In doar cateva clipe mormane intregi de frunze cazute prin parcurile Oradei sunt aspirate de utilaje speciale. „O prima etapa consta in strangerea lor in gramezi cu ajutorul unor suflante apoi acestea sunt trase, aspirate cu ajutorul utilajelor de mare capacitate”, a detaliat Lucian Faragau, responsabil cu aspirarea frunzelor.
Intr-o toamna se aduna in jur de 200 de tone de frunze. Dupa ce sunt incarcate in utilaje, gramezile uriase de frunze sunt aduse pe un platou imens unde sunt lasate timp de trei luni, ca sa intre in fermentatie. „Frunzele sunt tocate si aranjate in siruri acolo sunt aerisite cu utilaje speciale 2-3 luni si transformate in compost natural”, spune Zoltan Kovacs, responsabil cu realizarea compostului.
Din 100 de kilograme de frunze rezulta 60 de kilograme de compost. Amestecat cu turba, acesta este ambalat in saci de plastic de 40 de litri si vandut cu 10 lei. Ingrasamantul astfel obtinut este foarte apreciat de florari.
Datele oficiale arata ca in Oradea sunt peste un milion 200 de mii de arbori. Cheltuielile foarte mici cu fabricarea compostului duc la un profit de cateva zeci de mii de lei.
Sursa: digi24.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Afacere cu nuci forestieri. Nu pentru tine, ci pentru copiii tai […]
[…] Nu va mai spunem ca e si benefic pentru mediul inconjurator, nu necesita bani si reduce cantitatea de gunoi pe care o trimiti la groapa de gunoi. Compostul ajuta la reciclarea resturilor vegetale din bucatarie, cresterea microorganismelor si aerarea solului. Este practic varianta ecologica a folosirii fertilizantilor de sinteza. Vezi si: Afacerea cu frunze uscate. Cum reuseste o firma din Oradea sa faca profit de zeci de mii de lei di… […]