7.7 C
București
sâmbătă, octombrie 26, 2024

Cresterea imunitatii – 5 sfaturi pe care sa le aplici iarna aceasta

Sistemul imunitar apara corpul impotriva infectiilor. Este o retea de celule speciale, tesuturi, proteine si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja organismul impotriva invadatorilor si bolilor. Cand sistemul nostru imunitar functioneaza corect, acesta detecteaza amenintarile – bacteriile, parazitii, virusii si declanseaza un raspuns imun pentru a le distruge.

Sistemul nostru imunitar poate fi impartit in doua: innascut si adaptiv. Imunitatea innascuta este protectia naturala cu care ne-am nascut si prima noastra linie de aparare pentru combaterea infectiilor.

Sistemul imunitar adaptiv este o protectie pe care o castigam pe tot parcursul vietii. El semnaleaza un inamic si produce armele specifice – sau anticorpii – necesari pentru distrugerea si eliminarea invadatorului din corp.

Daca iarna aceasta vrei sa ai un sistem imunitar bine pus la punct, urmeaza cele 5 sfaturi de mai jos!

1. O dieta optimizata

Mancarea sau bautura cu prea mult zahar inhiba celulele sistemului imunitar care ataca bacteriile.

Mananca mai multe fructe si legume care sunt bogate in nutrienti, precum vitaminele C si E, plus beta-caroten si zinc. Adopta o varietate larga de fructe si legume colorate, fructe de padure, kiwi, mere, struguri, ceapa, spanac, cartofi, morcovi. In acest sens, ia in considerare minunatele storcatoare prin presare la rece care pastreaza substantele nutritive ale fructelor si legumelor. Spre deosebire de un storcator obisnuit, obtii un castig nutritiv cu mult mai mare.

Un alt aliment deosebit de bun pentru sistemul imunitar este usturoiul, care poate ajuta la combaterea virusurilor si a bacteriilor.

2. Suficiente ore de somn

Un somn deficitar are un puternic efect negativ asupra sistemului imunitar. In cazul in care nu dormiti bine noaptea sau va culcati mult prea tarziu, iar dimineata alarma suna devreme, imunitatea organismului tau este pusa in pericol. Numarul celulelor care trebuie sa lupte impotriva germenilor este cu mult redus, prin urmare riscul de aparitie al bolii creste.

Nu lasa sa se acumuleze oboseala, sa iti faci un obicei in a dormi putin pe noapte. In timpul somnului corpul lucreaza pentru a sustine functia creierului sanatoasa si pentru a mentine sanatatea fizica.

3. Fara stres

Nu te lasa prada stresului! Usor de zis, greu de facut. Cu totii suntem incercati, stresul se insereaza in viata noastra mai mult sau mai putin. Acesta poate provoca o scadere considerabila a capacitatii sistemului imunitar de a lupta impotriva bolilor.

Este important sa invatam sa gestionam stresul si sa nu il lasam sa ne controleze vietile. La serviciu evita pe cat posibil multitasking-ul. Realizeaza o lista in care sa iti prioritizezi lucrurile pe care le ai de facut in ziua respectiva. De asemenea, nu te angaja in mai multe activitati decat poti sa faci fata. Ai grija si la cafea, aceasta te ajuta pe termen scurt, dar te face sa devii anxios, tensionat, nervos.

4. Un super aliment – mierea de Manuka

Cel mai probabil ai auzit de mierea de Manuka, dar nu stii exact ce o face speciala. Aceasta este produsa in Noua Zeelanda din florile arborelui Manuka si are puternice proprietati antibacteriene, la un nivel mult mai mare decat orice alta miere de pe acest pamant. Din acest motiv mierea de Manuka a devenit recunoscuta pe plan mondial.

Gratie proprietatiilor ei antimicrobiene si antiinflamatorii, o lingurita de miere de Manuka in fiecare zi va intari sistemul tau imunitar. De asemenea, va contribui la vindecarea unei dureri de gat sau a unei tuse suparatoare.

Mierea de Manuka originala are pe eticheta emblema UMF (Unique Manuka Factor), care atesta asadar puritatea si calitatea acesteia.

5. O buna hidratare

Aerul in anotimpul rece este mai uscat, la fel si in interiorul caselor noastre incalzite. A te mentine bine hidratat in timpul iernii pastreaza membranele mucoase moi si umede, impiedicand virusii si bacteriile sa isi faca aparitia. Apa ofera nutrienti si elimina bacteriile din organism.

Hidratarea este esentiala pentru a mentine functiile normale ale organismului pe tot parcursul anului, dar mai ales toamna si iarna, cand multe persoane in jurul nostru sunt racite.
Desigur, sucurile de fructe si legume (neindulcite) preparate cu ajutorul unui storcator prin presare la rece, ajuta organismul sa ramana hidratat si hranit cu toti acei antioxidanti de care ai nevoie.

Este simplu si la indemana ta sa ii oferi ajutor organismului, astfel incat iarna sa nu te confrunti cu vreo raceala, sa te bucuri de sarbatori cu un nivel ridicat de energie!

Zincul, un nutrient important pentru imunitate. De ce avem nevoie de el pe perioada pandemiei

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole