4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Pubertatea. Cum sa treci mai usor peste tulburarile adolescentine

Pubertatea este o perioada pe care adolescentii nu o traverseaza intotdeauna usor, din cauza transformarilor majore pe care le sufera corpul lor. In acest interval incep sa functioneze organele sexuale, ceea ce antreneaza aparitia caracterelor sexuale secundare: dezvoltarea pilozitatii si ingrosarea vocii la baieti, dezvoltarea sanilor si aparitia menstruatiei (adesea neregulata si dureroasa) la fete.

Acest aflux de schimbari poate fi si o sursa de perturbari psihice sau fizice (glandele sebacee, puternic solicitate, sunt responsabile de acnee si de ingrasarea parului). De aceea, este foarte important sa vorbesti cu copilul tau despre schimbarile fizice si emotionale prin care va trece la pubertate inainte ca acestea sa se intample. Astfel, ii va fi mult mai usor sa le identifice si sa nu se sperie de ele.

In primul rand, copilul trebuie sa stie ca pubertatea nu este un proces rusinos si ca, intr-un fel sau altul, orice viitor adolescent trece prin ea. Fa-ti timp pentru problemele copilului tau, vorbeste cu el de cate ori isi doreste, sau initiaza chiar tu discutia daca vezi ca el se fereste.

Trebuie stiut ca tratamentele pentru pubertate variaza in functie de tipul de tulburare, ca de exemplu: acnee, bulimie, menstruatie dureroasa, nervozitate etc. Iata, mai jos, cateva remedii care iti vor ajuta copilul sa treaca mai usor peste aceste etape:

NERVOZITATE

  • Infuzie de musetel (20 g frunze si flori), trifoi (80 g flori) mac (30 g flori) si rozmarin (20 g flori). Puneti 20 g din acest amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 10 minute. Beti cate o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare, relateaza dr. Jean-Claude Houdret si Isabelle De Paillette in cartea „Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”.
  • Gelule (capsule gelatinoase) de morvov sau pasiflora. Luati 2 gelule, la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare.
  • Ulei esential de musetel (3 picaturi), ulei esential de salvie. Luati dimineata, la pranz si seara cu o lingurita de miere, apa sau ceai, pe durata convalescentei.

ACNEE

  • Infuzie de violeta (5 g flori), crusin (10 g scoarta), vinarita (10 g varfuri), nuc (20 g frunze), filimica (20 g flori), brusture (30 g radacina) si papadie (30 g frunze si radacina). Puneti 20 g din acest amestec in apa clocotita si lasati la infuzat 10 minute. Beti o cana de infuzie de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la amelioare.
  • Baie cu aburi din plante medicinale pentru curatarea tenului: pin salbatic (40 g muguri), brusture (40 g radacina), dragavei (40 g radacina), cicoare salbatica (40 g radacina). Puneti 2- g din acest amestec intr-un bol mare cu apa clocotita, acoperiti-va capul cu un prosop si stati deasupra bolului 20 de minute. Repetati aceasta baie cu abur a fetei de 1, 2 ori pe saptamana.
  • Bai cu uleiuri esentiale: ulei esential de arbore de ceai (5 picaturi), ulei esential de lavanda (5 picaturi), ulei esential de muscata (5 picaturi), ulei esential de rozmarin (5 picaturi). Amestecati aceste uleiuri esentiale cu doua linguri de ulei de migdala dulce. Varsati amestecul in apa din cada, agitati si intrati in cada; ramaneti in jur de 10 minute. Faceti 2 bai pe zi.
  • Masaje cu: ulei esential de arbore de ceai (5 picaturi), ulei esential de lavanda (5 picaturi), ulei esential de muscata (5 picaturi), ulei esential de rozmarin (5 picaturi). Diluati uleiurile in 2 linguri ulei de migdala dulce. Masati zonele afectate cu acest amestec de mai multe ori pe saptamana. Uleiurile se gasesc cu usurinta in plafare/magazine naturiste.

BULIMIE

Este vorba despre o tulburare a comportamentului alimentar, o adevarata pulsiune de a manca excesiv. De multe ori, o perioada de bulimie alterneaza cu o perioada de anorexie, cand persoana isi reduce alimentatia la fel de excesiv. In astfel de cazuri, sunt recomandate urmatoarele remedii:

  • Infuzie cu cretusca (20 g flori si frunze), papadie (20 g frunze), arbatus (10 g frunze), iarba de mare (10 g planta intreaga), scortisoara de Ceylon (10 g scoarta), marar (10 g seminte) si chimen (10 g seminte). Puneti 20 g din amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 10 minute. Beti o cana de ceai de 3 ori pe zi, dupe mese, pana la ameliorare. De asemenea, in completarea acestei infuzii, puteti adauga:

-Pentru o mai buna urinare: tinctura de vulturica. Luati 50 de picaturi pe zi cu un pahar mare de apa, pana la obtinerea greutatii dorite.

-Pentru a reduce asimilarea grasimilor si a zaharurilor: gelule (capsule gelatinoase) de cactus. Luati 3 gelule dimineata si seara, in timpul meselor, pana la obtinerea greutatii dorite.

  • Ulei esential de ceapa (2 picaturi). Luati de 3 ori pe zi, inainte de mese, acest ulei esential, cu miere sau dizolvat in iaurt.

MENSTRUATIE DUREROASA

  • Infuzie cu cretusca (20 g flori si frunze), papadie (20 g frunze), arbatus (10 g frunze), iarba de mare (10 g planta intreaga), scortisoara de Ceylon (10 g scoarta), marar (10 g seminte) si chimen (10 g seminte). Puneti 20 g din amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 10 minute. Beti o cana de ceai de 3 ori pe zi, dupe mese, pana la ameliorare.
  • Infuzie de pasiflora (40 g frunze si flori), izma (20 g varfuri inflorite si frunze), iarba neagra (20 g flori) si mac (20 g flori). Puneti 20 g amestec intr-un litru de apa clocotita si lasati la infuzat timp de 20 de minute. Beti o cana de 3 ori pe zi, pana la ameliorare.
  • Ulei esential de ceapa (2 picaturi). Luati de 3 ori pe zi, inainte de mese, acest ulei esential, cu miere sau dizolvat in iaurt.
  • Ulei esential de anason verde (2 picaturi), ulei esential de rozmarin (2 picaturi).
  • Decoct de iarba talharului (50 g rizom), bujor (70 g radacini), ciubotica cucului (30 g radacini si flori). Se gasesc in plafare. Puneti 30 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 15 minute, lasati la infuzat 10 minute, strecurati. Beti o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.
  • Gelule de trifoi (capsule gelatinoase) sau sulfina. Luati 2 gelule la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare.

Ca o completare la tratament, se recomanda ca dimineata, pe stomacul gol, sa luati o doza de zinc si cupru, cat timp este necesar.

Sfat

Adeseori, pubertatea este o perioada de conflicte cu parintii. In ciuda micilor enervari cotidiene, incercati sa pastrati o buna legatura cu copilul vostru. Caci este o varsta a complexelor, si este important ca adolescentul sa nu isi piarda increderea in sine si sa se inchida oricarei comunicari.

6 lucruri extraordinare despre tati si dezvoltarea copiilor

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole