Printr-un post intermitent nu doar ca se poate ajunge la o silueta mai supla si se reduce tensiunea arteriala, dar ar putea fi util si celor care-si doresc sa traiasca mai mult, declara o echipa de cercetatori americani.
Cheia longevitatii – 18 ore de pauza alimentara
Intr-un studiu publicat in „New England Journal of Medicine“, se pare ca 18 ore pe zi fara mancare, mese programate intr-un interval de 6-8 ore sau doua zile pe saptamana cu regim alimentar sever de doar 500 de kilocalorii reprezinta reteta care ne va face mai supli, ne va tine tensiunea arteriala in limite normale si va adauga ani vietii.
Acest studiu s-a constituit intr-un ghid dedicat medicilor care vor sa-si trateze pacientii obezi, pe cei cu diabet sau boli cardiace si prin prescrierea unei perioade de pauza alimentara.
Mark Mattson, unul dintre autorii cercetarii si profesor de neurologie, a produs in acest sens doua tipuri de abordari:
- mese programate in timpul zilei intr-un interval de 6-8 ore, urmate de 18 ore de pauza alimentara;
- post intermitent de cinci cu doua zile, in aceste doua zile urmand a se consuma doar 500 de kilocalorii.
Alimentatie saraca in calorii, dar bogata in nutrienti
Cercetarea este foarte noua, astfel ca Mattson recomanda medicilor sa-si tina sub strict supraveghere pacientii si sa introduca traptat pauzele de alimentatie. Potrivit specialistului, alternarea celor doua perioade – de alimentatie si de restrictie – este benefica pentru celule intrucat determina modificari ale metabolismului in sensul in care acestea isi folosesc grasimile acumulate pentru a produce energie.
Rezultatele studiului sunt in concordanta cu anumite practici traditionale care asigura sanatatea vaselor, pastrarea abilitatilor cognitive si, in final, asigura longevitatea. Astfel, locuitorii din insula japoneza Okinawa sunt cunoscuti pentru faptul ca traiesc mult, in conditiile in care alimentatia este saraca in calorii, dar bogata in nutrienti. Longevitatea acestora ar fi asigurata de acest stil de viata, plus ca ei nu ajung niciodata obezi.
Cercetarile au fost insa efectuate pe persoane tinere si adulti de varsta a doua astfel ca rezultatele nu pot fi generalizate, atrag atentia autorii. In plus, adauga acestia, un astfel de regim poate creea dificultati persoanelor obisnuite sa ia trei mese pe zi.
Aproape 40% din participantii la studiu au tins sa manance necontrolat in intervalele premise, a observat Frank Hu, presedintele Departmentului de Nutritie de la Scoala de Sanatate Publica T.H.Chan, de la Harvard University. Acesta a explicat ca, atunci cand creierul este infometat, in hipotalamus sunt eliberati hormoni care determina supraalimentatia. Insa, vestea buna pentru cei care rezista tentatiei, e ca foamea si starea de iritare prezente initial dispar dupa doua saptamani sau o luna de la instituirea noului regim.
Sursa: adevarul.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Oregano este o sursa excelenta de fibre si Vitamina A, E, C si K. Vitamina A ajuta la mentinerea sistemului imunitar, precum si la sanatatea vederii. Vitamina C si E actioneaza antioxidanti care protejeaza celulele. Vitamina K ajuta la coagularea sangelui. Oregano are un continut ridicat de folat, fier, calciu, magneziu si vitamina B6. Vezi si: STUDIU: Pauza alimentara de 18 ore este cheia longevitatii […]