9.4 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

Papaya. Ce beneficii minunate are „fructul ingerilor”

Papaya (Carica papaya) este un arbore mic, fara ramuri, originar din Mexicul de sud, America Centrala si nordul Americii de Sud. Frunzele sunt mari, iar florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi care devin galben-portocalii cand se coc.

Papaya a fost remarcat cu usurinta de oameni datorita gustului sau delicios, Cristofor Columb numindu-l „fructul ingerilor”.

Papaya – Proprietati

Fructul are o consistenta untoasa si este foarte bogat in betacaroten, grasimi de buna calitate, fibre si vitamine, dar si semintele, pe care avem tendinta de a le arunca din cauza gustului amar, au o concentratie mare de nutrienti activi, acizi grasi omega, antioxidanti, enzime si substante cu puternice efecte antibacteriene si vermifuge.

Totodata, acest fruct este bogat in papaina, o enzima eficienta impotriva afectiunilor stomacale si intestinale, de la expulzarea parazitilor, la atenuarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Papaina este mai concentrata atunci cand fructul este mai crud. Aceasta enzima este extrasa si utilizata la productia de suplimente alimentare bogate in enzime digestive sau ca ingredient aromatic pentru gumele de mestecat.

Ce beneficii pentru sanatate are „fructul ingerilor”

-Beneficii pentru frumusete

1-Papaya ajuta la infrumusetarea si intinerirea pielii. Totodata, acest fruct ajuta la prevenirea arsurilor solare si a cancerului de piele, datorita continutului bogat in beta-caroten, vitamina C si licopen. In urma unui studiu, s-a folosit suplimentarea cu licopen, vitamina C si alti antioxidanti pentru o perioada mai lunga si s-a observat ca s-a redus roseata pielii dupa expunerea la soare, ridurile s-au ridus vizibil, iar pielea a devenit mult mai stralucitoare.

2-Papaya mai este recunoscut si pentru ajutorul dat in accelerarea proceselor de cicatrizare a ranilor si in vindecarea postoperatorie.

-Beneficii anticanceroase

3-Reduce riscul de aparitie a cancerului. Datorita continutului sau bogat in antioxidanti, fructul este un remediu eficient impotriva diferitor tipuri de cancer si, probabil, chiar progresia lenta a cancerului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari inainte de a se putea formula recomandari.

Papaya, asigura o buna digestie

4-Fructul ajuta la imbunatatirea digestiei. Enzima papainica din fruct poate face proteinele mai usor de digerat, ferindu-te de indigestii sau constipatii. De asemenea, semintele, frunzele si radacinile de papaya s-au dovedit eficiente in tratarea ulcerelor la animale si oameni .

5-Papaya imbunatateste sanatatea inimii. Datorita proprietatilor sale, acest fruct ajuta la mentinerea buna a functionarii activitatii cardiace si stimuleaza bataile inimii, fiind esential in dieta pacientilor care se confrunta deja cu probleme cardiace (hipertensiunea arteriala, aritmia sau insuficienta cardiaca).

6-Papaya este un remediu eficient in lupta impotriva inflamatiei. Acest fruct contine enzime anti-inflamatorii (papaina si chimopapaima) care ajuta la ameliorarea durerii in cazul persoanelor care se confrunta cu artrita, osteoporoza sau edem. In urma unui studiu, s-a constatat ca barbatii care si-au crescut aportul cu aceste fructe au avut o scadere semnificativa a CRP, un marker inflamator particular .

7-Papaya protejeaza plamanii. Specialistii spun ca cei care fumeaza excesiv, ar trebui sa introduca acest fruct in dieta lor.

8-Ajuta la tratarea disfunctiilor erectile. Fructul contine si o enzima numita arginina, care imbunatateste fluxul sangvin in zona organului sexual masculin.

9-Ajuta la reglarea ciclului menstrual, calmeaza crampele si tulburarile menstruatiei, la femei.

10-Semintele fructului au si proprietati antibacteriene, fiind eficiente impotriva E.coli, Salmonella si a infectiilor cu stafilococi. Totodata, acestea pot fi folosite pentru eliminarea parazitilor intestinali, ajutand si ficatul si rinichii sa scape de toxine.

Vezi si:

Sucul de frunze de papaya, unul dintre cele mai sanatoase!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole