0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Florile de albastrele – un leac eficient in problemele oculare si nu numai

Pe vremuri, culoarea si mitologia florilor de albastrele era asociata cu iubirea, fertilitatea si armonia. Centaurea cyanus, numele stiintific al acestei plante, vine de la Centaurul Chiron (centaurea), a carui legenda spune ca acesta i-a invatat pe oameni despre puterea terapeutica a plantelor medicinale, iar celalalt nume latin (cyanus) vine de la zeita Cyanus (Flora) a carei floare preferata era albastreaua.  

Florile de albastrele sunt utilizate de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, insa de proprietatile lor beneficiaza si alte afectiuni.

De la aceasta planta se utilizeaza in mod special florile, care dureaza de la inceputul verii pana la inceputul toamnei. Florile se vor recolta doar cand sunt integral deschise.

Florile de albastrele au in compozitia lor poliene (centaur X), poliene (centaur Y); substante amare: centaurina (cnicina); un glicozid: cicorina, mucilagii, tanin, un antocian glicozidic: cianina, antocianidine, saruri de potasiu si mangan. Cele mai importante substante active sunt centaurina, pelargonina, cianina si taninul.

Albastrelele au proprietati calmante, hidratante, astringente, antiinflamatoare, bacteriostatice si emoliente.

In scop terapeutic, albastrelele se folosesc sub forma de ceai, tinctura, pulbere, infuzie, comprese.

Albastrea – Indicatii terapeutice

  • Florile de albastrele – un leac eficient in problemele oculare

Dupa cum spuneam si mai sus, abastrelele se folosesc, in principal, in tratametele legate de problemele oculare (inflamatia ochilor, inflamatia pleoapelor, conjuctivite, cornee ulceroasa si pleoape cazute). Se recomanda bai oculare cu infuzie de flori: se pun 20 g flori la 1 l de apa fierbinte, se filtreaza bine, se raceste si se spala ochii, sau se aplica comprese. Totodata, compresele cu infuzie de flori de albastrele constituie un tratament foarte bun pentru pleoapele ridate, ochii obositi, muschii faciali, riduri, cearcane  si pungi sub ochi. Compresele se folosesc zilinic, se mentin 10-15 minute, timp de 2-3 luni.

Vezi si: 7 preparate naturiste in care albastrelele au rolul principal

  • Florile de albastrele – un bun remediu in diferite afectiuni

-Preparatele din albastrele se folosesc si ca diuretic. Potrivit specialistilor, produsul terapeutic pe baza de albastrele, actioneaza pe trei directii: calmant, diuretic, astringent. In bolile intestinale, pe langa ceaiul de albastrele se recomanda si consumarea iaurtului, iar in cazul diareei se va face un ceai de albastrele cu frunze de afin. In constipatie, se pot combina albastrelele cu aloe, caz in care da rezultate absolut uimitoare. Se vor face pentru aceasta 2 ceaiuri, unul dimineata si unul seara.

-Intern, infuzia si ceaiul din flori de albastrele sunt eficiente impotriva infectiilor urinare. Aceste preparate au rolul de a stimula secretia de urina, in special in cazurile de edem si pareze renale. Substantele active din florile de albastrele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza functionarea aparatului excretor. In cazul bolilor de rinichi, se recomanda consumul unei cani de infuzie cu flori de albastrele, cu 30 minute inainte de fiecare masa.

-Albastrelele au actiune mucolitica, de aceea sunt indicate in bolile de piept (calmarea tusei si a bronsitelor). Se poate face ceai de albastrele impreuna cu: patlagina, nalba, lichen de islanda, brad. Una din ele sau mai multe pentru ca vor avea un efect mai puternic. De asemenea, albastrelele sunt eficiente si in scaderea temperaturii corporale provocate de viroze sezoniere si gripe.

-Preparatele din flori de albastrele au efecte benefice asupra ficatului si a bilei. Acestea stimuleaza secretiile biliare si ajuta la detoxifierea ficatului.

-Infuzia de albastrele este recomandata celor care sufera de insuficienta cardiaca cu edeme, flebite, hipertensiune.  

-Ceaiul de albăstrele are un efect ușor calmant asupra sistemului nervos central, fiind folosit în combaterea crizelor de anxietate, a stresului sau a depresiei.

Baile cu flori de albastrele

-Baile cu albastrele ajuta la vindecarea iritatiilor pielii (eczeme zemuinde, prurit, furunculoza pleoapelor, leziuni ulcerate, intepaturi de insecte). In aceste cazuri, se prepara urmatorul remediu: praf de albastrele in combinatie cu praf de aloe 1\1 aplicat local. La aceste afectiuni cel mai bun rezultat se obtine daca se va spala local cu solutie din 10 ml tinctura de arnica la 1 litru de apa. In cazul eczemei pruriginoase, se va amesteca cu ceai si suc de lamaie la o cana de ceai de albastrele.

Albastrele – Precautii si contraindicatii 

Preparatele din flori de albastrele trebuie consumate cu precautie de femeile insarcinate si de cele care alapteaza, dar si de persoanele care sufera de reactii alergice la polen.

Specialistii recomanda curele de 3-4 luni urmate de perioade de pauza.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] In diferite medicamente populare, hasmutachi a fost folosit pentru ochi pentru a reda claritatea. Baut sub forma de ceai, acesta se ia ca tratament pentru reducerea tensiunii arteriale. Este, de asemenea, o sursa bogata de bioflavonoide, care ajuta organismul in multe moduri, inclusiv la absorbtia de vitamina C. La fel ca majoritatea ierburilor, hasmutachi este un ajutor pentru digestie. Atunci cand este preparat ca ceai, mai poate fi folosit la spalari pentru calmarea ochilor. Vezi si: Florile de albastrele – un leac eficient in problemele oculare si nu numai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole