu si sa fie vesnic in forma. Pentru asta, se indoapa cu suplimente.

Studiile au aratat ca uneori suplimentele pot face mai mult rau decat bine

Din pacate pentru ei, suplimentele nutritionale s-au dovedit, in cel mai bun caz, inutile, dar, in cel mai rau caz, pot face organismului mai mult rau decat bine. Un studiu care a urmarit 38.772 de femei in varsta care au folosit frecvent suplimente pentru o perioada de 25 de ani, a relevat ca riscul de deces a crescut odata cu utilizarea pe termen lung a suplimentelor cu B6, fier, magneziu, acid folic, cupru si multi-vitamine, determinand autorii studiului sa concluzioneze ca exista „putine justificari pentru utilizarea generala si pe scara larga a suplimentelor alimentare”.

Un alt studiu, care a urmarit 35.533 de barbati pe o perioada de 10 ani, a examinat daca suplimentele de vitamina E si / sau seleniu ar contribui la reducerea riscului de cancer de colon la aceasta populatie. Cercetatorii au impartit subiectii in patru grupuri, un grup a primit suplimente de vitamina E , alt grup suplimente cu seleniu, al treilea grup vitamina E si seleniu impreuna, iar ultimul grup un placebo.

La sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit ca subiectii si-au crescut riscul de cancer pentru barbatii care au luat suplimentele (fie vitamina E si seleniu impreuna, fie le-au luat individual). In timp ce riscul crescut a fost mic, a fost suficient sa se stabileasca faptul ca, luand suplimentele, barbatii se indreptau in directia opusa pentru a evita cu succes cancerul de prostata si alte tipuri de cancer.

Iata ce vitamine sa luati din alimente decat din suplimente, pentru a evita efectele secundare

Vitamina C

Cand chimistul si laureatul Premiului Nobel, Linus Pauling, si-a publicat cartea in 1970, declarand ca mega-doze de aceasta vitamina impiedicau de fapt raceala comuna, nenumarate familii au achizitionat imediat doza mare de vitamina C suplimentara si au luat mai multe dintre aceste tablete zilnic. La urma urmei, un laureat Nobel trebuie sa stie despre ce vorbeste, nu-i asa?

Dupa trecerea mai multor zeci de ani de cercetari in materie, nu este in totalitate clar ca a avut dreptate. Astfel, vitamina C nu a demonstrat prevenirea racelii obisnuite, iar astfel de doze mari de vitamina C au crescut in unele cazuri riscul de a dezvolta pietre la rinichi si diaree severa.

Vitamina A si beta caroten

Vitaminele C, A si E au fost clasificate drept antioxidanti, despre care se crede ca ajuta la combaterea unor boli precum cancerul. Dovezile stiintifice nu sustin, insa, acest lucru. Intr-un studiu amplu sustinut de Institutul National al Cancerului, fumatorii care au consumat vitamina A aveau mai multe sanse sa faca cancer pulmonar decat cei care nu au facut-o.

Vitamina A este excelenta in a mentine ochii si pielea sanatoase, dar rareori se mentioneaza faptul ca o cantitate prea mare poate fi de fapt toxica, producand efecte secundare multiple, cum ar fi: sangerare in plamani, incetosarea vederii, dureri osoase, dificultati de respiratie, modificari ale functiei imunitare, inflamatii cronice ale ficatului, ciroza (cicatrizarea ficatului), tuse, unghiile crapate, buze crapate, scaderea functiei tiroidiene, depresie, diaree, senzatie de plenitudine, febra, lichid in jurul inimii, pierderi de par, colesterol ridicat, presiune crescuta in creier, risc crescut de transmitere a virusului HIV (prin alaptare), risc crescut de cancer pulmonar, risc crescut de boli de inima, cresterea globulelor albe, indigestie, inflamatie a conjunctivei ( conjunctivita), durere la locul injectiei, iritabilitate, dureri articulare, ulceratii bucale, dureri musculare, sclipiri psoriazis, durere, fibroza perisinusoidala (in ficat), roseata (de la utilizarea pielii), infectie respiratorie, convulsii, iritatii ale pielii, ochi infocati, steatoza (schimbare grasa), efecte adverse la stomac si intestin, ganduri suicidare si chiar moarte.

Vitaminele B

Un alt grup de vitamine care au fost examinate mai atent sunt vitaminele B, in special B6 si B12. Institutul National de Sanatate a indicat ca administrarea suplimentelor B6 pentru o lunga perioada de timp poate fi mai nociva decat benefica.

Oamenii aproape ca nu iau prea multa vitamina B6 din alimente. Dar preluarea nivelurilor ridicate de vitamina B6 din suplimente timp de un an sau mai mult poate provoca leziuni nervoase severe, determinand oamenii sa piarda controlul miscarilor lor corporale.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole