4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

5 moduri de a te proteja de toxicitatea aluminiului acasa si in mancare

Aluminiul – alb argintiu in aparenta – este al treilea element cel mai frecvent intalnit in natura (dupa oxigen si siliciu) si reprezinta aproape 8% din scoarta terestra, desi nu joaca niciun rol esential in sistemele vii.

Industria a inceput exploatarea si prelucrarea acestuia la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar astazi se produc aproximativ 58 de milioane de tone anual. Este unul dintre cele mai utilizate metale in constructia cladirilor si este, de asemenea, utilizat frecvent in medicina, tehnologie alimentara si cosmetica. Cercetarile arata ca aluminiul afecteaza peste 200 de reactii biologice importante, inclusiv sinteza neurotransmitatorilor, expresia genelor si raspunsurile inflamatorii.

Unde se poate gasi aluminiul?

In casa, aluminiu poate fi gasit la bucatarie: in folie, alimente, ambalaje pentru alimente si bauturi, precum conserve, cutii de carton, sticle de apa si pungi cu suc, praf de copt, apa, antiperspirante si alte produse cosmetice, dar si medicamente precum antiacide si aspirina. Mancarea este principala sursa de expunere la aluminiu in casa. Aluminiul poate fi prezent in mod natural in unele alimente, dar este adesea folosit ca aditiv alimentar. In plus, se poate scurge in alimente prin vase de aluminiu, folie, ustensile si ambalaje.

De ce nu este sanatos aluminiul?

Timp de multi ani, aluminiul nu a fost considerat o amenintare la adresa sanatatii din cauza biodisponibilitatii sale relativ reduse (absorbtia organismului). In 1965, studiile pe animale au sugerat o posibila legatura intre aluminiu si boala Alzheimer. De atunci, cercetarile s-au dezvoltat pentru a arata o legatura clara intre cele doua si acum este acceptat pe scara larga faptul ca aluminiul poate fi depus in creier, unde poate avea efecte toxice.

De fapt, aluminiul a fost legat de o serie de afectiuni neurodegenerative pe langa Alzheimer, incluzand scleroza laterala amiotrofica (boala neuronului motor), Parkinson, dementa, sindromul de razboi al Golfului si scleroza multipla. Exista, de asemenea, cercetari care sugereaza ca aluminiul poate fi implicat in cancerul de san. S-a gasit in tesutul mamar al femeilor cu cancer de san si la niveluri semnificativ mai mari in regiunea axilei de langa san, ceea ce sugereaza o posibila legatura cu antiperspirantele pe baza de aluminiu.

Ce puteti face pentru a va proteja de toxicitatea aluminiului?

Nu gatiti cu aluminiu

Cand gatiti in vase si tigai de aluminiu sau infasurati mancarea in folie, aluminiul se poate scurge in alimente. Un studiu a descoperit ca gatirea carnii rosii in folie de aluminiu si-a marit continutul de metal cu 89 pana la 378%, in timp ce pasarile de curte au aratat o crestere de la 76 la 215% cand sunt gatite in folie de aluminiu. Iar cu cat timpul si temperatura de gatit sunt mai mari, cu atat contaminarea cu aluminiu este mai ridicata. Hartia pergament este o alternativa buna la folia de aluminiu, in timp ce otelul inoxidabil si sticla sunt optiuni mai sigure pentru vasele de gatit.

Verificati medicamentele

Aluminiul poate fi gasit intr-o serie de medicamente, cum ar fi antiacide, aspirina tamponata si anti-diareice. Verificati etichetele cu atentie si intrebati-va medicul daca aveti indoieli cu privire la medicamentul pe care il luati, sa nu contina aluminiu. Cercetati alternative naturale ori de cate ori este posibil. Vaccinurile si medicamentele de alergie pot contine, de asemenea, aluminiu adaugat.

Limitati produsele alimentare procesate

Aluminiul se gaseste in mod natural in apa de baut si alimentele neprocesate. Dar nivelurile pot fi mai ridicate in produsele alimentare procesate datorita adaugarii de aluminiu sub forma de aditivi alimentari si scurgerea aluminiului din ambalaje si prin fabricarea alimentelor

Produsele coapte, cum ar fi painea, prajiturile si briosele pot fi deosebit de bogate din cauza prafului de copt care contine aluminiu. Daca cumparati praf de copt separat, verificati eticheta pentru a va asigura ca nu contine „fosfat de aluminiu de sodiu” sau „sulfat de aluminiu de sodiu”. o Alternativa sanatoasa este bicarbonatul de sodiu pur, care nu ar trebui sa contina aluminiu.

Alegeti produse cosmetice fara aluminiu

Cititi cu atentie etichetele produselor cosmetice si de toaleta pentru a verifica daca exista aluminiu, care poate fi prezent atat in ​​produsele naturale, cat si in cele conventionale. Daca aveti indoieli, contactati direct marca pentru a afla.

Cel mai frecvent, aluminiu se gaseste in antiperspirante si deodorante, deci trecerea la o optiune fara aluminiu este un pas minunat pentru a reduce expunerea zilnica la metale grele.

Atentie la produsele care contin o forma naturala de aluminiu numita alum, sau sulfat de aluminiu. Producatorii sustin ca, deoarece aceasta este o molecula mult mai mare decat clorohidratul de aluminiu – forma folosita de obicei in antiperspirante – nu poate trece prin piele. Cu toate acestea, altii spun ca clorhidratul de aluminiu este mult mai putin solubil in apa, in timp ce sulfatii sunt solubili in apa, astfel incat aluminiul se poate descompune mai usor in partile sale componente intr-o axila calda si transpirata (ceea ce inseamna ca ar putea fi potential absorbit in piele).

Luati un filtru de apa

Filtrul ZeroWater Jug este capabil sa indeparteze practic toate solidele dizolvate din apa de la robinet, inclusiv din aluminiu. Sistemele de filtrare a apei pentru intreaga casa sunt o alta optiune.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole