1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Verbina, „iarba sacra” cu multiple beneficii pentru sanatatea omului

Verbina traieste in stare salbatica, se intalneste in aproape toata Europa, Japonia si China. Aceasta este cultivata pe solurile umede si grele. Verbina a fost pretuita inca din Antichitate atat ca planta medicinala, cat si ca planta magica, fiind numita si „iarba sacra”.

Cu o inaltime de 0,7-1 metru, aceasta planta vivace are tije mici si ramuroase, cu frunze ovale si zimtate si spice lungi cu flori mov.

Se utilizeaza partile aeriene (partea de sus a tijei cu flori), care sunt culese vara, in plina inflorire, si puse la uscat.

Planta contine iridoide, flavonoide si derivati ai acidului cafeic. Pe cale interna, faciliteaza eliminarea calculilor renali si stimuleaza digestia. Pe cale externa, calmeaza majoritatea agresiunilor asupra pielii (arsuri solare, intepaturi de insecte, degeraturi etc.), declara dr. Jean-Claude Houdret, un reputat medic fitoterapeut.

Verbina, indicatii terapeutice

-Pentru tratarea afectiunilor hepatice, afectiunilor splinei, afectiunilor renale si gastrice, durerilor de cap si stimularea digestiei (crampe abdominale, enterita, colita) se prepara o infuzie din 1-2 lingurite planta uscata si maruntita la 200 ml cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de verbina pe zi.

Ce arata studiile

Cercetari recente realizate de neurologii de la Universitatea din Hong Kong arata ca verbina este o planta cu actiune neuroprotectoare, impiedicand degradarea celulelor sistemului nervos odata cu inaintarea in varsta, actionind favorabil mai ales asupra creierului si asupra maduvei spinarii.

De asemenea, preparatele cu verbina combat dementa. Studiile au demonstrat faptul ca extractul de verbina stopeaza actiunea unor substante toxice din organism care ataca celulele nervoase, impiedicind astfel aparitia unor boli, precum Alzheimer. Verbina se administreaza sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, in cure de 50 de zile, cu 2 saptamini de pauza. Este foarte eficienta combinata cu rozmarinul si cu tratamentul cu polen de albine.

Datorita proprietatilor sale tonice, digestive si antinevralgice, verbina este o planta foarte eficienta impotriva febrei, a nevralgiilor si migrenelor

Se bea, zilnic, 1 litru de infuzie combinata, in cure de minimum 10 zile. Contra durerilor de cap (infuzie concentrata, din 4 lingurite la cana, cu care se umezeste o bucata de tifon care se pune in jurul capului si pe ceafa. Se ia intern cate o lingura la jumatate de ora din aceasta infuzie concentrata).

De asemenea, verbina este considerata ca fiind cel mai bun remediu in cazul tulburarilor menstruale

Administrata in timpul menstrelor, verbina diminueaza crampele abdominale, reduce durerile de ovare si atenueaza starile emotionale negative; se ia care o lingurita de tinctura, de 3-4 ori/zi. In cazul hemoragiilor uterine puternice, se ia sub forma de infuzie combinata, cate 1 litru pe zi).

-Preparare tinctura: se obtine din 20 linguri de pulbere de verbina, peste care se adauga 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

-Preparare infuzie combinata: se pun 4 linguri de verbina maruntita la macerat in 500 ml apa, timp de 10 ore, dupa care filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 500 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. La final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de preparat.

Precautii

In doze mari, planta poate provoca greata si voma; nu este recomandata femeilor insarcinate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole