3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Painea care ne insanatoseste

Originara din Egipt, unde a fost creata acum cca 3.500 ani, painea cu maia are multe beneficii pentru sanatate. Maiaua este un produs din faina si apa care fermenteaza indelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus ce consuma zaharul si formeaza gaze de dioxid de carbon si hidrogen.

Maiaua este saraca in drojdie, comparativ cu drojdia comerciala. Folosirea drojdiei comerciale este o metoda rapida de dospire, dar inferioara din punct de vedere nutritional. In urma fermentarii acesteia rezulta alcool, valoarea nutritiva a cerealelor folosite scazand si painea fiind greu de digerat. Pe cand painea cu maia ofera o calitate superioara, asigura un panel nutritional benefic si un gust deosebit.

Un alt avantaj este acela ca, spre deosebire de painea obtinuta cu drojdie comerciala care se altereaza repede, painea cu maia continua pentru mai multe zile sa se imbunatateasca nutritiv fiindca drojdia naturala din interiorul ei inca mai ‚lucreaza’. In plus, atat aroma, cat si textura sunt superioare, coaja painii cu maia fiind mai crocanta, iar miezul mai elastic si aerat.

Mai ai nevoie si de alte motive pentru a folosi maiaua in locul drojdiei?

  • Maiaua ajuta sa se produca o fermentatie naturala, proteinele din gluten fiind dezactivate partial sau chiar total, ceea ce face painea mai usor digerabila.
  • Calitatile nutritionale ale painii cu maia cresc de la o zi la alta, datorita faptului ca drojdia naturala inca fermenteaza.
  • Este benefica pentru flora intestinala recreand bacteriile digestive.
  • Are un indice glicemic scazut fiind indicata diabeticilor sau celor care isi doresc sa aiba o greutate echilibrata.
  • Este ideala pentru copii, carora nu li se recomanda inca produsele cu gluten – acesta ducand la anemie sau la pierderea nutrientilor din corp.

Unde putem gasi o maia de calitate?

Gustul painii cu maia este usor acrisor si are o aroma distincta de paine taraneasca, lucru datorat prezentei acizilor lactici si acetici produsi de lactobacili. In timpul dospirii painii cu maia, tarata din faina este sparta, eliberand nutrientii in aluat. Pentru a te bucura la maxim de beneficiile nutritive ale painii preparate cu maia, recomandarea noastra este www.GoVeggie.ro, unde gasesti maia lichida bio din secara Biovegan 150 g! Te scuteste de crearea propriei maia, de care poate nu ai timp sa te ocupi hranind-o zilnic.

Hai, curaj, vei pregati prima ta paine cu maia!

Pentru rezultate garantate trebuie sa urmezi instructiunile primite din modul de preparare si neaparat sa fie cald in spatiul de lucru.

Mod de preparare: amesteca 1 plic de extract din maia lichida bio din secara Biovegan, 500g faina de grau, 500g faina de secara, 2 plicuri de drojdie Biovegan (18g), 2 lingurite de sare, 750ml apa calduta, 1 lingurita de zahar. Framanta foarte bine si lasa compozitia la dospit 2 ore intr-un loc cald. Framanta inca o data si pune-o intr-o forma de copt unsa cu ulei. Aseaz-o in cuptorul rece, alaturi de un vas cu apa, si coace-o la o temperatura de 200°C timp de o ora. Apropo, poti rafina gustul painii adaugand in prealabil in aluat 100g ceapa calita, 100g seminte de in, 100g diferite nuci sau 1 lingura de condimente.

Un roman mananca anual 90 kg paine. Cat de sanatosi am fi daca am inlocui painea din comert cu cea preparata cu maia, la noi acasa…nu-i asa?

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole