Ruscuta de primavara (Adonis vernalis L.) este o planta otravitoare, ce creste pe coaste abrupte, in pasuni si faneti uscate, de la campie pana in zona montana. Chiar daca este otravitoare, fitoterapeuţii spun ca, prin fierbere, toxicitatea plantei dispare.
Ruscuta de primavara este folosita atat ca planta decorativa, datorita florilor sale de un galben stralucitor, cat si ca planta medicinala, fiind recunoscuta pentru proprietatile sale cardiotonice, diuretice si calmante. Totusi, fiind o planta toxica, planta se administreaza doar la recomandarea medicului.
In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza partile aeriene, fara radacini si fara partile de la baza tulpinii.
Ruscuta de primavara este recomandata in urmatoarele afectiuni: insuficienta cardiaca, reducerea debitului cardiac, palpitatii, aritmie, tahicardie, tensiune scazuta, tulburări nervoase ale inimii, insuficienta venoasa, astm, epilepsie, febra, tuse, hipertiroidism, crampe menstruale, nervozitate, edem, reumatism si prostata.
Se recolteaza planta aeriana iar doza zilnica maxima este de 3 g pe zi.
Ruscuta de primavara, un bun stimulent cardiac
Ruscuta de primavara este un bun stimulent cardiac. Aceasta planta are rolul de a stimula activitatea inimii, fiind indicata in tratamentul insuficientei cardiace si circulatorii. Se recomanda infuzia, preparata din 4 g planta la o cana cu apa fierbinte, care se infuzeaza 30 de minute si se consuma rece, in mai multe prize. De asemenea, se pot lua si 10-15 picaturi de tinctura de ruscuta, de 2-3 ori pe zi, inainte cu 30 minute inantea meselor principale. Doar medicul specialist este in masura sa recomande un tratament individualizat si perioada de administrare. Tratamentul cu roscuta de primavara va ajuta la reglarea batailor inimii si mareste presiunea arteriala.
Ruscuta de primavara, un bun remediu in cazul migrenelor
Pentru a scapa de aceste probleme, se recomanda administrarea a 10 picaturi de tintura, de 3 ori pe zi. Medicii o recomanda mai ales pentru cei ce au dureri de cap provocate de scaderea nefireasca a tensiunii arteriale.
Roscuta de primavara – Efecte secundare
In caz de adminstrare necorespunzatoare, planta poate avea urmatoarele efecte secundare: diaree, varsaturi, pierderea poftei de mancare, halucinatii, vedere incetosata, augmentarea mamarului (ginecomastie), cefalee, accelerarea pulsului, confuzie.
Se redomanda doar utilizarea preparatelor finite, achizitionate din farmacii si doar la recomandarea unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: