Usturoita (Alliaria petiolata) este o planta spontana ierboasa, care apare primavara, prin paduri luminoase de foioase, garduri vii, drumuri, parcuri si gradini. Aceasta are o tulpina inalta de pana la 80 cm, ramificata la varf, cu frunze adanc crestate pe margini, in forma de inima si flori albe ce apar in buchetele, in lunile mai-iulie. Fructele sunt de forma unor mici scoici de 5 cm care adapostesc in interior numeroase seminte negre, iar radacina are miros ca de hrean.
Chiar daca este inrudita cu mustarul, aroma sa aminteste de usturoi, ceea ce a facut sa fie una dintre cel mai vechi plante aromatice folosite in Europa.
In uz alimentar, intreaga planta este o sursa de hrana, putand fi folosita intr-o varietate de moduri: de la pesto, la salate si mancaruri gatite.
Usturoita contine uleiuri esentiale, glicozide, saruri minerale, saponine, glicozide din ulei de mustar, vitamina A, vitamina C. De asemenea, planta mai contine si cantitati mici de cianide (cianura), care la un consum normal nu provoaca nicio reactie, dar in cantitati mari poate avea reactii neplacute (greata, voma).
In scop terapeutic, usturoita are urmatoarele efecte si aplicatii terapeutice:
Efecte terapeutice:
- purificare a sangelui
- dezinfectare
- detoxifiere
- antiinflamator
- diuretic
- expectorant
- digestiv
Aplicatii terapeutice:
- astm
- bronsita
- astenie de primavara
- tuse
- piscaturi de insecte
- rani
- viermi intestinali
Se recomanda amestecarea plantei cu alte verdeturi, in proportie de 1/4, pentru un gust echilibrat, caci ea singura are o aroma intensa.
Toate partile plantei trebuie folosite numai in stare proaspata, deoarece, cele mai valoroase ingrediente se pierd prin uscare.
Vezi si: Ceapa si usturoiul verde. Ce beneficii au vedetele incontestabile ale primaverii
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: