Linarita (Linaria Vulgaris) se gaseste in Marea Britanie si Irlanda si in majoritatea tarilor europene, inclusiv Franta, Italia si Slovenia, precum si o mare parte din Asia de Vest si Centrala. In America de Nord, linarita este o specie introdusa relativ curand, dar acum a devenit comuna si destul de raspandita.
Este o planta de vara care se confrunta mai bine decat majoritatea plantelor cu climatul uscat, cald si infloreste de la jumatatea lunii iunie pana la sfarsitul lunii octombrie sau chiar in noiembrie. Linarita adora locurile pustii, marginile pasunilor uscate, dar se poate intalni si pe gardurile sau pe malurile ierboase bine drenate.
Planta contine: linarina, linarosina, linarasina, taninuri, acid citric, fier, magneziu, calciu, mucus, ulei esential.
Pe piele se aplica cataplasme de linarita pentru taratmentul eruptiilor cutanate sau ulceratiilor
Ceaiul din aceasta planta are urmatoarele proprietati: astringent, laxativ, diuretic, hepatic si antidiareic. Este recomandat pentru tratamentul edemelor, cistitei, icterului, bolilor hepatice si vezicii biliare. Este aplicat extern pe piele sub forma de cataplasma impotriva diferitelor boli ale pielii, cum ar fi eruptii cutanate, ulceratii, inflamatii, rani si hemoroizi.
Are unele calitati puternice ca purgativ si diuretic, determinand ca acesta sa fie recomandat in icter, ficat, boli de piele. Infuzia are un gust amar si neplacut, prilejuita de prezenta uleiului esential acrid. Era la un moment dat foarte populara in randul medicilor naturisti.
Gerard ne informeaza ca linarita se foloseste foarte bine impotriva icterului de lunga durata si afirma in continuare ca decoctul din aceasta planta medicinala indeparteaza galbenimea si deformarea pielii, daca bolnavul se scalda in ceai de linarita.
Planta proaspata este uneori aplicata sub forma de cataplasma pentru hemoroizi, iar un unguent de flori a fost folosit in acelasi scop, dar si local in boli ale pielii. Sucul ierbii sau apa distilata a fost considerat un remediu bun pentru inflamatia ochilor si pentru curatarea plagilor ulceroase.
Se fierbe in lapte, se spune ca planta produce o otrava excelenta pentru musca si este o obisnuita la tara in unele parti din Suedia sa infuzeze flori de linarita in lapte si sa stea infuzia la intrarea in casa. Florile au fost folosite in Germania ca colorant galben.
Este un bun diuretic si ajuta in afectiunile ficatului
Actioneaza in principal asupra ficatului si a fost candva pe scara larga folosita ca diuretic in tratamentul edemelor. Este putin folosita acum, dar fara indoiala merita investigatie. Intreaga planta este antiflogistica, astringenta, catartica, detergenta, depurativa, diuretica, hepatica, oftalmica si purgativa.
Se recolteaza planta cand incep sa infloreasca si poate fi folosita in stare proaspata sau uscata. Planta este apreciata in special pentru activitatile sale puternic laxative si diuretice. Este utilizat intern in tratamentul edemelor, icterului, bolilor hepatice, afectiunilor vezicii biliare si problemelor pielii. Extern se aplica la hemoroizi, eruptii ale pielii, rani si ulcere maligne.
Planta trebuie folosita cu precautie. De preferat ar trebui sa fie prescris doar de catre un medic calificat si nu trebuie administrat femeilor insarcinate. Dozarea este critica, planta ar putea fi usor toxica. Planta proaspata, sau un unguent obtinut din flori, se aplica pe eruptii ale pielii. Este utilizata, de asemenea, in tratamentul diareei si a cistitei.
Alte utilizari inregistrate includ productia de insecticide, desi poate parea ciudat, deoarece albinele si alte insecte care vaneaza nectar par sa adore florile de linarita. Vezi si: Lipicioasa, excelenta pentru problemele tractului urinar si boli ale pielii
Unguent de linarita:
- 5 g flori
- 35 g ulei de cocos
- 10 g ulei de masline
Uleiul de cocos se topeste, se adauga apoi uleiul de masline si florile. Se pun toate intr-o cratita la foc mic, cu capac si se lasa 30 min sa fiarba foarte, foarte incet. Se ia de pe foc si se lasa la racit 12- 24 de ore sa traga bine, dupa care se incalzeste din nou , se strecoara si se pune in cutie.
Se mai poate face unguent din planta proaspata mai simplu: intreaga planta se toaca si se fierbe in untura, apoi se strecoara. Rezultatul este un unguent verde fin, o aplicatie buna pentru rani, ulcere si eruptii ale pielii.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 5 g flori de linarita […]