Chiar daca se numeste iarba neagra (Calluna vulgaris), este de fapt un arbust vesnic verde, cu tulpini lemnoase ce pot ajunge la o inaltime de 1 metru. O intalnim pe soluri silicoase si acide, in zone parasite unde foarte putine plante vegeteaza. Iarba neagra are frunze mici, in forma de ac, iar florile sunt de culoare roz sau alb si sunt uneori folosite in scopuri ornamentale, dar si terapeutic.
Vezi si: Mierea de iarba neagra, un produs apicol premiat. Ce beneficii are si de ce este atat de rar
In scop terapeutic, se folosesc varfurile tinere cu tot cu frunze si flori, care se recolteaza din august pana in septembrie. Planta contine: arbutina, hidrochinona, taninuri, minerale, calc, enzime, flavon glicozide si saponine.
Planta are efect de purificator al sângelui si diuretic, fiin eficienta in caz de pietre la vezica urinara, pietre la rinichi, reumatism, guta si eczeme.
Poate fi folosita sub forma de ceai (infuzie), intern, sau extern ca baie sau comprese.
Ceaiulse prepara din 1-2 lingurite planta la o cana de apa fiarta, se lasa 10 minute la infuzat. Se beau 1-3 cesti, zilnic, cu inghitituri mici.
Intern, ceaiul este un remediu bun pentru problemele tractului urinar, infecții ale tractului urinar, în special a vezicii urinare. Totodata, acesta ajuta si impotriva pietrelor la rinichi.
Extern, se foloseste sub forma de baie si suplimentar luata pe plan intern ca ceai, ajuta la probleme metabolice.
Daca suferi de prostata benigna marita, se recomanda un amestec de ceai: 30 g iarba neagra inflorita, 30 g radacina de urzica, 30 g seminte de dovleac de gradina, 10 g scoarta de tei maruntita. Se prepara din 1 lingurita amestec la 200 ml apa fierbinte, se acopera si se lasa la infuzat 5 minute. Se bea de 3-5 ori pe zi, cate o ceasca.
Iarba neagra poate fi consumata si sub forma de sirop. 50 g flori de iarba mare, 25 g flori de lavanda, 250 ml apa, 200 g zahar pudra, 1 lingura zeama de lamaie. Apa se fierbe si se adauga peste ea florile, se acopera oala cu un capac si se lasa 5 ore. Se strecoara, apoi in ceaiul rezultat se adauga zaharul si zeama de lamaie. Se fierbe 30 minute pana se ingroasa. Se depoziteaza in borcane sterile.
Vezi si: Iarba dulce, indulcitorul natural al sanatatii tale
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
medine ipeği şal