23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Macesul, cel mai eficient calmant natural al omului

Macesul este cunoscut inca din vechime ca o planta medicinala. Acesta creste in regiunile de campie si deal, formand tufe, acoperite cu flori roz, iar toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie. Este cunoscut sub numele de trandafir-salbatic, rug, cacadar sau ruja.

Macesul – Proprietati si beneficii

Macesele sunt cu siguranta cele mai eficiente calmante ale omului. Fructele sale sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C, de 50 de ori mai multa decat citricele si reprezinta o reala protectie in fata microbilor si a virusilor. Macesele contin si o cantitate mica de din vitaminele A, B1, B2, P, K, acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Pe langa vitamine, macesele mai contin zaharuri, acid citric si malic, pectine, tanin, etc.

In terapia naturista, macesele se folosesc ca tonic vitaminizant, avand proprietatea de a intari organismul. La convalescenti sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin de macese.

Vezi si articolul: Ce poti prepara din macese

Datorita vitaminei P, preparatele de macese mentin permeabilitatea si frgilitatea vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui.

Macesele au insusirea de a mari secretia biliara, fiind indicate in afectiunile ficatului, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in lucrarea „Plante medicinale in apararea sanatatii”. Macesele pot fi folosite in calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare. Din acest motiv, dupa o masa copioasa, este recomandata o cana cu ceai de macese.

Unii autori recomanda fructele de maces in starile de inflamatie intestinala, iar dupa altii ar combate piatra la rinichi si vezica. Principala actiune terapeutica este marirea cantitatii de urina eliminata intr-o zi, fiind un bun diureatic. Aceasta actiune este atribuita in special semintelor.

beneficii macese

Ceaiul de macese

Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in 24 ore. Acesta insusire este atribuita in special semintelor. Neproducand nici o iritatie, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata.

Ceaiul se prepara din 2 linguri de fructe zdrobite care se fierb 10 minute in 500 ml de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe a clocoti. Dupa ce se racoreste ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile.

ceai de macese

Din macese se mai poate obtine o bautura racoritoare in urmatorul mod: peste 100 gr. de macese spalate si zdrobite se toarna 1 litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la 1 litru. Se pastreaza la rece. Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C.

Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.

Contraindicatii ale macesului

Trebuie stiut faptul ca ceaiul de macese si pulpa fructelor nu au reactii adverse, putand fi administrate perioade lungi de timp, in schimb semintele, mai ales perisorii irita aparatul digestiv si aparatul respirator.

Persoanele alergice la maces pot avea crize de astm bronsic, de aceea se recomanda evitarea contactului cu acestia, in cazul bolnavilor alergici.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole