Cu totii am auzi de matraguna, planta otravitoare de care trebuie sa ne ferim. Totusi, putini sunt cei care stiu ca matraguna (Atropa belladonna) este destul de des folosita de companiile farmaceutice la productia unor medicamente.
Iata, mai jos, ce trebuie sa stim despre matraguna:
Matraguna, planta otravitoare
Atentie! Fructele acestei plante sunt atragatoare pentru copii, insa daca sunt ingerate, pot duce la deces. Otrava din planta provoaca halucinatii, dar are si efecte secundare semnificative, cum ar fi palpitatiile si gura uscata.
Numai in dilutia homeopatica, planta este utila pentru medicina naturala. Utilizati numai in preparate finite prescrise sau homeopate de la D3.
De la aceasta planta se folosesc: frunze, fructe si radacina, care contin atropina, hiosciamina, scopolamina (toate alcaloizi).
Matraguna – calitati terapeutice
Primele cercetari stiintifice efectuate asupra plantei dateaza din 1831, perioada cand au fost izolati pentru prima data cei doi alcaloizi principali, atropina si scopolamina. La 36 de ani dupa aceasta prima cercetare, s-a publicat si o descriere stiintifica mai amanuntita asupra efectelor terapeutice ale acestor 2 alcaloizi in afectiunile antispastice. Iata in ce afectiuni este eficienta:
-astm (pulberea din frunze este folosita in tratamentul acestei afeciuni – se administraza in pilule)
-tuse spasmodica
-febra
-crampe intestinale (se foloseste tinctura de matraguna, iar doza trebuie stabilita intotdeauna de un medic specialist)
-crampe de stomac
–nevralgii
–boala Parkinson (radacina de plantei ajuta in tratamentul acestei boli)
-atropina din matraguna mai are un efect major asupra ritmului cardiac, fiind folosita ca stimulator principal al ritmului cardiac cat si pentru efectul ei vasodilatator asupra sistemului vascular ce duce automat la scaderea tensiunii.
SFAT! Nu folosi niciodata remedii din aceasta planta fara supravegherea unui medic specialist si nu cumpara din piata preparate din matraguna!
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: