1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Patrunjelul. 6 beneficii mai putin cunoscute ale acestui condiment aromat

Originara din Grecia, patrunjelul s-a dezvoltat in Europa, unde creste uneori in stare salbatica, dar de regula este cultivat. De la bun inceput a fost folosit atat ca aliment in mancaruri pentru aroma sa puternica, cat si ca planta vindecatoare de afectiuni.

Patrunjelul este o planta mica, bianuala, cu o tija care poate ajunge la 50-60 cm, cu frunze alterne care sunt fie infasurate; are inflorescente galben-verzui, grupate in umbele, care vor da seminte striate.

Ca si utilizare, de la patrunjel se folosesc frunzele, radacina, dar si semintele din care se extrage uleiul esential.

Bogat in derivati cumarinici si ulei esential, patrunjelul are urmatoarele beneficii pentru sanatatea noastra:

1.Favorizeaza functiile renale

Conform cercetatorilor efectuate de-a lungul anilor, frunzele si radacina de patrunjel sunt foarte benefice pentru rinichi. Administrat sub forma de suc, cate 50 ml zilnic din fiecare, previne si combate nefrita, pielo-nefrita si cistita. De asemenea, patrunjelul mareste diureza, previne formarea calculilor renali si ajuta la eliminarea celor existenti.

2.Ajuta in menstruatiile dureroase

Sucul de patrunjel (cate 30-50 ml zilnic) are un efect de reglare a ciclului menstrual, dar si de eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor. De asemenea, sucul de radacina de patrunjel, in doze mai mari (100 ml pe zi) ajuta si in caz de amenoree, adica stimuleaza ovulatia si aparitia ciclului menstrual.

3.Hipertensiune

Frunzele de patrunjelul proaspat ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale, avand efecte diuretice, usor vasodilatatoare si un foarte bun calmant la nivelul sistemului nervos central. De asemenea, cercetatorii au observat ca la persoanele care consuma frecvent radacina de patrunjel se constata o scadere si o stabilizare a presiunii arteriale, datorata actiunii principiilor aromatice din patrunjel, la nivelul sistemului nervos central.

4.Tulburari digestive

Cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa refac pofta de mancare si activeaza digestia, fiind un bun remediu si in caz de anorexie sau greata. De asemenea, si radacina de patrunjel este un garant al bunei digestii, deoarece stimuleaza producerea de sucuri gastrice, stimuleaza miscarile musculaturii netede a tubului digestiv, are efecte carminative, prevenind formarea gazelor in intestin si aparitia colicilor abdominale.

5.Pe cale externa, patrunjelul alina intepaturile de insecte

Se aplica pe locul afectat frunze de patrunjel strivite. Acestea au efect antiseptic, diminueaza usturimea si durerea si previn formarea unor echimoze (vanatai).

6.Te scapa de hemoroizi

Se folosesc cataplasme cu patrunjel – se fierbe o legatura de patrunjel timp de 10 minute, in lapte, iar cand se raceste, se pune intr-un tifon dublu si se aplica pe zona afectata.

Precautii de utilizare

In doze mare, semintele pot fi toxice; necesita aviz medical in caz de sarcina.

Citeste si:

Ceaiul de frunze de patrunjel. Totul despre o bautura cu efecte nebanuite

Sucul de patrunjel – leguma nelipsita din gradina romanilor

Remediu naturist cu patrunjel pentru bolile de inima

Beneficiile patrunjelului pentru sanatatea omului

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole