6.7 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Hamamelis, planta care te ajuta sa ai o piele frumoasa si sanatoasa

Hamamelis (Hamamelis virgiana) este un arbore originar din America de Nord, care se cultiva pentru aspectul ornamental al florilor si al frunzelor sale. Totusi, se pare ca in urma mai multor cercetari, s-a dovedit ca frunzele, ramurile si scoarta de hamamelis au multiple beneficii pentru sanatatea pielii.

Frunzele care se culeg vara, iar scoarta  se recolteaza numai toamna si primavara, pentru ca atunci este mai bogata in principii active.

In ultima perioada, tot mai multe produse de ingrijire au la baza
hamamelis. Cel mai des, pe piata din Romania se gaseste ceai, apa si ulei de hamamelis.
Aceasta planta este bogata in uleiuri volatile din tanin, de unde si proprietatile vindecatoare atat de puternice, acid tanic, hamamelin, hamamelitanin, quercetol, acid quinic, kaempferol, ellagitanin, acid gallic, flavonoide si fenol. Aceasta are proprietati astringente, antiinflamatoare (determina lanturile proteinelor din piele sa se contracte, ducand la o vindecare mult mai rapida a ranilor), tonice, antioxidante, regeneratoare, analgezice si hemostatice.

Chiar daca a inceput sa fie tot mai des intalnit, hamamelis nu este o planta foarte familiara pentru romani. Ca atare, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii interesante despre hamamelis.

Hamamelis – Beneficii pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Principala aplicatie terapeutica a acestei plante este ca trateaza infectiile pielii, datorita efectului astringent, linistitor, hemostatic si anti-inflamator.

-Preparatele din hamamelis ajuta la eliminarea excesul de grasimi de pe piele si micsoreaza porii. Totodata, acestea previn si aparitia cosurilor, a punctelor negre si a acneei. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici solutia pe zonele afectate.

-Are efect de reducere a petelor si a vanatailor. Aplicat pe zonele afectate, solutia de hamamelis poate reduce iritatiile, iar aplicat pe vanatai decoloreaza pielea si grabeste vindecarea.

-Preparatete din hamamelis ajuta la micsorarea venelor varicoase

Extractele sau ceaiurile din frunzele si coaja de hamamelis ajuta la toate semnele de insuficienta venoasa, vene rupte sau deteriorate, afectiuni circulatorii ale picioarelor si vene varicoase, chiar si vanataile se vindeca mai repede. Se fac spalaturi, bai sau comprese. Daca doriti un efect intensiv se lasa compresele peste noapte. Baile se fac timp de 20 minute cu ceai, bai de sezut pentru hemoroizi de exemplu, sau pentru picioare imflamate se fac bai la picioare.

-Este eficient contra hemoroizilor, atunci cand apar dureri, mancarimi si sangerari. Se amesteca hamamelis cu gel de aloe vera si se aplica pe zona afectata.

-Hamamelis mai este eficient si: in cazul intepaturilor de insecte, poate combate celulita, intareste firul de par, face bine mainilor uscate si crapate, ajuta in caz de epiziotomie, eczeme, picioare umflate, prurit, matreata, flebita, arsuri, leziuni, eruptii cutanate cauzate de scutec, neurodermita, dermatita de scutec, dermatita seboreica, piele uscata si impura.

-Hamamelis poate fi utilizat si intern, ajutand in caz de diaree si alte inflamatii ale mucoaselor tractului digestiv, prolaps uterin, regresia uterina dupa nastere, stomatita, dureri in gat si  gingivita. Se recomanda ceaiul, care se prepara din 1-2 lingurite frunze sau scoarta la o ceasca de apa fiarta si se lasa 10 minute la infuzat. Se beau cu inghitituri mici, cate 1-3 de cesti zilnic.

Vezi si:

Remedii recomandate de specialisti contra crapaturilor de la nivelul picioarelor, mainilor si buzelor

Cuperoza – Tratamente naturiste menite sa amelioreze aspectul tenului inrosit

Varicele. Simptome, cauze si tratament

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole