Sapunarita (Saponaria officinalis) sau floarea de sapun, cum mai este cunoscuta in termeni populari, este o planta medicinala cu flori de culoare alba sau roz si un miros placut, intalnita la ses si deal in zone insorite si cu pamant nisipos, la marginea raurilor sau drumurilor. Pe vremuri, planta era folosita ca detergent si sampon natural, insa, de-a lungul timpului, cercetatorii au observat ca aceasta are efect dezinfectant.
Denumirea sapunaritei vine de la faptul ca are in componenta o cantitate mare de saponine, niste substante ce produc spuma atunci cand iau contact cu apa. De asemenea, planta mai contine si flavone glicozide, flavonoide, rasini, acid quilaja, saporina si vitamina C.
In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc rizomii cu radacini, culesi primavara sau toamna dupa primul an de viata al plantei. Se usuca si se pot folosi pentru infuzii, ceaiuri si decoct. Totodata, trebuie stiut ca planta nu ar trebui sa aiba contact cu ochii, deoarece arde foarte tare, iar folosita in exces poate declansa stari de voma, gastroenterocolite si stari de greata.
Iata care sunt principalele efecte terapeutice ale sapunaritei:
Radacina plantei are un efect de stimulare exterioară, fiind extrem de expectoranta
- laxativ
- purificator de sange
- fungicid
- diuretic
- expectorant
- digestiv
Iata care sunt principalele aplicatii terapeutice ale sapunaritei:
Pe vremuri, radacina de sapunarita era utilizata pentru a trata tusea, bronsita si infectiile gatului (raguseala). In Arabia s-a folosit la lepra si ulceratii de piele. In mod traditional, radacina este utilizata la icter, boli metabolice, reumatism, guta, lichen si fungice. Vezi si: Beneficiile sapunului de cocos pentru ingrijire. Reteta la rece usor de preparat
Florile sunt comestibile si pot fi folosite ca decor comestibil.
In prezent, planta se cultiva in Turcia, China si Iran, fiind folosita in comert, in special pentru curatarea covoarelor si tapiteriei. Totodata, o utilizare foarte buna o are si in spalarea parului.
In cazul bolilor mucoase severe ale tractului respirator superior, specialistii recomanda ceaiul care se prepara din bucati mici de radacina uscata – se pun 2 lingurite de radacina in 500 ml apa rece si se lasa peste noapte. Se fierbe scurt si se lasa 5 minute la infuzat. Ceaiul nu se consuma mai mult de 2 saptamani. Totodata, acest ceai este foarte util si in uz extern, la afectiunile cronice ale pielii. Atentie! Nu se recomanda la rani deschise.
Radacina de sapunarita este considerata un remediu cu efecte puternice, in special pentru ascita.
Radacinile proaspete se pregatesc pentru uscare in felul urmator: se toaca marunt si se tin in apa rece timp de 30 de minute, dupa care apa se arunca, se toarna peste planta apa curata si se repeta procedura pana nu mai apare spuma. Radacinile se storc bine de apa si se usuca. O lingura de pulbere din radacina uscata se toarna in 250 ml apa ce fierbe pe un foc mic, se acopera cu capac si se lasa sa clocoteasca timp de 10 minute. Se administreaza cate o lingura, de 5 ori pe zi, la intervale egale de timp.
Din planta se mai face si sapun sau sampon lichid bland, care poate fi aplicat in cazul problemelor de piele: se fierb 100 g de radacina taiata si frunze zdrobite cu 300 ml de apa, se fierb timp de 20 de minute intr-o oala fara capac. Dupa racire se strecoara si se pune in sticle. Acest lichid poate fi folosit ca sapun sau sampon.
Radacinile de sapunarita au fost o data, de asemenea, un remediu popular pentru sampoane de par. Cu toate acestea, utilizarea acestuia poate provoca iritarea ochilor.
Iata cum se prepara samponul din sapunarita:
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1,5 linguri de zeama cu radacina uscata si tocata de sapunarita (contine substante care au un efect spumant, la fel ca si sapunul)
-450 ml apa
-2 lingurite de roinita uscata (adauga o aroma de lamaie)
-2 lingurite de frunze uscate de mesteacan (favorizeaza cresterea parului)
Preparare:
Se pune apa la fiert, se adauga sapunarita si se lasa sa fiarba in clocot mic, 20 de minute. Cand e gata, se opreste focul si se adauga celelalte plante. Se lasa lichidul sa se raceasca si se strecoara.
Se maseaza la fel ca samponul, apoi se clateste cu apa in care se pune 1 lingurita de otet de mere.
Acest sampon cu sapunarita este potrivit pentru toate tipurile de par. Reteta ajunge pentru 6-7 samponari si se tine la rece 7-8 zile, ferita de lumina.
Iata cum se prepara lotiunea care calmeaza mancarimile pielii:
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 lingura de radacina de brusture
-2 linguri cu radacina de sapunarita
-500 ml apa rece
Preparare:
Se varsa plantele in vasul cu apa rece si se pun la fiert, la foc domol, timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se inmoaie un tampon de vata in solutia obtinuta si se sterge pielea usor. Se lasa sa se usuce, dupa care se aplica o alifie de galbenele sau musetel. Acest remediu trateaza eczmele, acneea si psoriazisul.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: