0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Beneficiile legumelor portocalii

Beneficiile legumelor portocalii. Legumele contin aproximativ toate elementele nutritive de care are nevoie zilnic organismul nostru. Acestea contin grasimi si colesterol, fiind recomandate si pentru persoanele care doresc sa tina cura de slabire. De exemplu, specialistii in nutririe ne demonstreaza cum culoarea reflecta tipul de nutrienti pe care ii contin legumele.

In acest articol, ne vom opri la legumele portocalii. Acestea contin aproximativ 80% apa si sunt sarace in glucide, lipide si proteine. Totodata, cel mai mare continut il au in vitamina C, A si caroten.

Legumele portocalii – beneficii pentru imunitate

Nutritionistii spun ca legumele portocalii sunt ideale pentru a ne proteja de riscul racelilor si gripei. Cele mai recomandate sunt morcovii, dovleacul, cartoful dulce si ardeiul gras.

Datorita continutului bogat in betacaroten si antioxidanti care au ca efect protector impotriva radicalilor liberi, legumele portocalii sunt indicate in caz de imbatranire prematura, cat si in cazul  anumitor tipuri de cancer.

Nutrientii din legumele portocalii ajuta la mentinerea oaselor sanatoase, reduc riscul aparitiei  cancerului si previn imbatranirea celulara la nivel cerebral. S-a dovedit stiintific faptul ca legumele portocalii pot preveni aparitia cancerului la san si ovarian. Femeile care consuma cantitati mari de carotenoide, ce se gansesc in alimente portocalii, prezinta un risc mult mai mic de a face cancer mamar. De asemenea, vitamina A protejeaza celulele si intareste sistemul imunitar.

Beneficiile legumelor portocalii pentru piele

Datorita continutului de licopen, legumele portocalii imbunatatesc productia de colagen, responsabil pentru mentinerea elasticitatii pielii. De asemenea, aceste legume asigura si protectie naturala impotriva arsurilor solare si nu in ultimul rand, imbunatateste vederea.

Un studiu efectuat in cadrul Universitatii St. Andrews a ajuns la concluzia ca cei care consuma 3 portii suplimentare de legume timp de 1 luna si jumatate au un aspect mult mai tanar decat cei care consuma foarte putine legume. Totul se datoreaza pigmentilor carotenoizi care ofera legumelor culoarea portocalie si care au beneficii remarcabile contra imbatranirii, ajutand pielea sa isi mentina fermitatea si combatand eficient ridurile.

Legumele portocalii – Sfaturi utile

Totodata, legumele portocalii sunt recomandate si in perioadele de suprasolicitare intelectuala.

Nu exista o doza recomandata zilnica de carotenoide, insa Academia Nationala de Stiinte incurajeaza oamenii sa consume intre 3-6 mg de beta caroten pe zi, 75 de mg de vitamina C, pentru femei de peste 19 ani si 90 mg pentru barbatii cu varste de peste 19 ani.

Legumele portocalii pot fi consumare in mai multe moduri, in stare proaspata, gatite la aburi, fierte sau congelate, dar vitamina C este mai bine absorbit de organism atunci cand alimentele sunt consumate crude.

Cititi si:

Cartofii. Proprietatile si beneficiile unor legume controversate

Cele mai importante beneficii ale consumului de vitamina A

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole