Laur (Ilex aquifolium) este un arbust decorativ pe timp de vara si iarna, vesnic verde, cu frunze spinoase. Florile plantei sunt parfumate, mici si stelate, ce apar primavara in luna aprilie, iar fructele sunt mici, de un rosu-luminos ce apar toamna si raman intacte pentru multe luni.
Inca de pe vremuri, crestinii au folosit aceasta planta cu ocazia sarbatorilor de Craciun, la decorarea casei, a buchetelor de flori etc., dar si cu scopul de aparare a casei, fiind cunoscuta ca o planta ce ofera protectie, ne fereste de rau.
In scop terapeutic, de la planta se foloseau doar frunzele, in iunie-august, care contin: bitum Ilicin, diligent Illixanthin, tanini, ceara, gum, saruri de potasiu, acid Ilexic si glicozid.
De asemenea, in trecut, laurul a fost folosit ca remediu (febra, guta, reumatism, diaree, gripa, bronsita, epilepsie), dar din moment ce boabele au un efect controversat toxic, este rar folosit. In schimb, este cunoscut ca floare Bach.
Din cauza ca efectul sau toxic este controversat, este greu de folosit. Planta este utilizata doar in Elvetia, ca preparat homeopatic.
Efectul otravitor, se refera la boabe, deoarece frunzele contin mult mai putine din substantele despre care se spune ca au un efect toxic. Totusi, cel mai bine este de evitat pana la proba contrarie.
Laur in scop decorativ – Sfaturi bune de stiut
- acest arbust prefera solurile fertile, bogate in humus
- seceta excesiva il afecteaza, de aceea are nevoie de umiditate
- temperaturile sub -20 grade afecteaza planta
- prefera locurile umbrite
- are o crestere lenta
- plantarea se face toamna-primavara
Vezi si articolele:
–Maslad, sursa picrotoxinei, compus otravitor cu proprietati stimulente
–Rodul pamantului – o planta otravitoare, dar si cu beneficii daca stii cum sa o folosesti
–Matraguna, planta otravitoare cu calitati terapeutice, daca este preparata de specialisti
–Brandusa de toamna, cea mai puternica si totodata mai otravitoare planta medicinala
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: