-1.4 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Intoleranta la gluten la bebelusi. Simptome si tratament 

Boala celiaca este o afectiune autoimua cu predispozitie genetica. Intoleranta la gluten poate afecta atat adultii, cat si copiii, iar simptomele variaza de la un pacient la altul.

Parintii se confrunta adesea cu probleme de stomac de care se plang copiii. „Ma doare burtica!“ este o afirmatie intalnita frecvent. Cand ar trebui parintii sa-si faca probleme explica dr. Diana Voican, medic pediatru, cu specializare in nutritie si nutritie pediatrica si Coordonator al Programului de Educatie Nutritionala pentru prescolari „Sanatos de mic“, dezvoltat de Asociatia SAMAS.

„Este momentul sa ne ingrijoram atunci cand durerea invocata de cel mic este asociata si cu alte simptome: diaree sau constipatie, balonare, reflux, oboseala cronica, cefalee – durere de cap – sau manifestari mai grave de tipul anemiei sau intarzierii cresterii si sa ne adresam medicului care poate sa puna diagnosticul de boala celiaca“.

Parintii se confrunta adesea cu probleme de stomac de care se plang copiii. „Ma doare burtica!“ este o afirmatie intalnita frecvent. Cand ar trebui parintii sa-si faca probleme explica dr. Diana Voican, medic pediatru, cu specializare in nutritie si nutritie pediatrica si Coordonator al Programului de Educatie Nutritionala pentru prescolari „Sanatos de mic“, dezvoltat de Asociatia SAMAS. „Este momentul sa ne ingrijoram atunci cand durerea invocata de cel mic este asociata si cu alte simptome: diaree sau constipatie, balonare, reflux, oboseala cronica, cefalee – durere de cap – sau manifestari mai grave de tipul anemiei sau intarzierii cresterii si sa ne adresam medicului care poate sa puna diagnosticul de boala celiaca“.

Ce este intoleranta la gluten si cum se manifesta

Boala celiaca – celiachia – sau intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica ce poate afecta atat copiii cat si adultii. „Boala celiaca poate sa apara in orice etapa a vietii; la copil se poate pune diagnosticul la inceputul diversificarii alimentatiei – in jurul varstei de 6-9 luni – sau in orice moment al vietii: un diagnostic nu este neobisnuit chiar si la persoanele trecute de varsta de 60 de ani!“

Aparitia simptomelor este cauzata de ingestia unor fractiuni de proteine prezente in grau, orz, secara si in mai mica masura in ovaz, care declanseaza un raspuns imun ce afecteaza mucoasa intestinului subtire si conduce la afectarea starii de nutritie si alte complicatii, adauga medicul.

Simptomele variaza de la un pacient la altul. „Manifestarile clasice ale bolii includ durerile abdominale, diareea, scaderea in greutate, anemia si intarzierea cresterii la copii. Constipatia, balonarea, refluxul, oboseala cronica, cefaleea, infertilitatea, depresia pot reprezenta manifestari unice sau asociate ale intolerantei la gluten.“

„Copiii mici prezinta in mod obisnuit diaree cronica, anorexie, distensie abdominala, dureri abdominale, scaderea in greutate si varsaturi. Se poate ajunge la malnutritie severa daca diagnosticarea este intarziata. La copiii mai mari se asociaza modificarile comportamentale cum ar fi iritabilitatea si o atitudine introvertita, ajungand pana la depresie.“

Uneori, debutul bolii se manifesta printr-o criza celiaca, caracterizata prin diaree apoasa exploziva, distensie abdominala marcata, deshidratare, hipotensiune arteriala si letargie.

Cum se pune diagnosticul corect in intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten se diagnosticheaza cu ajutorul unui test de sange prin care se verifica prezenta unor anticorpi specifici.„Daca acest test de sange este pozitiv, se va efectua o endoscopie digestiva superioara cu prelevarea de biopsii din intestinul subtire, procedura care confirma diagnosticul de boala celiaca“, mai spune dr. Diana Voican.

Ulterior, implementarea unei diete fara gluten si urmarirea evolutiei simptomelor contribuie la confirmarea diagnosticului.

„Intoleranta la gluten poate sa apara si sub alte forme, care predispun la confuzii pentru moment: NCGH – hipersensibilitate la gluten non-celiaca, o entitate noua si putin descrisa, sau alergia la grau, diagnosticate prin prezenta simptomelor specifice, dar fara teste pozitive.“

„Nasterea fiziologica este indicata“

La persoanele predispuse genetic, modalitatile de nastere par sa influenteze aparitia bolii. Astfel copiii nascuti prin cezariana au risc mai mare de a dezvolta boala, de aceea nasterea fiziologica este indicata ca masura profilactica in cazul existentei antecedentelor de boala autoimuna.

Alaptarea are un rol de protectie. „Introducerea glutenului in procesul de diversificare, in timp ce alaptarea este continuata, are un efect protector puternic.

Infectiile repetate cu rotavirus, dar si alte infectii din copilarie par a fi asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boala celiaca in cazul indivizilor predispusi genetic. De aceea, trebuie luata in considerarea administrarea vaccinului anti-rotavirus, care poate fi eficienta in preventia bolii.“

Potrivit medicului pediatru, o ancheta recenta din Suedia a demonstrat ca vaccinarile timpurii nu sunt factori de risc pentru dezvoltarea bolii celiace.

Tratamentul consta in excluderea alimentelor cu gluten

Tratamentul de baza in cazul acestei boli este excluderea din dieta a alimentelor cu gluten. „Aceasta inseamna renuntarea la grau, orz, secara, ovaz si la derivatele lor, precum si la toate alimentele care au pe eticheta sintagma „contine urme de gluten”. Cerealele nerecomandate se pot inlocui cu cerealele obisnuite – orez, porumb, linte – sau cu cereale mai nou aparute in alimentatia noastra: hrisca, quinoa, chia, amarant, tapioca sau mei.

“ Regimul alimentar strict fara gluten, in boala celiaca trebuie urmat toata viata. „In cazul formelor mai usoare, de sensibilitate, se poate incerca periodic introducerea unor cantitati mici de alimente cu gluten pana la obtinerea unei limite tolerate“, conchide medicul pediatru.

Exemplu de meniu zilnic fara gluten:

Mic dejun: budinca de chia cu fructe de padure

Gustare: mar

Pranz: supa crema de linte, tocanita de cartofi cu curcan si salata verde

Gustare: orez cu lapte

Cina: file de somon la cuptor cu piure de conopida

Cititi si:

Painea care ne insanatoseste

Boala celiaca (intoleranta la gluten) – simptome, manifestari, regim

Faina fara gluten. De cate tipuri este si cum poate fi integrata in dieta celor cu intoleranta la gluten

STUDIU: Pastila care poate elimina partial simptomele intolerantei la gluten

Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten)

Sursa: adevarul.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole