Atat acidul folic, cat si folatul sunt forme diferite ale vitaminei B9. Oamenii sunt adesea confuzi in ceea ce priveste diferentele intre acidul folic si folatul. Vitamina B9 este un nutrient esential care in mod natural este gasit sub forma de folat, cu un rol important in formarea AND-ului. Folatul este termenul general folosit pentru un grup al vitaminelor B liposolubile, vitamina B9, in timp ce acidul folic se refera la compusul sintetic oxidat folosit in fortificarea alimentelor si la suplimentele alimentare.
Spre deosebire de folatii naturali care sunt metabolizati in mucoasa intestinului subtire, acidul folic trece printr-o reducere substantiala si metilare in ficat. Studiile in domeniu au raportat prezenta acidului folic nemetabolizat in sange dupa consumul de suplimente cu acid folic si de alimente fortificate.
Ce este folatul? Ce este acidul folic?
Vitamina B9 este foarte importanta in organismul uman, iar un nivel scazut al acestei vitamine este asociat cu homocisteina crescuta, cu defecte de nastere si riscul aparitiei cancerului. Nivelul ridicat de homocieteina este legat de un risc crescut de boli de inima si de accident vascular cerebral, in timp ce in cazul femeilor gravide, nivelurile scazute de folat sunt legate de anomalii la nastere.
Folatul este forma naturala a vitaminei B9, fiind derivat din cuvantul de origine latina “folium” ce inseamna frunza. Cele mai bune surse de folat sunt legumele cu frunze. Acidul folic, pe de alta parte, este o forma sintetica a vitaminei B9, folosita in suplimentele alimentare si adaugat la produsele alimentare procesate, precum cerealele pentru micul dejun si faina.
Acidul folic este mai dificil de metabolizat. Peste jumatate dintre femei nu pot metaboliza acidul folic, astfel incat nu beneficiaza pe deplin de efectele favorabile. Suplimentele alimentare cu acid folic asigura doza optima de acid cu efect protector impotriva malformatiilor congenitale aparute la copiii mici, sunt usor de absorbit de catre organism si elimina necesitatea aportului suplimentar de alimente bogate in vitamina B9.
Care sunt riscurile consumului excesiv de acid folic
De vreme ce se pune atat de mare accent pe aportul suplimentar de vitamina B9, unii oameni au tendinta sa o consume in mod excesiv. In acest sens exista riscuri majore in ceea ce priveste consumul excesiv de acid folic, asociat cu dezvoltarea cancerului. Din ce in ce mai multe studii arata faptul ca aparitia cancerului are legatura cu un aport foarte mare de acid folic ce nu poate fi metabolizat de catre organism.
Consumul excesiv de acid folic din alimentele fortificate este direct corelat cu cresterea incidentei aparitiei cancerului. Excesul de acid folic stimuleaza cresterea neoplasmelor existente care pot conduce spre cancer.
In plus, un alt risc asociat consumului excesiv de acid folic este acela al mascarii deficitului de vitamina B 12, ceea ce ar putea conduce la o deteriorare a functiei sistemului nervos pentru pacientii in varsta. Alte studii constata o prevalenta mai ridicata a anemiei si a afectarii cognitive in asocierea cu aportul ridicat de acid folic pentru adultii in varsta cu valori scazute ale vitaminei B 12.
Recomandarile specialistilor pentru persoanele care doresc un aport suplimentar de acid folic sau folat
Folatul din surse naturale alimentare este cel mai recomandat, acesta ajutand la dezvoltarea completa a hematiilor, la reducerea nivelului de homocisteina din sange si sprijinind functia sistemului nervos. In plus, este foarte popular pentru rolul sau in prevenirea defectelor la nou nascuti. Folatul din surse naturale este obtinut din salata verde, spanac, asparagus, napi verzi, mustar verde, patrunjel, varza furajera, broccoli, conopida, linte si sfecla, ficat de vitel si de pui.
Este foarte important ca potentialii consumatori sa se asigure ca au verificat suplimentele multivitaminice, fiindca cele mai multe nu contin folat, cu acid folic. Inainte de inceperea sarcinii, este bine ca femeile care isi doresc un copil sa consume 800 pana la 1200 de mcg de folat pe zi. Barbatii si femeile in varsta pot sa obtina o cantitate suficient de mare de folat prin consumul regulat si adecvat de legume, fara a avea nevoie de suplimente alimentare, ca si femeile insarcinate.
Concluzia este ca folatul este un compus bun, in timp ce acidul folic este un compus care are si efecte secundare asupra organismului uman, mai ales daca este consumat in exces sau provine din surse sintetice.
Efectele secundare ale unui aport ridicat de acid folic pot include si modificarea apetitului sexual, probleme cu somnul, instabilitate emotionala si carenta de vitamina B 12, precum si lipsa de concentrare. Printre simptomele carentei de folat se numara anemia, aftele, diareea, iritabilitatea, oboseala, paloarea pielii, cresterea lenta in cazul copiilor, limba umflata si moale. Folatul poate fi obtinut foarte usor printr-o dieta echilibrata. In caz contrar, exista suficient de multe suplimente alimentare in acest sens.
Cea mai buna forma a vitaminei B9 se gaseste in alimente in mod natural, iar consumul de folate sub forma 5MTHF prezinta un mare avantaj in comparatie cu acidul folic, organismul il poate folosi imediat fara a fi nevoit sa il transforme intr-o forma activa, aceasta fiind forma naturala in care se regaseste deja.
Studiile arata ca folosirea si suplimentarea corecta cu acid folic imbunatateste functia cognitiva si scade riscul aparitiei de Alzheimer la persoanele mai in varsta, sprijina sanatatea inimii si sustine sanatatea sistemului osos. Dieta saraca in alimente ce contin folate, precum si consumul excesiv de alcool si diferite afectiuni care impiedica absorbtia acestei vitamine sunt cauzele deficientei de folate.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Diferenta dintre acid folic si Folate […]