Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este o vitamina esentiala de care organismul are nevoie, dar pe care nu o poate produce.
Se gaseste in mod natural in produsele de origine animala, dar este adaugata si la anumite alimente si este disponibila ca supliment sau injectie orala.
Vitamina B12 are multe roluri in organismul uman. Sustine functia normala a celulelor nervoase si este necesara pentru formarea globulelor rosii si sinteza ADN-ului.
Vitamina B12, extrem de importanta pentru celulele nervoase si sinteza ADN-ului.
Pentru majoritatea adultilor, aportul zilnic recomandat (RDI) este de 2,4 mcg, desi este mai mare pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.
Vitamina B12 poate aduce beneficii corpului in moduri impresionante, cum ar fi prin cresterea energiei, imbunatatirea memoriei si contribuirea la prevenirea bolilor de inima.
Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt cruciale pentru o sarcina sanatoasa. Studiile arata ca creierul si sistemul nervos al fatului necesita niveluri de vitamina B12 suficiente de la mama pentru a se dezvolta corect.
Deficitul de vitamina B12 in etapele de inceput ale sarcinii poate creste riscul de defecte la nastere, cum ar fi defectele tubului neural. In plus, deficienta de vitamina B12 materna poate contribui la nasterea prematura sau avortul spontan, dupa cum arata studiile.
Un studiu a constatat ca femeile cu niveluri de vitamina B12 mai mici de 250 mg / dL aveau de trei ori mai multe sanse sa nasca un copil cu defecte la nastere, in comparatie cu cele cu niveluri adecvate.
Pentru femeile cu deficienta de vitamina B12 si niveluri sub 150 mg / dL, riscul a fost de cinci ori mai mare, comparativ cu femeile cu niveluri peste 400 mg / dL.
Vitamina B12 poate imbunatati starea de spirit. Efectul vitaminei B12 asupra starii de spirit nu este inca pe deplin inteles. Cu toate acestea, aceasta vitamina joaca un rol esential in sintetizarea si metabolizarea serotoninei, un produs chimic responsabil pentru reglarea starii de spirit.
Excelenta pentru persoanele cu depresie si pentru sustinerea functiei cerebrale
Prin urmare, deficitul de vitamina B12 poate duce la scaderea productiei de serotonina, ceea ce poate provoca o stare depresiva.
Studiile sustin utilizarea suplimentelor de vitamina B12 pentru imbunatatirea simptomelor depresiei la persoanele care au deficiente de vitamina B12.
Un studiu efectuat la persoanele cu depresie si niveluri scazute de vitamina B12 a constatat ca cei care au primit atat antidepresive cat si vitamina B12 au avut mai multe posibilitati sa prezinte simptome depresive imbunatatite, comparativ cu cele tratate cu antidepresive singure.
Un alt studiu a descoperit ca deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu dublul riscului de depresie severa.
In plus, nivelurile ridicate de vitamina B12 au fost asociate cu rezultate mai bune ale tratamentului si cu o probabilitate crescuta de recuperare din tulburarea depresiva majora (MDD).
Desi suplimentele de vitamina B12 pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a depresiei la persoanele cu deficienta, in prezent, cercetarile nu sugereaza ca au acelasi efect la cei cu un nivel normal de B12.
Deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu pierderea memoriei, in special la adultii in varsta. Vitamina poate juca un rol in prevenirea atrofiei cerebrale, care este pierderea neuronilor din creier si adesea asociata cu pierderea memoriei sau dementa.
Un studiu efectuat la persoane cu dementa in stadiu incipient a aratat ca o combinatie de vitamine B12 si suplimente de acizi grasi omega-3 a incetinit declinul mental.
Un alt studiu a descoperit ca chiar si nivelul de vitamina B12 in partea joasa a normalului poate contribui la performante slabe ale memoriei. Ca urmare, suplimentarea cu aceasta vitamina poate imbunatati memoria, chiar si in absenta unei deficiente diagnosticate clinic.
Sunt necesare mai multe cercetari pentru a face concluzii solide cu privire la efectul suplimentelor de vitamina B12 asupra memoriei si functiei cognitive.
Un nivel adecvat de vitamina B12 mentine parul, pielea si unghiile sanatoase
Avand in vedere rolul vitaminei B12 in productia de celule, este necesar un nivel adecvat al acestei vitamine pentru a mentine parul, pielea si unghiile sanatoase.
De fapt, nivelurile scazute de vitamina B12 pot provoca diverse simptome dermatologice, inclusiv hiperpigmentare, decolorarea unghiilor, modificari ale parului, vitiligo (pierderea culorii pielii in plasturi) si stomatita unghiulara (colturile gurii inflamate si crapate).
Suplimentarea cu vitamina B12 s-a dovedit a imbunatati simptomele dermatologice la persoanele cu deficienta de B12.
Crema cu vitamina B12 pentru afectiunile pielii
Ingrediente:
- 60 ml ulei de avocado
- 5 grame unt de shea
- 2 grame ceara
- 6 grame emulsan
- 60 de ml de apa
- 2 varfuri de cutit de vitamina B12
- 15 picaturi de conservant (biokons plus)
Mod de preparare: Uleiul cu emulsanul, ceara si untul de shea se pun intr un vas, alaturi de o cantitate mica din apa si se amesteca cu vitam B 12, deoarece este sensibila la caldura. Apa ramasa si vasul cu ulei se pun pe baie de apa.
Cand uleiul s-a topit, se scot ambele vase din baia de apa, se adauga apa in ulei amestecand continuu ca sa se raceasca mai repede. Se pune vasul in apa rece si se amesteca 1-2 min cu mixerul, apoi se amesteca mai departe cu o lingura.
Cand ajunge la temperatura camerei se scoate vasul din apa rece si se adauga vitamina B 12, apoi conservantul. Amestecati din nou temeinic si apoi puneti continutul in cutiuta sterila.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Crema cu vitamina B12 pentru eczeme si psoriazis. Reteta […]