Efectele terapeutice al acestei plante sunt cunoscute de mii de ani, iar utilizarea fenicului in medicina a fost larg raspandita in multe parti ale lumii, chiar si in medicina chineza veche, utilizand aceasta planta impotriva congestiei, a conjunctivitei, pentru stimularea apetitului si pentru cresterea fluxului de lapte matern. In prezent, feniculul este apreciat ca un condiment si planta medicinala.
Atat semintele, cat si radacina de fenicul sunt utilizate in medicina, in principal pentru tuse si flatulenta, care datorita gustului aromatic, nu numai ca actioneaza impotriva simptomelor, ci si imbogateste gustul ceaiului.
Feniculul are in compozitia sa ulei esential cu anetol si fenchon, bergapten, bor, camfor, carvone, chamazulene, citral, citronel, cumarine, eugenol, flavonoide, acid fumaric, acid cafeic, limonen, linalool, acid linoleic, myristicin, psoralen, salicilati, timol, tocoferol, trigonelina, umbelliferone , xantotoxin si vitamina C.
Studiile arata ca semintele de fenicul reprezinta un bun remediu si pentru copiii mici. Ceaiul din seminte de fenicul ajuta sugarii si copiii mici in cazul problemelor gastro-intestinale, avand si un gust placut.
Cercetarile recente au dovedit ca planta este de mare ajutor in rezolvarea problemelor digestive, ceaiul din semintele de fenicul reprezantand un bun remediu si pentru sugari si copii, in cazul problemelor gastro-intestinale.
Specialistii recomanda preparatele din seminte de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite.
Iata care sunt principalele efecte terapeutice ale feniculului:
Iata care sunt principalele aplicatii terapeutice ale feniculului:
-feniculul ajuta la recapatarea poftei de mancare, conjunctivita, balonare, colică de trei luni (la sugari), colica biliară, indigestie, bronșită, tuse uscată, astm, tuse convulsivă, infecție în gât, raceala, blefarită, ulceratii, cresterea producției de lapte matern, dureri de stomac, dureri de cap, migrenă, epilepsia (susținere), insomnie, pișcături de insecte, insuficiență cardiacă, stimularea menstruației, simptomele menopauzei.
Beneficiile semintelor de fenicul (ceai si ulei)
- La sugari, in caz de flatulenta, se recomanda diluarea uleiului esential de fenicul cu ulei purtator gras. Se maseaza stomacul in sensul acelor de ceasornic si, in plus, se poate prepara si un ceai cald din seminte de fenicul. Impotriva flatulentei: 1 lingurita de seminte de fenicul la 1/4 litru de apa clocotita. Se bea caldut.
- La copii, in caz de tuse, se recomanda uleiul esential de fenicul este amestecat cu miere. Acesta este bogat in fenilpropanoide, anetol, fenchon, limonen si pinen.
- Feniculul este utilizat cu succes si in caz de anxietate si stari depresive, precum si pentru arsuri la stomac si edem.
- Feniculul este recomandat in caz de tensiune arteriala ridicata.
- Studiile recente arata ca aceasta planta este indicata si dupa radiatii si chimioterapie, deoarece poate sustine reconstructia sistemului digestiv.
- Feniculul ajuta si la raguseala si durere in gat. Se recomanda folosire ceaiului pe post de gargara.
- Extern, ceaiul din seminte de fenicul ajuta ca o apa de gura la afectiuni ale gingiilor sau la infectiile gatului.
- Infuzia de fenicul vindeca pleoapele inflamate. O infuzie de seminte de fenicul si frunze pot atenua simptomele pleoapelor inflamate si ochi tensionati. Compresele erau recomandate si la conjunctivita.
Ceaiul se prepara din 1 lingura de seminte de fenicul zdrobit la 1/4 litru de apa clocotita. Lasati sa traga cateva minute si apoi se indulceste cu miere.
Beneficiile radacinii de fenicul
- Feniculul reduce atat durerea, cat si starea febrila. Sucul din planta proaspata sau din seminte ajuta la tusea cronica si la tractul respirator superior.
- Radacinile de fenicul sunt folosite pentru afectiuni ale tractului urinar. Acestea ajuta la cresterea fluxului de urina, creste cantitatea de lapte produs la femeile care alapteaza, ajuta la digestie, diminuand efectele intestinului iritabil si are un efect pozitiv asupra rinichilor, splinei si ficatului.
- Infuzia preparata din radacina plantei (o lingurita planta uscata la o cana cu apa clocotita) s-a dovedit foarte eficienta in combaterea obezitatii si pleureziei. Totodata, datorita efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retentia de apa din organism, ajuta la pierderea in greutate si elimina toxinele din corp.
Atentie! Preparatele de fenicul nu trebuie luate pe perioade mai lungi de 2 saptamani, fara consultarea unui specialist. Totodata, uleiul de fenicul nu trebuie utilizat in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, poate duce la reactii alergice.
Utilizari mai putin stiute ale feniculului
Uleiul din seminte de mango ajuta la scaderea colesterolului
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Feniculul este o planta aromatica utilizata pe scara larga in scop terapeutic. In principal, semintele plantei sunt utilizate in bucataria indiana, precum si in Orientul Mijlociu, avand numeroase avantaje pentru sanatate, datorita continutului bogat in ulei volatil, ulei gras si zaharuri. Potrivit specialistilor, se pare ca uleiul esential de fenicul este unul cu actiunea cea mai blanda. Iata, in continuare, cateva din proprietatile si utilizarile acestui ulei esential de fenicul. […]