Hepatita C este o boala infectioasa care presupune schimbarea alimentatiei, obiceiurilor zilnice, acordarea unei importante deosebite lucrurilor personale pentru a evita infectarea celor din jur.
Pentru acest lucru este nevoie ca atat persoana care sufera de aceasta boala, dar si cei din jurul ei sa cunoasca riscurile existente pentru o buna protectie.
Principala modalitate prin care se transmite hepatita C este prin sange, astfel ca orice activitate sexuala care ar putea duce la iritatii, taieturi sau alte traume e deosebit de riscanta.
Sfaturi pentru persoanele care au hepatita C
O persoana care sufera de hepatita C trebuie sa-i comunice partenerului/partenerei acest lucru, iar contactul sexual neprotejat nu este recomandat intrucat exista sanse extrem de mari de infectare.
Una dintre cele mai complicate infectii ale ficatului este hepatita C, o boala cu multe repercursiuni asupra sanatatii ficatului, pe termen lung. Fara tratament corespunzator, persoanele cu hepatita C cronica, in timp, ajuns sa sufere de ciroza sau chiar cancer hepatic.
Pe langa atentia sportia la contactele intime, bolnavul de hepatita C trebuie sa acorde o foarte mare importanta alimentatiei, obiceiurilor zilnice, in special utilizarea obiectelor personale. Mai mult, orice medic cu care intra in contact pacientul trebuie informat despre existenta bolii, la fel si in cazul in care pacientul isi doreste un tatuaj sau piercing, personalul trebuie informat inainte de existenta bolii.
Cele mai frecvente metode de transmitere a hepatitiei C
Hepatita C se transmite doar prin contaminarea cu sangele infectat, de la persoana la persoana. Exista insa categorii de persoane care sunt mai expuse datorita meseriei lor sau obiceiurilor.
Va prezentam categoriile de persoane vulnerabile in fata hepatitei C: personalul medical, persoanele care sufera de hemofilie, persoanele care au suferit interventii chirurgicale si transfuzii de sange, in special inainte de 1992, consumatorii de droguri injectabile, persoanele cu parteneri sexuali multipli, cei care si-au facut tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat.
Sexul anal si sexul oral la pacientul cu hepatita C prezinta riscuri. Sexul anal este considerat a fi chiar mai riscant decat cel vaginal deoarece tesutul anal este mai vulnerabil la ranire decat tesuturile din alte zone, prezervativul trebuie sa fie mereu folosit pentru acest tip de contact. Si in cazul sexului oral exista un risc teoretic daca cel putin unul dintre parteneri sangereaza: fie sange menstrual, sangerarea gingiilor, o infectie a gatului, afte, veruci genitale, hemoroizi sau orice alte rani de pe pielea organelor genitale sau din interiorul gurii.
In plus, virusul se poate transmite de la mama la nou-nascut, desi cazurile sunt destul de rare. De retinut ca virusul nu se transmite prin alimente, lapte matern, apa, saliva, contact cu persoana infectata (imbratisare, atingere, strangere de mana).
Hepatita nu se transmite nici pe cale aeriana, stranut sau tuse, nici prinintepaturile insectelor sau prin folosirea comuna a tacamurilor.
Cum se trateaza Hepatita C
Bolnavii de hepatita C pot avea o evolutie foarte buna daca raman sub supravegherea medicului si au un regim de viata cat mai echilibrat. Din pacate, in acest moment exista doar cateva tratamente si acestea au multiple efecte adverse.
Schemele de tratament naturale integrate celor alopate pot fi de ajutor in tratarea afectiunii si in ameliorarea efectelor secundare ale medicamentelor.
Protocolul standard presupune tratament cu interferon injectabil si ribavirina administrate oral. Aceasta dubla terapie e considerata cea mai eicace, insa e greu de tolerat.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: