Data inscrisa pe ambalaje reprezinta ziua pana in care producatorii recomanda sa consumi alimentele respective, iar dupa acea data, producatorii nu mai garanteaza pentru prospetimea produsului sau pentru siguranta consumarii lui. Totusi, exista alimente care pot fi consumate dupa o perioada mare de timp, dar si alimente care nu ar trebui consumate niciodata dupa data de expirare pentru ca te-ai putea imbolnavi.
Ti-am pregatit, in cele ce urmeaza, o lista cu alimentele care nu ar trebui consumate sub nicio forma dupa ce au expirat. Iata care sunt:
1.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Branzeturile moi
Branzeturile tari, precum cheddar sau gouda rezista mai mult pentru ca este mai greu pentru bacterii si mucegaiuri sa le patrunda. Odata deschise, branzeturile tari rezista pana la patru saptamani, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica. Totusi, branzeturile mai moi, precum ricotta, crema de branza sau branza de capra trebuie aruncate la primul semn de deteriorare sau imediat dupa data de expirare. Ca regula generala, cu cat branza este mai moale, cu atat valabilitatea este mai scurta, de exemplu: branzeturile moi pot fi tinute cel mult o saptamana la frigider dupa ce au fost desfacute, potrivit thehealthy.com.
2.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Condimentele la borcan
In prima faza, ai senzatia ca mancarurile si sosurile la borcan dureaza pentru totdeauna, insa doar pentru faptul ca se afla inchise intr-un borcan si depozitate in frigider, nu inseamna ca bacteriile nu ajung la ele. Dupa ce ai apucat sa deschizi un borcan de mustar, ketchupul sau sos, este recomandat sa le consumi in maxim o saptamana. In plus, pe masura ce facem sandvisuri, de exemplu, introducem cutitul in recipientul, il stergem pe sandwich, dupa care il introducem iar in recipient. Facand acest lucru, introduceti o bacterii in recipient.
3.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Salata (de cartofi, ton sau ou)
La fel ca maioneza si mustarul, salatele de acest gen sunt mai susceptibile la actiunea bacteriilor pentru ca sunt deschise de mai multe ori. In momentul in care iei doar cate o lingura si apoi ii pui capacul, introduci noi bacterii, iar riscul de contaminare creste. Si odata ce salata a fost contaminata, exista mai multe riscuri pentru intoxicatii alimentare. Asadar, aruncati delicioasele salate dupa trei-cinci zile, avertizeaza USDA (U.S. Department of Agriculture).
4.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Sucurile presate la rece
Sucurile proaspete si netratate sunt tot mai populare in randul sanatatii, deoarece sunt bogate in nutrienti, dar este foarte important ca acestea sa fie consumate rapid dupa ce sunt desfacute. Spre deosebire de sucurile prelucrate, care sufera modificari pentru a ucide bacteriile daunatoare si pentru a creste durata de valabilitate, aceste sucuri naturale nu sunt pasteurizate, ceea ce le face mult mai predispuse la contaminarea cu bacterii. Asadar, asigurati-va ca verificati eticheta unui produs de fiecare data.
5.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Carnea proaspata/Carnea tocata
In privinta carnii proaspete, ai doua variante: fie o prepari in aceeasi zi, fie o congelezi. Multa carne proaspata poate fi contaminata cu Salmonella, E.coli sau alte bacterii, de aceea este important sa o gatesti la temperaturi ridicate. Acelasi lucru trebuie facut si cu carnea tocata. Aceasta ar trebui consumata in maxim doua zile de la achizitionare sau congelata imediat. Pentru ca este cruda, bacteriile se pot raspandi rapid pe toata suparafata ei, crescand riscul de a face intoxicatii alimentare sau o alta boala.
6.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Mezelurile
Odata ce ai deschis pachetul, mezelurile rezista in siguranta intre trei si cinci zile in frigider, conform USDA. Acest tip de carne este susceptibil la bacteria Listeria, care se inmulteste in medii reci.
7.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Pestele
Pestele trebuie si el consumat imediat ce l-ai cumparat sau inghetat in maxim 2 zile de la achizitionare. In congelator, poate ramane timp de trei luni sau mai mult.
8.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Fructele proaspete de padure
Indiferent daca le cumparati dintr-un magazin sau din piata, fructele proaspete de padure au o perioada de valabilitate destul de scurta. Zmeura si capsunile rezista doar trei zile, in timp ce afinele rezista putin mai mult daca sunt pastrate in frigider. Totusi, daca stii ca nu le consumi imediat, congeleaza-le si consuma-le mai tarziu.
9.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Frunzele verzi (salatele impachetate in pungi)
Aceste frunze inca pot purta bacterii daunatoare, precum E. Coli, pentru ca sunt atinse de multe maini. Spala bine toata salata inainte de consum si nu depasi termenul de valabilitate.
10.Alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare – Fructele de mare
Fructele crude de mare ar trebui sa fie refrigerate imediat, inainte ca orice bacterie sa creasca suficient pentru a provoca boli. Scoicile, midii si stridiile trebuie consumate in cinci zile dupa ce au fost cumparate, potrivit aplicatiei Foodkeeper, in timp ce scoicile dureaza doar trei zile. Daca observati un miros ciudat, cel mai bine este sa aruncati produsul.
Sfat!
Un truc util, care te va ajuta sa-ti dai seama prospetimea unui aliment, este „mirosul”. Ai intotdeauna incredere in simturile tale. Daca arata bine, insa nu miroase pe masura, nu manca. Dezvoltarea bacteriilor aduce cu ea si alterarea mirosului preparatului si, chiar daca nu e un miros pregnant, iti poate da un indiciu despre prospetime.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: