3.7 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Leacul contra iradierii. Un farmacist brailean dezvaluie ceaiul anti-radiatii

Farmacistul brailean Ion Bobaru prezinta leacul contra iradierii! Batranul musetel, pomenit prima data de Paracelsus, este medicamentul cel mai indicat in combaterea iradierilor, este parerea avizata a celebrului farmacist de la Braila.

Detinator al masinii de comprimat „Eureka” si a primei Farmacopei Romane, Ion Bobaru, proprietarul farmaciei-muzeu „Faltis”, prepara mare parte din medicamente in laboratorul propriu. In timp ce strainii, ingroziti de norul radioactiv rezultat in urma catastrofei din Japonia, se calca in picioare pentru iodura de potasiu, Bobaru propune cura cu ceai de musetel.

Potiuni facute in casa

Potrivit farmacistului brailean, istoria omenirii evolueaza ciclic, pentru ca, dupa explozia medicamentelor obtinute prin sinteza (asa-numita chimioterapie), in ultimii zece ani, la nivel mondial, bolnavii imbratiseaza terapia naturista (fitoterapia).

In timp ce 95% dintre farmacisti vand medicamente „sintetice”, luate de-a gata de la marile companii, farmacistul brailean prefera leacurile obtinute dupa vechile retete. El cultiva, culege si prelucreaza in sistem propriu plante medicinale, pe care le foloseste mai apoi la prepararea medicamentelor.

Veteranii farmaciei brailene, Hepites si Faltis

Farmacie in gradina

Plantele provin fie din flora spontana, fie din gradina proprie. Culeg papadie, cicoare, musetel, flori de tei, lumanarica, fructe de catina, fructe de castan, paducel si frunze de nuc din Campia Brailei, Muntii Macinului si Muntii Vrancei. Din gradina proprie, aflata in spatele farmaciei, culeg maces, paducel, lacramioare, flori de nalba, radacina de omag, fructe de mustar, flori de busuioc, menta, ardei iute si galbenele”, povesteste farmacistul brailean.

Plantele medicinale sunt chiar in curtea casei

Bobaru spune ca a ales sa aiba propria gradina pentru a fi sigur de „calitatea plantelor medicinale” pe care le transforma in medicamente.
Nascut la tara si absolvent de liceu agricol, Ion Bobaru a iubit dintotdeauna plantele si gradinaritul.

A absolvit mai apoi Facultatea de Farmacie, unde a invatat despre „virtutile farmaceutice” ale unor plante pe care, in liceu, le-a studiat ca buruieni (de exemplu, verbina, troscotul si pirul!).

Din banala iedera, se obtine „Prospan sirop”, expectorant pentru tuse, iar din merisor arhicunoscutul „Urinal”, medicament folosit in afectiuni urinare. La „Faltis”, folosind plantele respective, se prepara tincturi din care se obtin, mai apoi, siropuri pentru afectiunile mentionate. Totul pe cale naturala!

Potiuni, solutii, unguente facute de Bobaru

Tehnici si juraminte

Un rol esential in obtinerea unui preparat farmaceutic il reprezinta momentul optim al recoltarii si conditiile de uscare si pastrare a acestor plante medicinale. Iata un fragment dintr-un juramant farmaceutic din 1622: „Subsemnatul, jur in fata Lui Dumnezeu ca, dupa ce accept sa fiu farmacist, imi voi exercita meseria cu devotament. Toate plantele medicinale le voi recolta la timp, le voi usca si le voi mentine in bune conditiuni. Voi distruge si voi arunca tot ceea ce este perimat, alterat sau expirat…„, ne-a spus Ion Bobaru, in timp ce pregatea stratul de pamant proaspat, unde urma sa cultive galbenele, materia prima pentru cunoscuta „alifie” de galbenele.

O minune a farmaciei: musetelul!

Planta pentru stabilizarea circulatiei cerebrale


Prezent in toate cele zece Farmacopei Romane, de la 1862 incoace, musetelul este, de departe, medicamentul suprem. Este medicamentul care a rezistat si care, mai nou, poate tamadui afectiuni extrem de grave.

Iedera pentru sirop expectorant in tuse

Florile de musetel se recolteza incepand cu primele zile ale lunii mai pana la jumatatea lunii iunie. Are foarte multe utilizari farmaceutice. Poate surprinde faptul ca ceaiul de musetel este contraindicat in spalaturile oculare, in diferitele afectiuni ale ochiului, deoarece poate provoca alergii. Musetelul are, insa, actiune antispastica, anestezica, antiseptica si antiinflamatorie„, a precizat farmacistul.

Masina Eureka, pentru fabricat pastile precum piramidonul

Mai presus de toate, banalul ceai de musetel are „efect protector si curativ in reactiile produse de iradieri”.

In urma catastrofei din Japonia, exista tendinta de a se folosi in exces comprimate de iodura de potasiu, contra radiatiilor. Eu, ca farmacist, recomand o cura cu ceai de musetel, caz in care efectele ar fi mult mai benefice”, a conchis Ion Bobaru.

Daca s-ar cunoaste acest lucru, oamenii ar renunta la pastile, apeland la cura cu ceai de musetel. Satenii nostri au o vorba: „In fata musetelului sa te inclini si sa-i spui „Saru’mana, doctore!”

Merisor pentru circulatie

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: m.adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole