In ultimul deceniu, oamenii de stiinta au facut pasi uimitori in intelegerea creierului si a modului in care functioneaza. Noile descoperiri au dezvaluit lucruri pe care nu le stiam niciodata inainte despre sanatatea creierului, precum si modalitati de imbunatatire a functiilor sale.
Unele cercetari ulterioare pe creier ne-au condus, de asemenea, la cateva perspective fascinante asupra diferentelor dintre sexe. Lucrurile care au fost demise ca „barbatii si femeile sunt de pe diferite planete” sunt acum intelese mult mai bine, iar un nou studiu publicat in Nature arunca o lumina asupra modului in care reactioneaza diferitele genuri atunci cand se angajeaza in acte de generozitate.
In timp ce studiile anterioare au indicat deja ca femeile par a fi mai altruiste decat barbatii, noul studiu ajuta sa explice de ce este asa. CNN impartaseste detaliile.
Studiul a aratat ca femeile tind sa fie mai altruiste ca barbatii
Femeile tind sa fie mai altruiste decat barbatii, au aratat studii anterioare. Dupa cum observa Philippe Tobler, co-autor al noului studiu, „femeile pun o valoare mai subiectiva asupra comportamentului prosocial, iar barbatii gasesc comportamentul egoist ca fiind mai valoros”.
„Cu toate acestea, nu se stia cum se produce aceasta diferenta la nivelul creierului”, a scris intr-un e-mail Tobler, profesor asociat de neuroeconomie si neurostiinta sociala la Universitatea din Zurich. „Dar in ambele sexe, sistemul dopamina codifica valoarea.” Prin „codificare”, vrea sa spuna ca activitatea din creierul nostru se schimba proportional cu valoarea pe care o dam experientelor sociale.
Cautand raspunsuri pentru ce femeile si barbatii nu sunt la fel de egoisti, el si colegii sai s-au concentrat pe sistemul de dopamina. Dopamina, care joaca un rol fundamental in sistemul de recompensare a creierului, este eliberata in momentele de placere, dar ne ajuta, de asemenea, sa ne procesam valorile.
Aceasta abilitate mentala transpare in masina creierului cunoscuta sub numele de striatum. Numele latin straitum semnifica „in dungi”, fiind filetat cu fibre care primesc si transmit semnale din cortexul cerebral, talamul si alte regiuni ale creierului.
Tobler si colegii sai au proiectat o serie de experimente pentru a testa modul in care dopamina ar putea influenta comportamentul barbatilor si femeilor. Cincizeci si sase de participanti barbati si femei au facut alegeri intre impartirea unei recompense financiare cu ceilalti sau pastrarea banilor pentru ei insisi.
Fiind „ajutate” doar cu un placebo inainte de a lua decizii, femeile au actionat mai putin egoist decat barbatii, alegand sa isi imparta banii cu ceilalti. Cu toate acestea, cand sistemele lor de dopamina au fost perturbate dupa ce au primit un medicament numit amisulpride, femeile au actionat mai egoist, in timp ce barbatii au devenit mai generosi. Amisulpride este un antipsihotic utilizat in mod normal pentru tratarea simptomelor schizofreniei. „Pe baza prioritatilor opuse ale genurilor, interferarea cu sistemul de dopamina are efecte opuse”, a spus Tobler.
Intr-un al doilea experiment, cercetatorii au utilizat RMN-ul functional pentru a investiga modificarile creierului in timp ce opt femei si noua participanti barbati au ales. In comparatie cu barbatii, striatul la femei a prezentat mai multa activitate atunci cand au luat o decizie prosociala.
Potrivit Anne Z. Murphy, profesor asociat de neurostiinta la Universitatea de Stat din Georgia, alte cercetari au aratat „ca femeile sunt mai prosociale. Ni se pare mai satisfacator, iar daca manipulati semnalizarea dopaminei in creier, puteti face femeile mai putin prosociale iar barbatii mai putin egoisti ”. Murphy nu a fost implicata in studiu.
Studiul aduce o mai mare intelegere a diferentelor cerebrale la barbati si femei
Cu toate acestea, a spus ea, studiul aduce „o mai mare constientizare a faptului ca exista diferente cerebrale la barbati si femei.” „Doar arata, inca o data, ca oamenii pot indica o baza biologica pentru unele dintre caracteristicile care sunt prototipic masculine”, a spus Murphy. Aceste trasaturi ar include egoismul, auto-promovarea, in general, un profil de conducere.
Diferentele de gen in creier pot sa nu se datoreze diferentelor structurale – de exemplu, variatii ale dimensiunii sau formei regiunii bazate pe sex, au remarcat cercetatorii. Diferentele de gen la nivelul creierului ar putea fi functionale. Aceasta ar insemna o inundatie a aceluiasi neurotransmitator – dopamina – care ar putea provoca un raspuns foarte diferit la femei fata de barbati. „Poate merita sa subliniez ca este posibil sa se invete diferentele”, a spus Tobler. Cu toate ca tendintele de sex masculin si feminin pot fi invatate, a spus Murphy, aceste comportamente nu sunt dobandite intr-o singura viata.
In schimb, aceste preferinte se dezvolta de-a lungul timpului pe baza rolurilor diferite ale femeilor si barbatilor: „reproducere versus colectarea resurselor”, a spus Murphy.
„Vedeti un comportament similar la rozatoare”, a spus ea, observand ca sobolanii de sex feminin actioneaza in moduri mai altruiste decat barbatii. „Este conservat evolutiv. Este modelat de istorie.” Studiul are implicatii asupra cercetarii medicamentelor, a notat Tobler. „Istoric, medicamentele au fost adesea testate in principal pe barbati si, uneori, medicamentele s-au dovedit a fi mai eficiente la barbati decat la femei”, a scris el.
Murphy a explicat ca „studiile preclinice au aratat ca femeile necesita aproximativ dublul cantitatii de morfina decat barbatii pentru a produce acelasi nivel de analgezie”. Toate opiaceele care sunt metabolizate intr-un mod specific produc ceea ce este cunoscut sub numele de „raspuns sexual dimorfic”, a adaugat ea.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: