Ulei de macese. Macesul este un arbust lemnos si spinos, cu flori mari formate din cinci petale de culoare alb-roz, care infloresc in luna iunie-iulie pentru ca toamna tarziu, in locul lor sa apara fructele de macese, de culoare portocaliu-rosu si cu un gust dulce acrisor, dar cu proprietati terapeutice valoroase.
Macesele pot fi utilizate sub forma de: ceai, dulceata, gem, sirop sau ulei. Astazi, am decis sa vorbim despre uleiul de macese. Acesta contine cantitati mari de vitamina A si vitamina C, vitamina E, dar si de acizi grasi esentiali precum acidul oleic, acidul linolenic si acidul palmitic. Toate aceste proprietati ale uleiului de macese sunt benefice, in special, asupra pielii.
Ulei de macese – Beneficii pentru piele
Specialistii din domeniul sanatatii considera uleiul de macese ca fiind un ulei minune. Acest ulei este recomandat pentru toate tipurile de piele, in special pentru pielea uscata, cu cicatrici sau infectii.
Uleiul de macese patrunde rapid in piele si culoarea rosie improspateaza tenul cu o nuanta naturala, avand un efect puternic de regenerare, antibacterial, calmeaza pielea, vindeca ranile, arsurile, insolatiile, acneea, fisurile pielii si stimuleaza productia de colagen.
-Uleiul de macese are proprietati antiimbatranire
Acesta are proprietati antioxidante si capacitatea de a penetra pielea pana in cele mai adanci straturi. De asemenea, uleiul de macese este bogat in vitaminele C si A, cu rol in stimulare a productiei de colagen esential elasticitatii pielii. Uleiul de macese combate ridurile, in special pe cele formate in jurul ochilor.
-Uleiul de macese ofera protectie impotriva petelor
-Uleiul de macese ajuta la tratarea eczemelor si cicatricilor post-acneice
-Uleiul de macese hidrateaza in profunzime
-Uleiul de macese ajuta la estomparea vergeturilor si previne aparitia lor
Ulei de macese – Cum se prepara
Pentru inceput, e bine sa cunosti cateva lucruri, si anume: culesul maceselor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, de culoare rosie intensa, se culeg si se pun in saculeti de panza sau de hartie. Fructele de maces se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire, timp de 2-3 saptamani si se incheie atunci cand pulpa maceselor este total deshidratata si usor casanta (dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, in jur de 400 g macese deshidratate).
Acestea fiind spuse, iata cum se prepara uleiul de macese:
Pentru a prepara acest ulei, ai nevoie de 100 g macese intregi si ulei de migdale sau ulei de samburi de struguri.
Macesele se taie marunt si se usuca la 40 grade in cuptor sau in dezhidrator. Se lasa inca o zi la temperatura camerei sa se usuce, apoi se pun intr-un borcan steril si se acopera cu uleiul de migdale sau din samburi de struguri. Se inchide borcanul si se lasa la macerat pentru o saptamana, agitand zilnic. La final, se filtreaza si se depoziteaza in sticlute, ferite de lumina.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: