7 C
București
miercuri, noiembrie 27, 2024

Mirtul – Efectele terapeutice ale plantei vesnic verzi

Mirtul este o planta folosita inca din Antichitate, fiind folosita pentru vindecarea unor boli, datorita efectului de antibiotic puternic, antiinflamator și expectorant. Mirtul este un arbust vesnic verde, ce creste pe dealurile din regiunile mediteraneene, de unde este originara. Are frunze verzi, opuse si lanceolate; florile sale albe au stamine si emana un mirosi puternic parfumat; fructele sunt bace de un albastru-inchis, aproape negru.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc frunzele sau chiar toate partile acestei plante. Din frunzele proaspete se extrage uleiul esential, care sunt recoltate primavara. De asemenea, frunzele se mai folosesc si la prepararea de infuzii sau pulberi. Fructele contin mai mult ulei, eucaliptol,  cantitati importante de tanin si de acizi organici, saponozide si mirtol.

Mirtul are actiune tonica, balsamica, antiseptica, dezinfectanta, astringenta si hemostatica.

Mirtul – efecte terapeutice

In uz extern, frunzele de mirt se folosesc in unele afectiuni dermatologice, in acnee, tratarea ulcerelor de piele, a ranilor, hemoroizi, seboree, gingivita, reumatism. De asemenea, planta a inceput sa fie tot mai folosit in preparatele cosmetice, datorita efectului de catifelare a pielii si  de închidere a glandelor sebacee.

Intern, infuzia ajuta la calmarea anumitor tulburari ale aparatului urinar sau ale cailor digestive.

Datorita continutului de cienol, mirtenol si alfapinena, uleiul esential confera proprietati decongestionante, antispasmodice si expectorante, fiind folosit in afectiunile respiratorii.

Mirtul mai are si rolul de a combate guturaiul, amelioreaza simptomele astmului bronsic si tuberculozei. Totodata, mirtul intareste sistemul imunitar.

Mirt – Precautii si contraindicatii

Mirtul nu este recomandat in sarcina, alaptare si la copiilor sub 6 ani. Administrat in exces, planta poate irita tractul digestiv.

Ulei esential de mirt verde, un arbust sacru si bland

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole