14.5 C
București
vineri, noiembrie 1, 2024

Bronsita. 10 remedii naturale foarte eficiente

De cele mai multe ori de origine virala, bronsita se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a bronhiilor. Ea este manifestata prin tuse productiva si este de obicei insotita de febra.

Specialistii recomanda ca in cazul tusei si bronsitei, mucusul vascos, in care bacteriile se inmultesc, sa se dizolve si sa faciliteze tusea. Se pare ca aceasta  combinatie eficienta este intalnita doar la medicamente pe baza de plante. De exemplu, uleiurile esentiale (eucalipt, anason, cimbru si fenicul) sau saponine (iedera, primula si lemn dulce), lichefiaza mucusul, usurand tusea. De asemenea, uleiurile esentiale actioneaza impotriva multor bacterii care declanseaza tusea.

Iata, mai jos, cele mai eficiente remedii care te scapa de bronsita:

1.Remediu contra bronsitei cu sirop de ridiche neagra

La o ridiche ai nevoie de: 4 linguri de zahar si 2 lingurite de miere. Se taie capacelul de sus al ridichei, se scoate o parte din pulpa si se inteapa in interior, la baza, cu un betisor subtire (scobitoare), apoi se pune peste un vas, se umple cu zaharul si mierea si se pune capacul ei deasupra. Prin orificiile facute, se va scurge siropul in vas. Dupa 2 zile se topeste zaharul si  se poate taia din nou din pulpa ridichii pentru a fi umpluta din nou cu zahar si miere. Se repeta pana nu mai ramane pulpa deloc in ridiche. Siropul se consuma de 2-3 ori pe zi, in stare proaspata.

2.Ceai de maces pentru bronsita:

Se prepara din 100 g flori de maces si frunze zdrobite bine, 100 g miere si 1 litru de apa. Se fierbe apa, planta cu mierea 15 minute, se elimina spuma, se strecoara si se poate consuma.

3.Remediu pentru bronsita cu patrunjel:

Pentru acest remediu, ai nevoie de zeama de la 3 lamai, o mana de patrunjel maruntit si 2 lingurite de miere. Se amesteca toate bine si se lasa peste noapte, intr-un vas acoperit. A doua zi se ia din ora in ora, cate o lingura.

4.Ceai pentru tuse din amestec de plante:

Pentru acest ceai, ai nevoie de: 20 g de cimbru, 10 g de anason si 10 g de radacini de primula, taiate fin si amestecate bine.  Din acest amestec, se ia o lingurita  si se adauga in 150 ml apa fiarta. Se lasa 10 minute la infuzat, apoi se strecoara si se beau cate 4 cesti zilnic.

5.Vin din plante medicinale, un bun remediu pentru bronsita:

20 g Peucedanum ostruthium (planta poate fi cumparata din magazinele naturiste), 10 g ventrilica, 10 g nalba, 15 g cimbru, 10 g muschi islandez, 15 g lumanarica, 10 g anason si 10 g iaba mare. Se amesteca toate plantele. Se pun 4 linguri de amestec la 1 litru jumatate de vin rosu, rece. Se fierbe bine si se lasa 10 minute sa traga. Se bea inainte de masa, cate o ceasca din acest vin, cald. Vezi si Tinctura de nalba. Un remediu excelent in caz de bronsita si afectiuni gastrice

6.Ceai pentru tuse uscata, bronsita

Pentru acest ceai, ai nevoie de 40 g patlagina, 40 g cimbru, 35 g lemn dulce si 25 g fenicul. Se amesteca toate bine, se pun 3 lingurite de amestec la o ceasca de apa fiarta. Se lasa 10 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se bea acest ceai de mai multe ori pe zi.

7.Ceai pentru bronsita acuta:

Pentru acest ceai, ai nevoie de cate 10 g de ventrilica, flori de soc, flori de potbal, cimbru si plamanarica. Din acest amestec, se ia 1-2 linguri si se adauga 250 ml apa fiarta. Se lasa 10 minute la infuzat, apoi se bea cald, pe parcursul zilei, cu inghitituri mici.

8.Ceai pentru bronsita cronica

Pentru acest ceai, ai nevoie de cate 10 g din coada soricelului, valeriana si lumanarica. Se amesteca toate bine, apoi se ia o lingurita de amestec si se adauga la o ceasca de apa. Se fierbe, se lasa 15 minute acoperit sa traga. Se bea inainte de masa, neindulcit, cu inghitituri mici. Atentie! In caz de bronsita cronica sau repetata, consultati un doctor care sa va prescrie un tratament individualizat.

9.Remediu cu baie de aburi pentru tuse si bronsita:

Pentru inceput, se prepara un ceai din 20 g de cimbru, 20 g flori de musetel, 20 g fenicul. Se adauga plantele intr-o oala mare, cu 4 litri de apa fierbinte, se lasa la infuzat pentru 10 minute, apoi se inhaleaza deasupra oalei, de 2 ori pe zi, cate 15 minute.

10.Remediu pentru catar bronsic cronic:

Se prepara un ceai din 20 g de nalba si lemn dulce. Se pune o lingura de amestec la o cana de apa cu apa clocotita. Se lasa 10 minute la infuzat, apoi se beau cate 3 cesti zilnic.

Un alt ceai eficient este si cel preparat din: 20 g anason, 20 g potbal si 10 g toporasi. Se pune 1 lingura amestec de plante la o ceasca de apa, se lasa 10 minute la infuzat, apoi se strecoara si se beau cate 3 cesti zilnic.

Sfat!

In aceasta perioada, se mai recomanda si inhalatii cu ulei de pin, comprese calde pe piept si pe spate, precum si comprese reci la picioare.

Conform specialistilor, si uleiul esential, cineol are un puternic efect antiinflamator. Totodata, iedera si primula pot reduce spasmele din bronhii, iar o combinatie intre cimbru si radacina de primula este uimitor de utila.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole