Oil Pulling (mestecatul uleiului) este o tehnica folosită de secole în medicina ayurvedica, iar in ultima vrema a inceput sa fie cunoscuta si in Romania. Aceasta este o procedura de detoxifiere orala foarte simpla, ce implica folosirea uleiurilor pure ca agenti pentru extragerea si indepartare a bacteriilor, fungilor si altor microorganisme daunatoare din cavitatea bucala.
Ce presupune tehnica oil pulling
Dupa cum spuneam si mai sus, aceasta tehnica presupune folosirea anumitor uleiuri ca agenti pentru extragerea si indepartare a bacteriilor din gura. Practic, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita de ulei presat la rece si se mesteca timp de 15 minute, apoi se
scuipa si se clateste gura cu apa calduta. Nu inghiti uleiul! Procedura se incheie prin spalarea dintilor in mod obisnuit.
Cele mai folosite uleiuri sunt cele de susan, floarea soarelui si cocos.
Aceste uleiuri au fost testate pe tulpini de bacterii Streptococcus, des intalnite la nivelul cavitatii bucale si s-a dovedit ca acestea inhiba in mod eficient dezvoltarea celor mai multe tulpini de bacterii Streptococcus.
Oil pulling (mestecatul uleiului) – Beneficii pentru dantura
Cel mai important beneficiu al acestei proceduri este acela ca distruge si indeparteaza bacteriile nocive din cavitatea bucala, care produc carii si inflamatii gingivale.
Toti cei care au pus in practica aceasta tehnica, au declarat o imbunatatire a sanatatii lor orale. De asemenea, o revista indiana de studii dentare, Indian Journal of Dental Research, a declarat:
„Clatirea cu ulei este o practica traditionala indiana folosita frecvent ca remediu popular, de multi ani, fara dovezi stiintifice, pentru intarirea gingiilor si a maxilarelor si pentru prevenirea aparitiei cariilor, a mirosului neplacut al gurii, a sangerarii gingiilor si a gatului uscat si buzelor crapate.„
In prezent, exista numeroase studii care atesta faptul ca aceasta procedura scade considerabil numarul Streptococilor mutans de pe suprafetele dentare si din saliva. In plus, mestecatul uleiului creeaza un mediu saponificat, care curata gura, si reduce cresterea fungica excesiva.
Tehnica oil pulling mai ajuta si la prevenirea cariilor, a gingivitelor, parodontopatiilor, la reducerea inflamatiei si sangerarii gingivale, la indepartarea mirosului neplacut al gurii, la prevenirea uscarii buzelor, gurii si gatului, in caz de sangerari gingivale, dar si in cazul depunerilor de tartru si a petelor ramase de la tigari sau cafea. Totodata, specialistii recomanda tehnica oil pulling si dupa chiuretajul subgingival cu laser si dupa alte diverse interventii chirurgicale orale pentru mentinerea curata a plagii, celor care sufera de carii frecvente sau de depuneri masive de tartru.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: