6.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Veruca. Cauze care duc la aparitia negilor si metode de tratament

Veruca, aceasta mica tumoare benigna de culoare galbuie apare din cauza unui virus. Verucile apar mai ales la nivelul mainilor si picioarelor (veruci plantare); uneori se intalnesc pe fata, pe spate si in zona genitala. Verucile plantare apar sub doua forme: mirmecia (forma obisnuita) si sub forma de mici elemente hiperkeratozice (uscate). Forma obisnuita este putin proeminenta (asemanatoare unei bataturi) cu marginea groasa, tare, uscata, dureroasa la apasare si cu tendinta de a creste in profunzime sau de a se multiplica.

Virusul care cauzeaza verucile se numeste virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus). Infectia cu HPV este mult mai probabila atunci cand exista leziuni ale pielii, de exemplu taieturi.

Tipuri variate ale acestui virus se pot dezvolta intr-un mediu calduros sau in spatii umede cum sunt dusurile, podelele vestiarelor sau piscinele. Dupa cum spuneam, este mult mai probabila aparitia verucilor in cazul ranilor deschise pe suprafata pielii, cum ar fi taieturi, unghii incarnate sau taiate prea scurt sau zgarieturi.

Copiii sunt mai afectati decat adultii.

Tratament veruci

Metodele de indepartare a verucilor sunt multiple, in functie de localizarea leziunilor si extinderea lor, medicul fiind singurul in masura sa stabileasca ce tratament va fi urmat:

  • crioterapie, prin aplicarea directa de azot lichid la nivelul verucii;
  • electrocauterizare, laser sau excizie chirurgicala (sub anestezie locala).
  • Metode chimice, prin substante locale care distrug progresiv veruca: podofilotoxina, imiquimod, 5-fluorouracil sau acid lactic, salicilic, citric, malic in diverse concentratii.

Homeopatia propune remedii adaptate localizarii verucilor respective. Daca aveti veruci, dr. fitoterapeut Jean-Claude Houdret recomanda sa adoptati unul din tratamentele de mai jos.

Pe cale interna

-Gelule (pastile gelatinoase) de morcov, fucus si alga bruna (la alegere). Luati 2 gelule la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare.

Pe cale externa

-Suc de rostopasca sau tinctura de tuia canadian. Cu ajutorul unui betisor prevazut cu vata la capat, aplicati pe veruca, dimineata si seara, putin preparat, pana la vindecare.

-Ulei esential de usturoi (3 picaturi) si ulei esential de ceapa (3 picaturi). Diluati-le in 2 linguri de ulei de migdale. Cu ajutorul unui betisor cu vata, aplicati pe veruca, dimineata, la pranz si seara, putin preparat, pana la vindecare.

Ca o completare la tratament, luati dimineata, pe stomacul gol, o doza de magneziu, cat timp este necesar.

Atentie! Multi negi raspund la tratamente efectuate acasa, in timp ce altii  necesita  tratarea in cabinetul medicului. Daca suferi de diabet sau boli neurologice (leziuni ale nervilor), consulta medicul dermatolog inainte de a incerca oricare dintre aceste tratamente la domiciliu.

Vezi si:

8 remedii care te scapa de negii plantari

Leacurile bunicii. Cum scapati de negi cu remedii la indemana oricui

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole