Originar din Australia, Tasmania si Oceania, eucaliptul creste in regiunile subtropicale ale bazinului mediteranean. Exista peste 700 de specii de eucalipt, cele mai multe specii sunt arbori sau arbusti care cresc repede, insa toate au frunzele acoperite de ulei, de unde deriva cele mai multe beneficii terapeutice.
Parti utilizate
In scop terapeutic, de la eucalipt se culeg frunzele de pe ramurile mai batrane si se usuca la umbra. Frunzele de eucalipt au efecte antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, aperitive, antinevralgice, antireumatice si antisalmonelice.
Frunzele contin un ulei esential (cineol), terpene, flavonoide si taninuri galice; pe cale interna, ele sunt indicate in tratamentul patologiilor branhopulmonare, pentru virtutile lor impotriva tusei si expectorante, in tulburarile gastrointestinale si in starile febrile in general; uleiul esential de eucalipt poate fi folosit pe cale cutanata pentru calitatile lui tonifiante sau in inhalatii, pentru actiunea decongestionata a cailor respiratorii superioare; in sfarsit, prezenta alfa-taco-ferolului si a polifenolilor confera plantei o activitate antioxidanta.
Eucaliptul si sistemului respirator
Ingredientele active din eucalipt actioneaza ca un expectorant natural, ajutand la eliminarea excesului de mucus din sinusuri si tractul respirator, inlaturand raspandirea bacteriilor si a altor agenti patogeni. De asemenea, frunzele si extractul de eucalipt sunt recomandate si in cazul bronsitei, racelii si a simptomelor de gripa.
Eucaliptul si intarirea sistemului imunitar
Ceaiul eucalipt este recomandat pentru protejarea organismului de o varietate de infectii bacteriale, inclusiv E. coli si candida albicans. Daca sistemul imunitar este deja afectat din cauza unei boli sau ca urmare a unei leziuni sau a oboselii, ceaiul de eucalipt poate actiona ca un imbold pentru imunitatea noastra.
De asemenea, eucaliptul este foarte eficient si in cazul in care suferi de stres si anxietate. O cana de ceai de eucalipt are rolul de a reduce toata tensiunea si anxietatea.
Eucaliptul si actiunea sa anti-inflamatoare
Eucaliptul este o substanta naturala anti-inflamatoare, ajutand la calmarea durerilor si la protejarea sanatatii inimii. Eucaliptul este foarte eficient persoanelor care sufera de astm, artrita si probleme musculare.
Eucaliptul si frumusetea pielii
Eucaliptul are proprietati antibacteriale, fiind recomandat pentru protejarea piele. Folosirea unui ulei sau consumul de ceai de eucalipt in cazul pielii iritate sau infectate actioneaza foarte bine. Atentie! Uleiul de eucalipt este foarte puternic si poate fi toxic daca este consumat in forma nediluata.
Precautii
Trebuie consumat sub stricta supraveghere medicala; in caz de doza prea mare, apar tulburari neurologice si digestive; nu este recomandat la femei insarcinate si la copii sub 3 ani.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] plus, eucaliptul poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm. De exemplu, un studiu ce a durat 12 saptamani, a […]