Paine fara gluten cu nuci si seminte. Intoleranta la gluten este o afectiune cronica a tractului digestiv ce apare ca urmare a ingestiei de gluten la persoanele cu predispozitie genetica. Glutenul este o proteina vegetala care se regaseste in cereale (graul, orzul, ovaz sau secara), practic, nu este o alergie, ci o boala autoimuna, iar leziunile provocate la nivelul intestinului subtire duc la malabsorbtie, manifestata cel mai adesea prin diaree cronica, multiple carente si consecutiv tulburari de crestere.
Vezi articolul: Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten)
Painea (fie ca o cumparam de la brutarie sau o facem acasa) este o parte importanta a hranei noastre, insa mai putin pentru cei ce sufera de intoleranta la gluten. Pentru acestia, painea sau orice alte alimente cu gluten reprezinta o „bomba cu toxine„. Totusi, in prezent, au aparut pe piata multe variante de faina fara gluten, astfel ca orice preparat clasic facut cu faina din grau, inclusiv paine fara gluten, poate fi realizat exact la fel si in varianta pentru cei cu intoleranta la gluten. Intra AICI pentru a vedea cate tipuri de faina fara gluten exista.
Paine fara gluten cu nuci si seminte. Reteta
Aceasta paine se prepara usor, este pufoasa, iar nucile si semintele o fac sa fie mai crocanta si ii sporesc aportul de nutrienti.
Ingrediente necesare:
-250 g faina fara gluten de la Schar sau orice alta firma
-350 ml apa calduta
-5 g drojdie fara gluten (Dr Schar)
-100 g miez de nuca
-1/4 lingurita seminte
-1/4 lingurita zahar
-1/2 lingurita sare grunjoasa
-2 lingura ulei de masline (una pentru compozitie si una pentru uns)
Mod de preparare:
Pentru inceput, inainte de a pregati aluatul, se prajesc nucile si semintele in cuptor, la 200 grade C, timp de 5-6 minute, pentru a le intensifica aroma. Apoi, se lasa la racit.
Intr-un vas, se pune drojdia impreuna cu zaharul si se dizolva cu apa calda. Separat, intr-un alt vas, se adauga faina, iar in mijlocul ei se va pune drojdia dizolvata si o lingura de ulei. Se amesteca pana se obtine un aluat omogen, apoi se pun semintele, nucile si sarea. Se amesteca pana la inglobarea tuturor ingredientelor.
Se presara putina faina peste aluat si se framanta usor, dupa care se muta intr-o tava cu hartie de copt. Se cresteaza cu un cutit si se acopera cu un prosop, lasand sa dospeasca pentru 30 de minute.
Dupa ce timpul s-a scurs, tava se introduce in cuptorul preincalzit, la 200 grade C, timp de 40 de minute. Cu 5 minute inainte de final, se scoate painea si se unge cu ulei, apoi se mai lasa la copt inca 5 minute, crescand temperatura la 250 grade C.
Pentru ca painea sa isi pastreze hidratarea, unii bucatari pun in partea de jos a cuptorului un vas cu apa rece, cu 15 minute inainte de a scoate tava.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: