O conceptie gresita despre copacii Bonsai este ca trebuie pastrati in interior. De fapt, majoritatea copacilor Bonsai ar trebui sa fie plasati afara, unde sunt expusi la cele patru anotimpuri, la fel ca si copacii normali. Numai plantele tropicale si subtropicale pot supravietui in climatul interior al casei, unde temperaturile sunt ridicate si stabile pe tot parcursul anului. Iata, mai jos, cateva sfaturi de la experti despre ingrijirea bonsaiului de interior.
Ingrijirea bonsaiului de interior – speciile de arbori Bonsai de interior
Exista mai multi copaci pe care ii puteti creste in interior, dar de departe cel mai des intalnit (si cel mai usor de intretinut) este Ficus Bonsai. Acesta este tolerant la umiditate scazuta si poate rezista destul de mult, fiind o alegere buna pentru incepatori.
Alti arbori populari Bonsai de interior includ Crassula (Jade), Carmona (Fukien Tea), Schefflera Arboricola (umbrela hawaiana) si Sageretia (Sweet Plum).
Cel mai important motiv, dupa cum s-a mentionat mai sus, este ca copacii temperati au nevoie de o perioada de dormit (iarna). In aceasta perioada ciclul anual de crestere se incheie, iar copacul se pregateste pentru urmatorul ciclu, care va incepe din nou la inceputul primaverii. Un copac devine inactiv cand temperaturile si intensitatea luminii scad treptat pe parcursul mai multor saptamani, ceea ce nu se intampla cand tineti copacii in interior.
Ingrijirea unui copac interior Bonsai este diferita de cea a plantelor casnice din ghivece. Motivul principal este ca copacii Bonsai sunt plantati in vase mici si, prin urmare, au stocare limitata pentru nutrienti si apa. Mai important este faptul ca acesti copaci tropicali au nevoie de multa lumina si umiditate ridicata, un mediu destul de greu de creat in interior.
Ingrijirea bonsaiului de interior – 4 sfaturi de ajutor
1. Bonsai-ul de interior arenevoie de foarte multa lumina naturala. Plasati-l langa fereastra indreptata spre Sud.
Principala problema cu pastrarea unui copac tropical Bonsai de interior este ca intensitatea luminii naturale in interior este mult mai scazută decat la exterior. Copacii nu vor muri imediat cand intensitatea luminii este prea mica, dar cresterea va scadea, eventual slabind planta. Prin urmare, asigurati-va ca plasati Bonsai-ul intr-un loc luminos, de preferinta direct in fata unei ferestre orientate spre Sud.
Chiar si atunci cand aveti o fereastra orientata spre sud, este posibil ca intensitatea luminii sa fie inca prea mica. Iluminarea artificiala poate ajuta, de exemplu, prin utilizarea iluminarii fluorescente (cu spectre radiative de crestere) sau a iluminarii cu diode luminoase de aproximativ 10 ore pe zi.
2. Are nevoie de umiditate crescuta!
O alta problema cu pastrarea unui copac tropical Bonsai in interior este faptul ca copacul are nevoie de o umiditate relativ mare, mult mai mare decat conditiile interioare ale casei (mai ales atunci cand folositi incalzire sau aer conditionat). Puteti creste umiditatea langa arborele Bonsai plasandu-l pe o tava umpluta cu apa si prin stropirea copacului de cateva ori pe zi. Ceea ce ajuta, de asemenea, este circularea aerului din afara, prin deschiderea unei ferestre in timpul zilei.
3. Nu udati zilnic!!!
Cea mai importanta regula este: niciodata nu udati zilnic ca parte din rutina de ingrijire. Ignorati eticheta atasata la arborele Bonsai, care spune ca trebuie sa udati planta in fiecare zi. In schimb, monitorizati arborele si udati cu apa numai atunci cand este necesar.
4. Speciile tropicale au nevoie de temperaturi relativ ridicate, in timp ce soiurile subtropicale rezista si la temperaturi scazute
Speciile tropicale de copaci au nevoie de temperaturi relativ ridicate pe tot parcursul anului, similar cu temperatura standard din camera de zi. Plantele subtropicale de bonsai pot rezista unor temperaturi ceva mai scazute si, in general, se dezvolta atunci cand se bucura de un sezon de iarna cu temperaturi cu mult mai scazute decat temperatura standard a camerei.
Top 5 cele mai sanatoase plante de interior. Ce sa iti pui la birou sau in locuinta
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: