Originara din bazinul mediteranean, astazi cultivarea feniculului se practica in Asia, Africa, Europa si America de Sud. Feniculul este o planta bianuala, care are o tija mare, ramificata, rotunda si neteda, ce poate ajunge la 2 metri inaltime, prevazuta cu frunze petiolate, fin segmentate si alterne; florile galbene formeaza umbele terminale si dau fructe – diachene cu lateralele proeminente. In scop medicinal, de la aceasta planta se folosesc semintele de fenicul care sunt foarte bogate in ulei volatil, placut mirositor, ulei gras si zaharuri care-i dau gustul dulceag.
Seminte de fenicul. Beneficii pentru stomac
Ceaiul preparat din semințe de fenicul aduce multiple beneficii stomacului nostru, deoarece contine proprietati ce acționează ca un excelent „medicament digestiv” pentru a calma crampele abdominale, gazele și balonarea.
-Cercetarile efectuate de-a lungul timpului atesta faptul ca semintele de fenicul reprezinta cel mai bun medicament impotriva colicilor abdominale. Un studiu recent a dovedit ca aceste seminte reduc uimitor spasmele intestinale, impiedica formarea gazelor si cresc motilitatea intestinului subtire, reduc durata medie de plans a bebelusilor datorita colicilor si, in 35% din cazuri, elimina complet colicile. Se administreaza zilnic infuzia obtinuta din 15-20 de seminte la cana, care se ia in 3 reprize. Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului
-Ceaiul de fenicul este utilizat cu succes in tulburarile digestive, gastrita. Acesta calmeaza spasmele stomacului si intestinelor, reducand durerile si restabilind pofta de mancare. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate jumatate de lingurita, inainte si dupa fiecare masa. In caz de gastrita hiperacida, se recomanda urmatorul remediu: intr-un pahar de lapte clocotit se pune o lingura de seminte de fenicul si se lasa sa la infuzat jumatate de ora (se consuma pe stomacul gol si are efect calmant foarte rapid si de lunga durata).
-Semintele de fenicul au si un rol de antibiotic usor. Se pare ca uleiurile esentiale din ceaiul de seminte de fenicul pot oferi beneficii de tipul antibioticelor impotriva bacteriilor care cauzeaza sindromul socului toxic, potrivit unui studiu publicat în aprilie 2012 in “World Journal of Microbiology and Biotechnology”. Acesta inhiba dezvoltarea Staphylococcus aureus si, chiar in doze mici, poate neutraliza alte toxine bacteriene.
Precautii
Cum s-au semnalt reactii alergice, planta nu trebuie utilizata pe termen lung fara prescriptie medicala; cum in doza mare uleiul esential este narcotic, folosire lui se face numai pe baza de reteta.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Semintele de fenicul, remediul ideal pentru stomacul tau […]