Radacina-ursului (Meum athamanticum Jacq) este o planta medicinala, foarte veche, ce infloreste in plina zi cu flori albe, pe pajistile sarace si in padurile rare de foioase din zonele muntoase joase. Aceasta planta are un miros puternic picant, ce aminteste de fenicul si leustean, fiind folosita atat in scop culinar, cat si terapeutic.
Proprietatile plantei
In scop terapeutic, de la radacina ursului se recolteaza radacina, frunzele si fructele. Acestea se colecteaza din aprilie pana in august.
Radacina ursului are un continut important de alcooli alifatici, steroizi si ulei volatil, in special radacina plantei are uleiuri esentiale, acid carbonic, dar si substante fenol cumarinice.
Radacina-ursului. Beneficii
Unul dintre cele mai importante beneficii al acestei plante este faptul ca are un efect special asupra stomacului si sistemului digestiv. Cel mai bun preparat este cel sub forma de bitter, dar se poate prepara si ceai. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate la 250 ml apa fierbinte, se lasa 10 minute la infuzat.
Decoctul din radacina ursului ajuta si la calmarea durerilor menstruale, secretie vaginala alba, febra, isterie, dureri de stomac si are proprietati tonice digestive si diuretice, este afrodisiac, intineritor, de incalzire, carminativ, detoxifiant si purificator. Totodata, frunzele proaspete ale plantei, stimuleaza pofta de mancare si digestia, iar in uz extern, acestea pot fi folosite zdrobite pentru tratarea bolilor de piele sau a durerilor de guta.
In caz de probleme ale vezicii urinare si pierderea poftei de mancare, se poate consuma si ceaiul din seminte de radacina ursului. 1 lingurita seminte la 250 ml apa fierbinte, se lasa 20 minute la infuzat.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: