18.9 C
București
duminică, octombrie 27, 2024

Macesul de munte, sursa ta naturala de vitamina C pentru anotimul rece

Macesul de munte (Rosa pendulina L.) este o planta inrudita cu trandafirul, care creste pana la 1 metru inaltime si are flori solitare sau grupate cate 2-5, de culoare roz-purpurie sau violacee si este raspandit in majoritatea zonelor temperate si subtropicale ale emisferei nordice. Macesul de munte este poate cel mai valoros, pentru ca are un continut de 10 ori mai mare de vitamina C decat macesul obisnuit de ses (Rosa canina L.).

Macesul de munte infloreste din mai pana in iulie, iar fructele sale, cu gustul dulce-acrisor, apar dupa ce florile se ofilesc si se recomanda sa fie culese incepand cu luna august pana in septembrie, deoarece atunci au cea mai mare cantitate de vitamine, in special vitamina C.  De asemenea, pe langa vitamina C, macesele contin si cantitati impresionante de vitamina A.

In scop medicinal sau alimentar, fructele de maces se usuca la umbra, in straturi subtiri.

Macesul de munte – Aplicatii pricipale

Fructele macesului de munte sunt foarte eficiente in tratarea racelii si a gripei.

Pentru intarirea si cresterea rezistentei la factorii externi, mai ales atunci cand apar raceli, gripe sau afectiuni respiratorii (raguseala, rinosinuzita, faringita, astmul bronsic, pneumonia, tuberculoza si in cresterea rezistentei la infectii pulmonare), specialistii recomanda preparatele din macese de munte (ceaiuri, decocturi, tincturi, siropuri, vinuri, inclusiv macesele intregi, uscate si macinate). Atentie! Consumul acestor preparate este eficient numai pe o durata de maximum 6 luni dupa preparare, intrucat isi pierd o mare parte din vitamine.

Totodata, macesele de padure sunt foarte eficiente si datorita rolului lor antiinflamator, regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral, accelereaza producerea de globule rosii, combat astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase, excelent tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant si revigorant.

Iata cum se prepara ceaiul din macese de padure:

– 2 lingurite cu varf la 250 ml apa rece, se pune la foc, acoperit si se aduce pana la punctul de fierbere, apoi se lasa 15 minute la infuzat. Acest ceai ajuta la raceala si are un efect usor diuretic.

Iata cum se prepara decoctul din macese de padure:

– 2 linguri fructe zdrobite sau curatate de seminte si perisori se fierb timp de 10 minute in 500 ml apa la foc mic; se strecoara, se indulceste cu miere sau zahar si se bea caldut, in cursul zilei. Fructele se introduc in apa numai dupa primul clocot pentru mentinerea vitaminei C.

Iata cum se prepara tinctura din macese de padure:

‑ Tinctura de macese se prepara din o parte macese si cinci parti alcool 600; se lasa la macerat timp de 1 saptamana si se consuma cate 40‑50 picaturi pe zi, avand efecte sedative contra nevrozei anxioase. Se mai prepara din 500 g pulpa de macese (fara samburi) amestecate cu 500 g zahar sau miere si lasate la macerat 5‑6 zile pana la obtinerea unui suc rosu; se adauga 500 ml alcool, se mai macereaza inca 2-3 zile, dupa care se strecoara si se toarna in in sticle inchise la culoare. Se administreaza cate 30 picaturi de tinctura, diluate in apa sau luate ca atare, inainte de culcare.

Iata cum se prepara siropul din macese de padure:

‑ 250 g fructe uscate peste care se adauga 1,5 litri apa clocotita; se lasa la macerat 12 ore, se strecoara si se adauga 500 g zahar sau sirop de pere, se fierbe pana se obtine consistenta specifica siropului. Se pastreaza in sticle la frigider si se consuma cate 3 linguri pe zi. Siropul are efecte deosebite in boli infecto‑contagioase, diaree si viroze.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole